Krönika
23 juni 2018 13:42

Lena Nyström: Överexploaterar vi våra unga gångartshästar?

GästkrönikaI jakten på att få kvala till de stora tävlingarna är det inte ovanligt att unga dressyrhästar åker runt och tävlar varje helg eller ett par helger i månaden. Ridsports gästkrönikör Lena Nyström är bekymrad över utvecklingen.

Lena Nyström: Överexploaterar vi våra unga gångartshästar?
Lena Nyström är bekymrad över att de unga dressyrhästarna får tävla så mycket och inte får chansen att bara "vara hästar". Foto: Kim C Lundin

Överexploaterar vi våra unga gångartshästar? Jag tycker att vi, i viss mån, gör det. Inte alla, men ändå så pass många att det är värt att ställa frågan.

En del av skälen är jakten på att få vara med på de STORA tävlingarna; Breeders, Falsterbo och Elmia är de som jag tänker på i första hand, men det finns fler. Dit måste ekipagen kvala och många är beredda att tävla ganska många gånger och på ganska många ställen för att få de där eftersträvansvärda kvalpoängen. Det är ju så himla kul att vara med så helst vill ”man” ju vara med på alla ställena, det gäller ”bara” att kvala…

Sen måste man ju skaffa både sig och sin häst tävlingsrutin, även om man kanske inte jagar kval. Detta är mer än enkelt då det finns tävlingar på många olika ställen här i landet, såväl på helger som på vardagar under stora delar av året. Det är inte ovanligt att unga dressyrhästar upp till sex års ålder tröskar omkring och springer två klasser varje helg åtminstone ett par helger i månaden. Får de här hästarna någonsin ledigt, får de gå ut i hage dygnet runt i några veckor i taget och bara vila upp sig i kropp och själ? Får de som verkligen får ledigt av sina skor och gå tillsammans med kompisar och verkligen VARA HÄSTAR under dessa viloperioder eller är de för värdefulla, så att de måste ”lindas in i bomull” och komma in på nätterna, annars ”blir de ledsna”?

Hästar är individer med olika fysiska och psykiska förutsättningar, i dagens konsumtionssamhälle känns det som om många missat detta. Vissa hästar ska inte ens ridas under långa perioder som unga hästar eftersom deras kroppar inte är mogna för det. Hur många av dagens generation av unga ryttare och deras föräldrar vet ens vad skenbensömhet på häst är för något?

En annan tanke jag har apropå unga hästar och vad vi utsätter dem för är avelshingstarna. De ska helst ska springa runt på 3-6 olika hingstvisningar varje vår i 3-8 minuter ökad trav, kvala till diverse championat och dessutom serva kanske ett par hundra ston på en säsong – betydligt fler om de är populära och verkar nere i Europa. Hur länge håller en sådan häst, både fysiskt och psykiskt?

Genom åren har jag sett en del som kraschat, antingen på det ena eller det andra sättet, och det berör mig illa, fruktansvärt illa. Pengar styr den verksamheten och när det är stora summor inblandade blir det inte alltid så vackert, tyvärr…

Var rädda om era djur, de är era kompisar och tanken är att vänskapen ska vara i många år!

Lena Nyström
leg vet och uppfödare

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden