Sport
30 mars 2021 19:28

Detaljerade regler vid tävlingsstart: ”Alla måste hjälpas åt”

EHV-1Den 12 april får internationella tävlingar börja igen efter utbrottet av EHV-viruset. Men alla inblandade får många regler att förhålla sig till. Det handlar bland annat om krav på välventilerade stallar och enkelriktade gångar i stallar. "Det kan tillkomma ännu fler regler," säger Internationella Ridsportförbundets chefsveterinär Göran Åkerström.

Detaljerade regler vid tävlingsstart: ”Alla måste hjälpas åt”
Tävlingsstallarnas utformning är hårt styrda i reglerna inför omstarten av tävlingar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Annelie Frank

De internationella tävlingarna startas om den 12 april som planerat. Men det är ett detaljerat regelverk som gäller för arrangörer, tävlande, funktionärer och andra inblandade fram till den 30 maj, eventuellt längre.

Det kan tillkomma ännu fler regler och restriktioner. Göran Åkerström, FEI:s chefsveterinär.

– Det handlar om att förhindra smitta och om det skulle bli ett utbrott ska alla veta vad som gäller, säger Internationella Ridsportförbundets, FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström.

Vid en digital presskonferens på tisdagens kväll svarade Göran Åkerström på frågor från den internationella pressen.

Sex huvudområden

Han berättade att FEI har fokuserat på sex huvudområden i sitt arbete med att göra tävlingarna så smittsäkra som möjligt vid omstarten:

  • Arrangörens förberedelser av arenan innan tävling.

Det ska bland annat finnas en dokumenterad plan för hur ett eventuellt smittoutbrott ska hanteras för att mildra effekterna av smittan. Stallar ska vara väl ventilerade, gångar ska vara konstruerade på ett sätt så att hästar inte behöver mötas i dem och det rekommenderas att vaccinerade hästar står för sig. Hästar som har transporterats tillsammans ska stå intill varandra och det är strikta regler hur folk får röra sig mellan de olika grupperna av hästar på tävlingsplatserna.

Arrangören ska tillhandahålla handsprit, skyddskläder och annat som behövs. Dessutom ska det finnas minst två karantänboxar per 100 hästar på tävlingsplatsen. Boxarna ska ligga minst 50 meter ifrån övriga stallar.

  • Ekipagens förberedelser innan tävling.

Detta handlar bland annat om ifall det är en tävling med fler än 400 hästar som ska övernatta krävs ett negativt EHV-test, likaså för alla hästar som flygs till en FEI-tävling.

  • Undersökning av hästar vid ankomst till tävling.
  • Under tävlingen.

Hästar ska tempas två gånger om dagen, och temperaturkurvan ska dokumenteras utanför varje hästs box. Vid tävlingar som håller på mer än en vecka ska hästar testas på måndagar för att få stanna kvar på tävlingsområdet.

  • När tävlingen ska lämnas.

Hästens id ska kontrolleras vid avresa.

  • FEI:s befogenheter.

FEI får avbryta en tävling direkt om någon deltagande häst blir sjuk i EHV-1.

– Det kan tillkomma ännu fler regler och restriktioner, säger Göran Åkerström.

– Det är viktigt att alla följer reglerna och att vi samarbetar för att förhindra framtida utbrott, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibanez.

Inför Tokyo

FEI vill också att ovanstående gäller även på nationella tävlingar i Europa.
– Alla måste hjälpa till, säger Göran Åkerström som också har tät kontakt med arrangörerna av OS i Tokyo senare i sommar.
– Hästarna som ska till Tokyo ska vara under övervakning i två månader innan avresa. Och det är extraordinära åtgärder i Tokyo för att spelen ska bli säkra för hästarna.

Mer information om  på FEI:s webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden