Sport
8 maj 2021 15:01

EHV-vaccinering kan bli obligatorisk – utredning tillsätts

SmittaDet kan bli krav på vaccinering mot EHV-1 för hästar som tävlar internationellt. Men först ska en oberoende utredning göras.

EHV-vaccinering kan bli obligatorisk – utredning tillsätts
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Utbrottet av EHV-1 som ledde till flera hästars död och nedstängning av tävlingar väckte tidigt frågan om krav på vaccinering mot viruset neurologiska form hos tävlande hästar.

– Det finns inget effektivt vaccin mot den neurologiska varianten och tillgången på vaccin är för dålig. Ska vi kräva att alla hästar vaccineras måste det finnas tillgång till vaccin. Och vaccinet måste utvecklas och bli effektivare, sa FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström i en intervju med Ridsport i slutet av mars.

Nu har den grupp som Internationella Ridsportförbundet, FEI, har tillsatt för att bland annat utreda det aktuella utbrottet och framtida åtgärder tagit ett steg närmare krav på obligatorisk vaccinering.

Oberoende undersökning

I protokollet från gruppens möte tidigare i veckan står det att ”Det blev överenskommet att en oberoende undersökning ska tillsättas för att undersöka möjligheten att göra EHV-vaccinering obligatorisk för den globala ridsporten”. Nästa steg blir att ta fram ett förslag till de kandidater som är aktuella att göra utredningen.

I utredningen kring EHV-utbrottet, som började i Spanien, har det också framkommit att några av de hästar som dog var vaccinerade mot EHV-1.

Analys

I protokollet från mötet framkom det också att de positiva tester som två hästar vid tävlingarna i belgiska Opglabbeek lämnade ska analyseras vidare. De båda hästarna hade lämnat ett negativt test innan tävlingen.

Hela protokollet från gruppens möte.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden