Träningstips
10 februari 2018 22:11
Ridsportplus

Malins favorit: Utmana dig själv med en bom på marken

BomHoppryttaren Malin Baryard Johnssons favoritövning ger rakriktade, lyhörda hästar och låter ryttaren öva både sits och blick. Övningen må se enkel ut, men om den rids på rätt sätt är den riktigt utmanande.

Malins favorit: Utmana dig själv med en bom på marken
Malin Baryard Johnsson på sin hemmaplan. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Malin Baryard Johnsson tycker att många krånglar till träningen i onödan. Själv rider hon gärna den här till synes simpla övningen med både unga hästar och svårklasshästar.
– Jag tror att en miss som många gör är att göra övningarna svårare än de behöver vara. Då uppnår du inte den harmoni du ville från början.

Malin förklarar att hon hellre gör enkla övningar, men pressar sig själv att verkligen rida extra bra och fokusera på detaljerna. Det handlar trots allt inte om höjden på hindren utan om hur du tacklar dem.
– Det går faktiskt att utmana dig själv och din häst väldigt mycket även med bara en bom på marken. Det är en enkel övning men gör du den perfekt är den ganska svår. Försök hela tiden att tänka på detaljerna, både när det gäller din häst och din egen ridning, säger Malin.

Ridsport, Ullevi Dag 4
Malin och H&M Cue Channa flyger fram på EM. Foto: Roland Thunholm

Om du gör den här övningen noggrant hjälper den dig att få en bättre känsla för rytmen i galoppen. Du får också en stadigare sits och lär dig bedöma avstånd, råder hoppikonen. Trixet här är att få hästen att gå precis rakt och i samma takt genom hela övningen, så det gäller att hitta en jämn rytm.

Malins trix: Pressa dig själv att verkligen rida extra bra och fokusera på detaljerna.

Anpassa övningen

Börja med att rida sex galoppsprång mellan bommarna.
– Så småningom kan du ta bort ett steg mellan de första bommarna och lägga till ett mellan de andra, för att känna att hästen hela tiden lyssnar på dig. Kom ihåg att målet är att få övningen att se enkel ut, det ska knappt gå att se att du ändrar galoppsprången, så rytmiskt ska det yta på.

Här gäller det att hitta ett samarbete där hästen reagerar på så små hjälper som möjligt.
– Ställ inte för höga krav utan anpassa övningen efter dig och din häst. Erkänn om ni har en dålig dag. Ibland kanske du måste dra ner på kraven just den dagen, säger Malin.

Med en så enkel övning är det lätt hänt att man sätter ribban för högt, tycker hon. I början kan det vara bra att rida lite långsammare och fokusera på att hästen är rak, samtidigt som du sitter i en bra position. Du får trots allt inte en häst att vara rak om du själv sitter snett.
– Väldigt många rider sina hästar lite sneda. Man lägger väldigt mycket fokus på att böja hästen men missar rakriktningen.

Ett tips för att undvika det är att rida innanför spåret oftare. Rid rakt fram mot en spegel utan att ta stöd av väggen. Det här är extra viktigt att träna på inför vintersäsongen, när vi tävlar mycket inomhus, råder Malin.

Så gör du

övningen

  • Lägg ut tre cavalettibommar på ett rakt spår, ett par meter innanför fyrkantsspåret. De kan ligga på marken eller vara upphöjda till cirka 40 centimeter.
  • Börja rida med sex galoppsprång mellan bommarna.
  • När det fungerar kan du träna på att växla till fem längre galoppsprång eller på att minska galoppen till sju språng mellan bommarna.
  • Avståndet ska vara sex normala galoppsprång för den häst du rider – sedan tränar du på att rida på fem eller sju galoppsprång på samma avstånd.

(I Ridsport nummer 2 smög sig ett fel in gällande avståndet mellan bommarna i den här övningen. Beskrivningen ovan är den korrekta.)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden