Träningstips
29 september 2021 17:23
Ridsportplus

Lång respektive kort galopp – så tränar du

ProffstipsetOavsett om din hopphäst har lång eller kort galopp måste den svara snabbt för skänkeln. "Använd så lite hand som möjligt. Först då blir hästen avslappnad och du kan komma till ridning", säger GP-ryttaren Sissela Smith.

Lång respektive kort galopp – så tränar du
Sissela Smith tipsar om hur du hopptränar hästar med lång respektive kort galopp. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Hjälperna måste fungera

    En häst har ofta lång eller kort galopp, men grundträningen är densamma. Det handlar om ren kommunikation, att få hjälperna att fungera så att hästen blir smidig och flexibel i kroppen. Den ska bli som ett gummiband.

    Målet är att rida med så lite hand som möjligt. Du ska rida för skänkeln – alltid framåt, aldrig backa. Felet många gör är att de jobbar med handen för att hästen inte ska hänga på bettet. Tempoväxlingar, övergångar och åttvolter är bra för alla typer av hästar. Små åttvolter, i trav, innerskänkel mot yttertygel – det gör hästen mjuk i sidan, i båda varven. Det är början.

    2. Den långgalopperade

    En häst med lång galopp värmer jag upp med mycket övergångar mellan skritt, trav och galopp. Det viktiga här är att hästen är hos mig, den ska kännas samlad men aktiv. Därefter rider jag tempoväxlingar, rider omväxlande framåt och samlar med mål att få reaktionen så lätt, snabb och smidig som möjligt. En långgalopperad häst är ofta lite långsam, du behöver få den kvickare. Aktivt framför skänkeln och stadiga halvhalter.

    Samtidigt får du inte bli rädd för att utnyttja galoppen – väl inne på banan måste du också kunna rida framåt. Stå i lätt sits ibland, rid på och gör sedan en halvhalt, med tanken att gå ner till skritt, för att samla hästen. Skänkel först, sedan handen. Vad det handlar om är att få den elastisk.

    3. Lägg en bom bakom

    När du hopptränar den långgalopperade hästen, testa att lägga en bom tre meter bakom ett rättuppstående hinder. Här är gummibommar jättebra, då gör det inte så mycket om hästen snavar. Den här typen av häst har ofta en lång språngkurva, men tack vare bommen måste den balansera upp sig. Den kan inte rusa iväg.

    Du kan också hoppa studs för att få den kvickare i fötterna. Men gör det helst när det inte är så mycket tävlingar eftersom hästen lätt blir trött i kroppen av studsserier.

    4. Den kortgalopperade

    Om din häst är kort i galoppen ska du aldrig sitta och korta, korta under uppvärmningen. Strunta i om den går på tygeln eller inte. Stå i lätt sits och galoppera på även på kortsidorna; hästen bromsar sig naturligt om vägen är kort. Men bara för att du rider på får du inte tappa kontakten med bettet.

    Rid energiskt, läng galoppen och sitt inte och jobba för mycket med handen om du ska hoppa efter värmningen. Min erfarenhet är att det ofta är ryttaren själv som gör hästen kort i steget, många sitter och samlar ihop alldeles för mycket.

    Tempoväxlingar är bra även för den kortgalopperade hästen. Du ska känna att den är framför skänkeln, den ska reagera direkt. Vill du få fram den, ska den gå fram! Testa att galoppera på ordentligt ur kurvorna.

    5. Sträck ut efter hindret

    När du hopptränar hästen med kort galopp kan du även här lägga en bom efter hindret, men lite längre ifrån än tre meter så att hästen måste sträcka sig; den här hästen landar ju ofta lite kort bakom. Som ryttare behöver du inte göra så mycket, hästen sträcker sig naturligt.

    Fakta

    Sissela Smith

    Sissela Smith är internationell GP-ryttare i hoppning, vann inomhus-SM 2020. Jobbar för CC Holsteiner Breeding i Norrköping.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden