Dressyr
4 januari 2023 17:15
Ridsportplus

Lina Dolk drar till Danmark

Ut i världenDrömmen om att jobba utomlands har hägrat hos Lina Dolk i mer än ett år. Om ett par veckor rullar lastbilen mot grannlandet och en av sommarens VM-medaljörer.

Lina Dolk drar till Danmark
Lina Dolk och hennes Just on Time, till vardags kallad Justin, på en clinic för Kyrka Kyrklund hösten 2022. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hur kommer det sig att du åker till Danmark?
  – Jag åker till Daniel Bachmann Andersen i februari för att träna och jobba som groom på hans anläggning utanför Århus i en månad. Drömmen om att åka utomlands har funnits hos mig länge, men istället för att som många andra åka efter gymnasiet gör jag det nu istället, säger 25-åriga Lina Dolk, som startade sitt eget hästföretag Dolk Dressage redan i gymnasiet.

  Varför just Daniel Bachmann Andersen?
  – Jag har genom satsningen United Dressage fått chans att träna för Nathalie zu Sayn-Wittgenstein och det är faktiskt tack vare henne jag åker till Daniel. Hon tränar honom sedan många år och jag gillar hennes system väldigt mycket. Daniel har jag följt länge och alltid imponerats mycket av hans ridning, han rider alla typer av hästar riktigt bra och särskilt sådana som är riktigt, riktigt heta.

  Beslutet att åka i väg nu är planerat sedan mer än ett år tillbaka. Det egna utbildningsstallet hemma på familjegården i Sparreholm töms lagom till vistelsen i Danmark. Utbildningshästar åker hem och kvar är endast de egna som rids av Linas anställda Tilde.

  – Det är framför allt min syster Elin Dolk som pushat mig att ta chansen att åka nu, för att verkligen komma i väg. Jag kommer att ha lite av ett mellanår med yngre hästar så det passar väldigt bra in i livet som det ser ut just nu, säger Lina Dolk som ser fram mot att göra allt från sedvanliga stallsysslor till att förkovra sig i ett framgångsrikt träningssystem.

  Två boxplatser ingår i upplägget med VM-guldmedaljören i lag.

  – Jag tar med mig min egen Justin (Just on Time, KWPN, val, f -14 e. Jazz – Negro, uppf A.J.M. Bergmans-Wagemans) och kommer varva ytterligare en boxplats mellan en nyligen kastrerad 4-åring som heter Hpnotiq MJ (e Springbank II VH u Cristal MJ e Floricello, uppf Stall MJ, äg Linnea Sellström och någon av de andra hästarna hemma, säger Lina Dolk.

  Här ett filmklipp på Hpnotiq MJ:

  Justin går ju på lösdrift, något vi tidigare har berättat om här i Ridsport. Hur gick det på nyårsnatten och hur förbereder du honom för installning?
  – Just på nyårsafton fick han faktiskt bo inomhus, men han trivs som allra bäst ute i sin lösdrift. Han är supernöjd och mycket mer lugn och harmonisk även han har fortfarande är en het häst. Jag tror det kommer att gå bra i Danmark, de gånger han har behövt stallas upp på exempelvis tävlingar har det fungerar fint under en period.

  Handen på hjärtat, tror du verkligen att du kommer att nöja dig med en månad utomlands?
  – Ha, ha, ha, ja det lär blir väldigt kul, men jag är också väldigt hemmakär. Och trivs jag bra är det ju inte så långt att åka till Danmark och träna lite då och då.

  Målen för året är satta, för Lina Dolk och hennes team av hästägare och sponsorer är siktet inställt på unghästtävlingar.

  – Det är mitt första år som senior, vilket känns väldigt skönt. Det ger mer tid och inte samma stress och press. Jag har några riktigt fina unghästar som jag rider åt andra och målet med dem är de olika finalerna i Falsterbo, på Breeders och Elmia.

  Fortsätter ditt samarbete med Kristian von Krusenstierna även 2023?
  – Ja absolut, verkligen, där sker inga förändringar! Jag drar i väg en period nu och hoppas komma hem full med inspiration och fortsätta träningen här i Sverige med Kristian.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden