Sport
12 juli 2021 09:58

Lång avstängning för köttälskande ryttare

FEI:s tribunalNär den mexikanske ryttaren testade positivt för substansen clenbuterol som ofta finns i astmamedicin var hans förklaring att han ätit kontaminerat kött. Nu stänger Internationella Ridsportförbundet av honom för dopning i 16 månader. I ett annat fall stängs både aktuell ryttare och tränare av i två år efter att en häst testat positivt för ett preparat som används vid kärlsjukdomar.

Lång avstängning för köttälskande ryttare
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: RBerryphoto/Istock

Det första fallet gäller den mexikanske fälttävlansryttaren Abraham Gaspar Ojeda Serrano. Han lämnade positivt dopningsprov vid ett test av World Anti-Doping Agency, WADA, vid ett tillfälle som inte var vid tävling.

Han testade positivt för det helt förbjudna preparatet clenbuterol som ofta finns i astmamedicin. Hans förklaring var att han hade ätit mycket kött från olika restauranger i Mexiko, detta trots att han visste att det fanns en risk att köttet kunde vara kontaminerat.

Internationella Ridsportförbundet, FEI, har genom sin tribunal dömt ryttaren som skyldig till dopning. FEI:s tribunal stänger av ryttaren i 16 månader med början den 30 juni 2021. Han ska också betala ungefär 28 000 kronor i böter.

Hela beslutet från FEI:s tribunal

Det andra fallet gäller distanshästen Blue Diamond vid en tävling i Jordanien i november 2019. Hästen testade positivt för substansen diisopropylamine, som bland annat finns i mediciner mot kärlsjukdomar.

Både hästens ryttare Fahad Alkharmani, Jordanien, och tränare Wadi Rum, Jordanien, stängs av i två år, till januari 2022. De båda ska betala ungefär 70 000 kronor var i böter.

Hela beslutet från FEI:s tribunal

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden