Träningstips
19 juni 20:00
Ridsportplus

Lars Kersten: ”Krångla inte till det för hästen”

ProffstipsetFör hoppryttaren Lars Kersten är det viktigt att anpassa sig efter varje häst och att hitta övningar hästarna känner igen sig i och tycker om. Här tipsar han om en nyttig bomövning.

Lars Kersten: ”Krångla inte till det för hästen”
Lars Kersten är rankad nr 130 på FEI:s lista över internationella hoppryttare. Han vann världscupklassen i Scandinavium 2024. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Att hjälpa hästen att bli trygg i vardagsträningen är viktigt för Lars Kersten. Hästarna ska få vara som de är och de ska känna igen sig i övningarna.

  1 Gör det enkelt för hästen

  Jag är väldigt lugn i sadeln, oavsett vad som händer. Jag är faktiskt så lugn att andra nästan kan störa sig på det ibland. Mitt mål som ryttare är att göra allt så enkelt för hästen som möjligt. Back to basics. Jag ser ofta hur ryttare krånglar till saker och ting för sina hästar i stället för att göra det lätt för dem att hoppa. 

  För mig är det viktigt att alla hästar får vara lite som de är. Jag försöker inte få alla att passa in i ett och samma system. På sätt och vis tycker jag det är fascinerande med ryttare som klarar av att rida alla hästar på samma sätt, men för mig fungerar inte det. Alla hästar är byggda på olika sätt, har olika kvaliteter och personligheter, och jag försöker alltid komma fram till vad varje individ behöver. Visst har jag också delvis mitt system, men det är väldigt flexibelt. 

  Det är svårare att få ridningen att flyta på likadant i varje galoppsprång än att hoppa enstaka höga hinder.

  2 Hitta flytet

  Hästar som tävlar hoppas aldrig, eller väldigt sällan, här hemma. Däremot har vi en bomövning som nästan alltid står uppställd i ridhuset och som vi rider på ofta. Den består av tre bommar på ena sidan av volten. Den första och tredje bommen ligger direkt på marken och mittbommen höjer vi upp en aning. 

  Målet med övningen är att hitta flyt och jämnhet i galoppen. Du vill ha precis samma avstamp på varje bom så att högsta punkten i språnget alltid hamnar på samma ställe. 

  Det här är en väldigt enkelt övning, men har du aldrig gjort den tidigare är den både ganska svår och väldigt avslöjande. Det är nämligen svårare att få ridningen att flyta på likadant i varje galoppsprång än det är att hoppa enstaka höga hindret. Är du lite för nära på första bommen så kommer du också att landa för nära bom nummer två, och då kommer du plötsligt in helt fel på den sista bommen. 

  Eftersom du rider övningen på volt åt både höger och vänster blir det lätt att se om hästen har lättare för att hoppa åt det ena eller andra hållet. 

  3 Hjälp hästen att bli trygg

  Det här är en övning du kan göra om och om igen, vilket gynnar hästarna som oftast blir avslappnade, glada och nöjda när de känner igen sig i en övning och vet vad som förväntas av dem. De blir helt enkelt trygga i övningen. Om du hela tiden ställer hästen inför nya övningar blir det lätt att de går på spänning. 

  En annan fördel är att det sliter väldigt lite på hästarna jämfört med hoppning. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är de få sprången inne på tävlingsbanan som sliter ut hästen utan snarare alla gånger du hoppar hemma. 

  4 Landa i rätt galopp

  Många blir förvånade när de ser att jag rider den här övningen inför stora tävlingar, men det är faktiskt ofta precis det jag gör i stället för att hoppa. Den ger balanserade hästar som lär sig hålla rytmen och en jämn galopp. 

  Om du har en häst som har svårare att landa åt höger eller vänster så är det här också en bra övning – den hjälper hästen att hitta rätt. Efter några försök kommer de allra flesta hästar att själva märka att det är enklare om de landar i rätt galopp.

  För ryttaren är övningen också bra eftersom du får träna på att hålla positionen i sadeln när hästen hoppar av. 

  5  Gör övergångar om hästen blir het

  Tänk på att ha samma avstånd och hålla samma tempo varje gång du gör övningen. Om du är riktigt konsekvent kommer hästen snabbare att känna sig hemma i övningen och bli lugn och avslappnad. Håll hästen mellan hand och skänkel och hjälp den att hålla rytmen. 

  Om din häst lätt blir lite het eller vill fara iväg efter sista bommen kan du göra en övergång till trav eller skritt på den öppna delen av volten. Testa också att lägga in några steg i öppna där för att få kontakt igen.  

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 11/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden