Världen
10 mars 2021 09:05

EHV-1 konstaterat hos häst från Sunshine Tour

VirusutbrottetVid nedstängningen av Sunshine Tour den 5 mars fanns det två hästar med neurologiska symptom, men inget positivt test för EHV-1. Nu meddelar FEI att sjukdomen påvisats hos en häst efter hemkomsten från Vejer de la Frontera. Dessutom har ytterligare en häst avlidit i Valencia.

EHV-1 konstaterat hos häst från Sunshine Tour
Smittspårningen pågår för fullt. Det berättade FEI:s svenske chefsveterinär Göran Åkerström under tisdagens presskonferens. Arkivbild: Marco Grovel/Istock

Vid tiden för FEI:s nedstängning av Sunshine Tour i Vejer de la Frontera 5 mars fanns det två hästar med misstänkta neurologiska symptom. Men ingen av dem testade positivt för EHV-1. Sent på tisdagen meddelade dock FEI att EHV-1 bekräftats hos en häst som var i kontakt med den första hästen som fick feber i Vejer de la Frontera. Detta efter att hästen i fråga återvänt hem till Belgien och isolerats.

Den första hästen som fick feber isolerades i Vejer de la Frontera 26 februari och utvecklade neurologiska symptom 4 mars, men testade negativt för EHV-1. Enligt FEI var dock testresultatet ofullständigt. Det innebär att man inte med hundra procents säkerhet kan säga att testet verkligen visade negativt. En andra häst utvecklade också neurologiska symptom 5 mars och isolerades.

Som ett resultat av det positiva testresultatet blockeras nu samtliga hästar som tävlat i Vejer de la Frontera sedan 9 februari från tävling i FEI:s databas. Alla ryttare informeras också om vilka smittskyddsåtgärder som måste vidtas innan det blir möjligt att återgå till tävling igen.

Samtidigt meddelar FEI att ytterligare en häst avlidit på djursjukhuset i Valencia. Det innebär att den bekräftade totala dödssiffran nu är uppe i elva hästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden