Hoppning
20 november 2018 17:37

Familjens Janssons unga vinnare såld till mästerskapsmedaljör

AffärBara två föl har hittills fötts hos familjen Jansson. Ett av dem har visat sig vara ett riktigt framtidslöfte och efter att intresset för 5-åriga Zilenzia kulminerade på Elmia har hon nu sålts till en av Irlands absoluta toppryttare.

Familjens Janssons unga vinnare såld till mästerskapsmedaljör
Håkan och Louise Jansson med sin vinnarhäst. Foto: Roland Thunholm

Håkan och Silvija Jansson samt dottern Louise Jansson har sålt 5-åriga Zilenzia (SWB, sto, f 2013, e Zorro-Dokkum de Rialfo) till Cian O’Connor, som bland annat tog individuellt brons och lagguld på EM i Göteborg.

Zilenzia var familjens första föl och hon vann bland annat Rikssto och 3-årsfinalen vid Breeders Trophy, visad av Louise, med rekordpoängen 19,8.
– Det är nästan som en saga, säger Silvija Jansson och berättar att det stora intresset för Zilenzia kulminerade kring Elmia.
– Det var många som ryckte i henne. Nu är vi väldigt glada att hon kommer till Cian O’Connor, även om det var mycket tårar när hon reste i går. Thea, som vi kallar henne, har så stor potential och om hon ska komma vidare var det dags att släppa henne nu.

Breeders Trophy, Hoppning
Zilenzia mot 3-årssegern vid Breeders Trophy 2016. Foto: Roland Thunholm

Köptes av Eklunda

De köpte Zilenzias mamma Dura van de Zuuthoeve (sto, f 2009, e Dokkum de Rialfo-Nimmerdor, uppf de Heer René ) från familjen Zeiloth på Eklunda Stuteri. Janssons var på hingstvisning och särskilt Håkan föll för Zorro. Lena Zeiloth tipsade då om Dura van de Zuuthoeve  som de hade betäckt med just Zorro – och så småningom kom Zilenzia till världen hos familjen Jansson.

Zilenzia tävlades inledningsvis av främst Elin Jansson, innan Louise åter tog över tyglarna och slutligen avrundade en fin säsong med en sjätteplacering i 5-årsfinalen på Elmia Scandinavian Horse Show.
– Elin gjorde ett fantastisk jobb med henne. Vi har många att tacka för att det har blivit så bra, säger Silvija.

Är det några mer framtidslöften på gång hos er?
– Thea har en helsyster, Saga, som är född i år och Dura van de Zuuthoeve är betäckt igen. En häst som Thea blir det kanske bara en gång i livet, men vi får se vad som händer framöver.

Nyligen berättade Ridsport om Casall-sonen Ariso, som är är Viktoria Toccas första uppfödning och som har gått stadigt i unghästårens alla tävlingar, upp till unghäst-VM, med Henrik Tapper. Nu har flerfaldiga mästerskapsryttaren Shane Sweetnam köpt den 7-åriga SWB-hästen – läs artikeln där uppfödaren och tidigare ryttaren beärttar mer (länk).

Longines Fei European Championships™ Gothenburg
Köparen Cian O’Connor, längst till höger, på pallen vid EM i Göteborg. Foto: FEI/Claes Jakobsson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden