Hoppning
18 augusti 2018 16:31

Elin Jansson om beslutet: ”Erbjudandet gick inte att motstå”

DrömlägeElin Jansson och Arnold Assarsson har siktet inställt på de största hopptävlingarna. Nu får de chansen i Tyskland, samtidigt som de inte behöver släppa allt de har byggt upp på Loviseholms Gård.
– Det är ett drömläge, säger Elin om erbjudandet som inte gick att motstå.

Elin Jansson om beslutet: ”Erbjudandet gick inte att motstå”
Arnold Assarsson och Elin Jansson vill komma länge i sina karriärer – och det hoppas de uppnå i Tyskland. Arkivbild: Roland Thunholm

Häromdagen avslöjade Elin Jansson och Arnold Assarsson att de flyttar till Tyskland (läs mer om det här) för att börja arbeta för Manfred von Allwörden och Gestut Grönwoldhof. Skåningen Mathilda Karlsson, som numera rider för Sri Lanka, är också baserad där sedan länge.

Familjen Assarsson-Janssons flytt är inget hastigt påkommet, snarare tvärtom. Arnold har känt och samarbetat med Manfred von Allwörden i många år, och vid det här laget är stuteriägaren en god vän även till Elin.
– Vi har pratat länge om en flytt och funderat i olika banor, men har aldrig fått ett konkret förslag på hur det skulle gå till. Slutligen kom ett förslag, och det gick inte att motstå. För oss är det ett drömläge, säger Elin.

Kunde inte säga nej

Planen går i korta drag ut på att paret blir anställda. Elin för att rida och tävla, och Arnold för att även hålla träningar jämte ridningen. Samtidigt kan de behålla verksamheten på Loviseholms Gård, där de under många år har byggt upp ett stort hoppstall med försäljning, träningar, avel i samarbete med Gocksta Stuteri och utbildning samt tävling av hästar från unghästnivå till svår klass.

– Det här erbjudandet kunde vi inte säga nej till. Vi kan fortsätta att utveckla Loviseholm på distans och samtidigt göra jobbet som tränare och ryttare på annan ort. För oss är det enbart ett plus att vara i Tyskland, säger Elin om flytten till det stora ridsportlandet.

Elin Jansson-guldmeddalj1 130728 Rt
Elin när hon just hade säkrat SM-guldpengen 2013. Arkivbild: Roland Thunholm
Arnold Assarsson-contact12 131026 Rt_b
I Arnolds nya uppdrag ingår det att hålla träningar vid sidan av ridningen. Arkivbild: Roland Thunholm

Villa och nanny

Allt praktiskt har ordnats av den nya arbetsgivaren, från boende i en villa på anläggningen till en nanny för 2-åriga dottern innan hon är redo för tysk kindergarten.  Årets tävlingsplan, som sätter punkt med Elmia Scandinavian Horse Show, fullföljs och därefter går flyttlasset.

För oss är det enbart ett plus att vara i Tyskland.

Senare i augusti åker paret ner för att diskutera mer detaljer. Det finns flertalet hästar i svår klass på gården och det bedrivs uppfödning i stor skala.
– De har många fina hästar av hög kvalité. Vi har inte haft råd att behålla de bästa, men det har den här hästägaren  – även om vi är fullt medvetna om att många hästar säljs även härifrån. Nu får vi dock ett betydligt bättre hästmaterial än vad vi varit bortskämda med.

Ridsport.
Hela familjen 2016. Numera är Alice så pass stor att hon snart kan börja på kindergarten. Arkivbild: Roland Thunholm

Vill nå längre

Elin berättar att det enda negativa just nu är att flytten innebär viss besvikelse för några av deras elever och hästägare i Sverige. Just nu arbetar Elin och Arnold på att hitta lösningar för alla parter. Bland annat kommer några av de hästar som de tror mest på att ridas vidare av Josefin Hansén Billberg. Paret kan ta med sig ett fåtal hästar till Tyskland, men de ska i så fall ridas efter ordinarie arbetstid och med hänsyn till familjelivet ska duon försöka att hålla nere på antalet ”extrahästar”.

Gör jag mitt jobb bra tror och hoppas jag på att få möjlighet att rida de höga klasserna och de stora tävlingarna.

Den stora och enkla anledningen till flytten är att Elin och Arnold vill nå längre i sina karriärer. De har länge utvecklat Loviseholm och även om de har nått långt med verksamheten saknas den sista pusselbiten för en internationell satsning.
– Vi har höga ambitioner, men för att komma dit vi vill krävs fler hästägare och sponsorer. Vi har arbetat hårt, dygnet runt i många år, men inte nått internationell framgång. Nu är det dags att prova en annan väg.

Elin vet inte än vilka hästar hon ska få rida i Tyskland, men klart är att siktet är inställt på de största tävlingarna.
– Gör jag mitt jobb bra tror och hoppas jag på att få möjlighet att rida de höga klasserna och de stora tävlingarna. Det är något jag alltid har velat göra. Siktet i hela mitt liv har varit inställt på att få rida mästerskap – det är målet.

Loviseholms Lag1 140706 Rt
Elin och Arnold har synts mycket på de svenska hoppbanorna under många år. Här har de precis tagit SM-guld med Loviseholms lag. Arkivbild: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-