Sport
5 april 2021 06:00

Så påverkar EHV-regler internationella tävlingar

InternationelltInställda tävlingar och borttagna grenar. Internationella tävlingsarrangörer har agerat på olika sätt med anledning av Internationella Ridsportförbundets nya smittskyddsregler.

Så påverkar EHV-regler internationella tävlingar
Det blir omstart för internationella tävlingar i Europa den 12 april. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: RBerryphoto/Istock

Det är det stora utbrottet av den neurologiska formen av herpesviruset EHV-1 som har fått Internationella Ridsportförbundet, FEI, att införa ett detaljerat regelverk för att hindra smittspridning i samband med tävlingar.

Internationella tävlingar har varit inställda en tid, men får starta om i Europa den 12 april. Men det är flera arrangörer som meddelar att de inte kan få alla regler som krävs på plats.

Medelhavstouren i spanska Oliva som skulle ha pågått från den 13 april till den 2 maj ställs in helt och hållet. ”Den korta tidsramen gör att det är omöjligt för oss att hinna med att göra de åtgärder som krävs innan tävlingsstarten, därför ser vi ingen annan möjlighet än att ställa in,” skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Dutch Masters utan dressyr

Stortävlingen Dutch Masters i holländska ’s-Hertogenbosch skulle ha ridits i mars men flyttades när tävlingsstoppet infördes. Nya datum för tävlingen är 23-25 april och tävlingen blir utan publik. Nu har arrangören meddelat att det inte blir någon dressyr på meetinget, utan enbart hoppning.

Tävlingens Grand Prix-hoppning är en del av Rolex Grand Slam-serien och ett starkt startfält med svenska ekipage har utlovats.

Belgiska Lanaken skulle ha arrangerat en internationell hopptävling med start den 15 april. Där har arrangören tagit samma beslut som arrangören i Oliva – att man inte hinner få alla åtgärder som FEI kräver på plats under den korta tid som är fram till tävlingen. Tävlingarna ställs alltså in.

Även coronarestriktioner

Förutom att förhindra smittspridning av EHV-1 ska tävlingsarrangörer dessutom hantera sina respektive länders regelverk för att förhindra spridning av coronaviruset bland människor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden