Träningstips
28 augusti 2019 16:30
Ridsportplus

Jägerdéns problemlösning: Så tränar du den tittiga hästen

ProffstipsOm hästen blir tittig kan det resultera i att den både stannar på hinder och tappar sin hoppteknik. Vad gör man åt problemet? Py Jägerdén, tränare och unghästutbildare på Ridskolan Strömsholm, levererar sina bästa tips på hur hon tränar bort tittigheten.

Jägerdéns problemlösning: Så tränar du den tittiga hästen
Py Jägerdén laddar upp för titt-träning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det kan lätt uppstå problem om hästen blir tittig – den kan stanna på hindren men även spänna sig och tappa sin hoppteknik. En spänd häst blir också i regel svårare att påverka och hålla rytmen på.

Anledningen till att en häst blir tittig beror främst på två saker – hur hästen är tränad och vilka gener den bär på. Vissa hästar är medfött mer tittiga än andra och behöver tränas mer ofta i ”tittiga” miljöer för att bli avspända och trygga.

– Börja träna de tittiga individerna i så tidig ålder som möjligt. Vi börjar hoppa titthinder redan vid inhoppningen med våra 3-åringar. Om en äldre häst är tittig gäller det att rida i tittiga miljöer så ofta som möjligt för att avdramatisera den, säger Py Jägerden.

Ridsport
Py Jägerden jobbar på Ridskolan Strömsholm som tränare i hoppning för hippologprogrammet och ansvarar för utbildningen av ridskolans yngre hästar. Hon driver också eget stall utanför Eskilstuna där hon tar emot elever samt utbildar och tävlar hopphästar.
Hon har egna meriter från unghästchampionat och upp till svår hoppning. Foto: Roland Tunholm

Skisspy CopyÖvning 1: Cirkulera runt

Py Jägerden börjar med att låta hästen cirkulera runt de tittiga hindren som den sedan ska hoppa. Hon gör alltid detta på ett odramatiskt sätt i trav. Den här övningen görs som en förberedelse innan hästen ska introduceras för ett tittigt hinder och kan med fördel göras oftare än så, inte bara vid hoppträning.
Sätt aldrig upp för hög fart utan trava lugnt så att hästen hinner se sig omkring ordentligt. När hästen blir tittig är det bra att kunna rida starkare utan att öka farten.

Om hästen är väldigt tittig och spänd kan det vara bra att ta hjälp av en rutinerad häst som kan trava före och fungera som draghjälp.
Py Jägerden rider på liknande sätt före en tävlingsstart, om hon sitter på en tittig häst. Hon låter då hästen cirkulera runt de tittiga hindren i trav utan att stanna direkt framför dem.

Övning 2: Använd infångare

När hästen kan trava avslappnat runt hindern är det dags att ta nästa steg och börja hoppa. Py Jägerden tycker att tvådelade tittiga ifyllnader är bäst att börja på, då dessa inbjuder hästen till att hoppa hindret på mitten.

Hon börjar med att ha ifyllnaderna som infångare på var sin sida av hindret för att rama in hästen och håller hindret lågt så att hästen kan hoppa det näst intill stillastående om den tittar och tappar bjudningen. Börja alltid hoppa hindret i trav, håll tempot lågt och rama in hästen med mycket support.

– Håll upp hästens huvud med ett ordentligt stöd i handen och släpp inte kontakten, säger Py Jägerden.
När hästen bjuder på hindret i trav får den hoppa i galopp. Det är viktigt att göra om många gånger så att hästen blir helt avspänd och beröm alltid ordentligt när den gör rätt.

Ridsport
Elin Andersson och Jackyl är ekipaget för dagen. Foto: Roland Tunholm

Övning 3: Flytta ifyllnaden

Som en sista övning flyttar hon in ifyllnaderna mot mitten av hindret. Börja med att flytta in ifyllnaderna så att de står under bommen vid var sitt hinderstöd (skiss nr 1) och hoppa sedan hindret tills hästen gör det avspänt i galopp.

Flytta därefter in ifyllnaderna ytterligare så de står placerade på mitten under hindret som ett sista steg (skiss nr 2 vid övning 3). Hoppa flera gånger tills hästen hoppar hindret utan att vara det minsta tittig.

Först när hästen hoppar tvådelade ifyllnader avspänt låter Py Jägerden den träna på hela titthinder såsom grindar och vattenmattor. Då använder hon sig ofta av bommar som infångare för att bjuda in hästen till att hoppa på mitten.
– Träna de här övningarna ofta om du har en tittig häst och ta hjälp av din tränare så att du inte stöter på problem som blir svåra att lösa.

Py tipsar i filmformat:


Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 15/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden