Veterinärt
28 mars 2018 19:50
Ridsportplus

Så undviker du att din unghäst blir överansträngd

UnghästenAmbitionen att träna fram sin unghäst på bästa sätt, oavsett gren, kombineras ofta med en osäkerhet om den tål träningen, men var går gränsen för att den inte ska bli överansträngd? Och hur vet man om ens häst är överansträngd? Ridsport har vänt sig till två experter som ger svar på detta.

Så undviker du att din unghäst blir överansträngd
Victoria Almgren, är en van unghästutbildare som visat flera hästar på bruksprovet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Snart vankas unghästtester och kval till olika championat. Numera finns det många möjligheter att tävla unghästarna och därför är det synnerligen viktigt att ha en plan för vad man gör och hur man tränar dessa unga individer. För att få en vettig säsong bör man – gärna i samråd med sin tränare – sätta upp såväl långsiktiga mål som delmål för säsongen. Men vilka är tecknen på att man gått för fort fram?

    – Tecken på att man forcerat för mycket kan vara att hästen tappar framåtbjudning, blir ovillig i arbetet, men det kan också visa sig genom att den blir stressad och springig, säger Victoria Almgren, hippolog och diplomerad remontryttare.

    Det tar lång tid att bygga upp en unghäst, det är viktigt att komma ihåg Victoria Almgren

    Generellt behöver stora hästar mer att växa i sin kropp än den mindre hästen, just för att de är stora/valpiga. Andra som ofta behöver mer tid och som man får vara lite mer försiktig med är känsliga, spända och försiktiga hästar, menar Victoria.

    171029ikeviktoriamk
    Det är viktigt att låta det ta tid när man utbildar unghästar, säger Victoria Almgren, här med Ike,

    – Det tar lång tid att bygga upp en unghäst, det är viktigt att komma ihåg. Den måste hinna anpassa sig för uppgiften och det är viktigt med att varva träningsperioder med viloperioder, så att man bygger upp hästen, men också låter den återhämta sig.

    Viktigt att ligga steget före

    Det gäller att som ryttare kunna läsa av sin häst och ligga steget före, berättar Victoria Almgren som alltid har en plan med alla sina unghästar. Det kan vara att den ska ridas in, hoppas in eller gå championat.

    – Man har ett mål med delmål på vägen dit, men man måste regelbundet stämma av/läsa av hur hästen svarar på träningen och lägga om sin plan i tid, om det behövs, säger hon.

    Känn igenom din häst regelbundet

    Att känna igenom sin häst regelbundet är viktigt, menar veterinär Charlie Lindberg.

    – Varje dag bör benen palperas före ridning, säger Charlie Lindberg. Låt handen känna igenom benen på jakt efter ömhet, onormal värme, svullnad eller vätskefyllnad (galla). De punkter man först och främst bör koncentrera sig på är kotleder och kotsenskidor, mellersta karpalleden i karpus (”framknäet”), hovleder samt hasleder.

    Det man ska reagera för är en plötsligt uppkommande vätskefyllnad i en led. Om en sådan kommer i framknäet kan det vara ett tecken på att hästen ridits alltför mycket på mjukt underlag på ridbana eller i ridhus.

    Tänder

    Att tänka på

    Unga hästar växlar tänder på våren när de är 2,5-4,5 år. Typiska tecken för detta är att unghästen plötsligt börjar kasta med huvudet vid tränsning eller är extra rädd om huvudet. Använd en nosgrimma som inte klämmer över kindtänderna (eller ingen alls) under de veckor tandömsningen pågår.

    – Treåringens skelett är ännu inte helt slutet i sina tillväxtzoner, utan det kan fortfarande vara öppet och känsligt i vissa leder. Om hästen ensidigt får gå på ett underlag som inte ger tillräckligt fäste, kan den överansträngas i karpallederna, genom den glidningseffekt som uppstår.

    Känn också regelbundet igenom hästens rygg.

    – Stryk hästen lugnt över ryggen för att upptäcka om den verkar öm i muskulaturen, det är ganska vanligt att unghästar blir det efter en tids arbete under ryttare.

    Och vid tecken på överansträngning så är vila det enda rimliga, menar Charlie Lindberg.

    – Då bör hästen få någon veckas vila från träning och istället hållas igång med skrittpromenader någon timma varannan dag och utevistelse i rasthage.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden