Världen
7 maj 2021 10:44

Nytt EHV-fall i samband med internationell tävling

SmittaYtterligare en häst har smittats av det dödliga viruset EHV-1 i samband med en internationell tävling.

Nytt EHV-fall i samband med internationell tävling
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/JackieNix

Det är Internationella Ridsportförbundet, FEI, som berättar att ytterligare en häst med anknytning till hopptävlingarna i belgiska Opglabbeek har smittats av EHV-1.

Den nu smittade hästen har haft nära kontakt med det fall som har konstaterats tidigare. Denna häst har testats igen och lämnade återigen ett positivt test. Ytterligare tre hästar som har haft kontakt med de två smittade har dock lämnat negativt test.

De fem hästarna isolerades först på tävlingsplatsen i Belgien, men är nu satta i ett annat karantänstall. Alla fem måste hållas isolerade i 21 dygn.

Tävlingsarrangören i Opglabbeek har kontaktat alla ryttare som har haft hästar i samma tältstall som de två smittade hästarna med erbjudande om gratis test för EHV-1. Inga andra hästar ska dock ha varit i kontakt med de fem som nu är isolerade.

Det var i mars som det stora utbrottet av EHV-1 började i Spanien. Detta ledde till stora åtgärder från FEI, med bland annat inställda tävlingar.

FEI:s tidslinje över smittoutbrottet

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden