Hoppning
7 januari 2019 19:00
Ridsportplus

Linn Hörnvall lämnar Hästak och satsar på egen verksamhet

Nya vägarEfter en säsong som beridare hos Hästak satsar nu Linn Hörnvall på sin egna verksamhet. Falsterbovinnarens mål är att fortsätta utbilda unghästar mot årgångstävlingarna.

Linn Hörnvall lämnar Hästak och satsar på egen verksamhet
Linn Hörnvall har haft stora framgångar hos Hästak, inte minst med Viking Hästak. Nu satsar hon helt på sin egen verksamhet. Foto: Roland Thunholm/Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sundsvallstjejen Linn Hörnvall har det senaste året varit beridare hos Hästak, och hon har vid det här laget samlat på sig en gedigen meritlista vid unghästtävlingar – bland annat har hon ridit ett flertal hästar som placerat sig på Breeders Trophy, och förra året vann hon 4-årschampionatet i hoppning i Falsterbo med Viking Hästak (läs mer här). Men nu har Linns hemlängtan blivit för stor och det är dags för henne att lämna tiden som anställd. Från och med februari satsar hon helt på den egna verksamheten i Askersund.

Att bli sin egen är något som Linn ser både för- och nackdelar med.
– Största förändringen till det positiva tycker jag är att det blir en större frihet med upplägg och tävlingsplanering, berättar Linn för Ridsport, och tillägger även möjlighet att samarbeta med fler hästägare och uppfödare som positiv.
Nackdelen däremot tycker Linn är att det inte kommer att bli samma ekonomiska trygghet i framtiden.

Medioker som ponnyryttare

Linn är 28 år gammal och har varit hästintresserad sedan barnsben. Redan som liten började hon rida på Sundsvalls Fältrittklubb, och sin första ponny fick hon som 11-åring. Tiden som ponnyryttare beskriver Linn dock som högst medioker.
– Jag hade absolut inga framgångar utan tävlade på lägre nivå i både hoppning och dressyr.
När Linn hade gått ut gymnasiet gick hon ett år på unghästutbildningen på Flyinge. Hon gjorde praktik hos Elin Jansson, och där fick hon sedan jobb.
– Sedan dess har Elin varit en stor del i mitt liv, förklarar Linn, som jobbade hos Elin och hennes partner Arnold Assarsson under sex år fram till sommaren 2015. Kortare avbrott hos Elin har dock gjorts för jobb hos familjen Hammarström och hos Niklas Jonsson.

Den egna verksamheten startade Linn redan 2015, och till en början drev hon den parallellt med arbetet hos Elin och Arnold. Sommaren 2015 flyttade Linn till Askersund och drev sin verksamhet där, och det är dit hon nu kommer att flytta när hon nu slutar på Hästak. Känslorna inför omställningen är blandade.
– Jag har haft en fantastisk säsong 2018 och trivts väldigt bra med både hästar och människor, säger Linn, som känslomässigt kommer att sakna Thelma Hästak och Kannando Hästak lite extra.

Många nya erfarenheter

Med sig från Hästak tar hon med sig massor av erfarenheter.
– Jag har fått chansen att rida så fantastiskt fina hästar som har gett mig många framgångar under året, och många nya erfarenheter från till exempel unghäst-VM.

Linnhörnvallvikinghästakrt
Linn Hörnvall och Viking Hästak vann 4-årschampionatet i hoppning på Falsterbo Horse Show förra året. Foto: Roland Thunholm

Nu satsar Linn på att bygga upp sin verksamhet från grunden igen. Det är några yngre hästar på väg in, och Linn hoppas kunna utveckla detta yttterligare med nya hästägare.
– Jag kommer bland annat ha ett samarbete med Robert Willén som verkar på samma anläggning och har mycket unghästar på väg upp i åldrarna, säger Linn, och tillägger att hon även äger en fin unghäst ihop med Elin Jansson.

Fakta

Linn Hörnvall

Ålder: 28 år.
Bostadsort: Just nu Rävemåla, Askersund från 1 februari.
Sysselsättning: Unghästutbildare/tävlingsryttare. 
Egna hästar: Electriphy RW (sto -16 e Perigueux – Electro), Kwinton E (hingst -15 e Canabis Z – Calvados, ägs ihop med Elin Jansson Horses AB), Eloise RW (sto -18 e Cascadello I – Ziezo, ägs ihop med Stall Robert Willén).
Främsta meriter: Placeringar upp till 145-klasser. Vann 4-årschampionatet i Falsterbo 2018 med Viking Hästak, flertalet placerade hästar på Breeders Trophy.
Framtidsmål: Fortsätta utbilda unghästar mot årgångstävlingarna.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden