Fälttävlan
10 oktober 2022 09:58
Ridsportplus

Lärorikt i Boekelo – sekundstrid om segern

Nations CupNär det svenska laget sprack efter terrängen i Boekelo stod det klart att det inte skulle bli någon klättring i totalen i Nations Cup. Laget slutade till slut trea och Sofia Sjöborg och Sara Algotsson Ostholt åker hem med två hästar som lärt sig en hel del efter debuten i lång fyrstjärnig klass.

Lärorikt i Boekelo – sekundstrid om segern
Sara Algotsson Ostholt på Dynamite Jack samt Sofia Sjöborg på Targa D. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var inte svenskarnas helg i Boekelo i år, tävlingsplatsen där man förra året red hem en totalseger i Nations Cup. Redan innan start blev det ett avbräck genom att Sverige endast hade tre ekipage på plats, och efter dressyren låg laget sist av de tio till start. 

  Samtliga tre ekipage tog sig visserligen i mål i terrängen, även om de samlade på sig en hel del fel. Trots det klättrade laget till en åttonde plats, men när Erika Sjöström inte visade sin Mosstown Prince på söndagens veterinärbesiktning då valacken var varm i ett ben, så var laget ute ur tävlingen.

  Sofia Sjöborg och Sara Algotsson Ostholt kom till start med sina debutanter i lång fyrstjärnig klass i hoppningen – här visade det lilla stoet Targa D att Sofia Sjöborg har ännu en topphäst i stallet. Efter endast tidsfel i terrängen föll nu ett hinder och precis som för många andra blev det också ett par tidsfel.
  – Den hoppar väldigt bra och där finns det mer att utveckla, men den behöver också bli stabilare i dressyren, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff om Targa D till Ridsportförbundet.

  För Sara Algotsson Ostholts Dynamite Jack blev det en förbispringning i vattnet, och på hoppbanan trillade två bommar.
  – Jag tror det är en kanonhäst men den behöver bli starkare i egentligen alla moment, träna på tekniken och få mer erfarenhet, kommenterade Fredrik Bergendorff efter ritten.

  52415364831_ef41a30a41_k
  Tyskland tog hand om totalsegern i Nations Cup 2022. Foto: FEI/Libby Law Photography

  Sverige slutade åtta som lag i Boekelo, vilket räckte för att behålla den totala tredjeplats som de gick in på i tävlingen. Deltävlingen toppades av Storbritannien före Nya Zeeland och Frankrike, men det är Tyskland som vinner totalen av Nations Cup 2022, före Italien och Sverige.

  52414937393_5f5d2993ab_k
  Tim Price och Happy Boy. Foto: FEI/Libby Law Photography

  Individuellt blev den fyrstjärniga klassen en sekundstrid – nyblivne världsettan Tim Price och britten Tom McEwen slutade båda på sin dressyrstraff 25,6 efter felfria rundor i terrängen och på hoppbanan. Men Price var en sekund närmare optimaltiden i terrängen med Happy Boy (KWPN val f -12, e Indoctro-Odermus, uppf A. Rijpma, äg Susan Lamb, Therese Miller) och tog därför hem segern.

  52414937853_b97dd3c7a5_k
  Tom McEwen och JL Dublin. Foto: FEI/Libby Law Photography

  Tom McEwen har tagit över tyglarna på guldhästen från EM 2021, JL Dublin. Valacken reds till titeln av sin ständiga ryttare Nicola Wilson, men efter deras fall i Badmintons terräng i våras – där Wilson skadades svårt – har 11-åringen fått en ny ryttare.

  52416347200_f014e36313_k
  Laura Collett hade segervittring med Dacapo, men när ett hinder föll fick hon nöja sig med tredjeplatsen. Foto: FEI/Libby Law Photography

  Resultat

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden