Hoppning
26 juni 2018 13:09

Mathilda Karlsson börjar rida för Sri Lanka

ByteMathilda Karlsson, som syns flitigt på Global Champions Tour, gör i veckan sin första start för Sri Lanka.
– Det har redan öppnat nya dörrar och bland annat får jag rida i Falsterbo, säger Mathilda som siktar på att bli landets första OS-ryttare i hoppning.

Mathilda Karlsson börjar rida för Sri Lanka
Mathilda Karlsson, här med Lancetti, rider nu för Sri Lanka. Foto: Stefano Grasso/LGCT.

Efter en lång process är det nu officiellt: Mathilda Karlsson börjar rida för Sri Lanka och om ett par dagar gör hon sin första start under landets flagg.
– Rent praktiskt har det här inte varit lätt, och det känns väldigt spännande att det äntligen är klart, säger Mathilda.

Hon är född i Sri Lanka och adopterades som baby till Sverige.
– Jag hade tur som kom till Sverige och de bästa föräldrar man kan tänka sig, säger Mathilda.

Siktar på OS

Hon betonar att hon fortfarande känner sig precis lika svensk som innan och att bytet egentligen inte har med Sverige att göra. I stället handlar det om att ta chansen för att bland annat kunna uppfylla drömmen om att rida mästerskap, vilket är svårare att göra för Sverige med den konkurrens som råder här. OS i Tokyo 2020 är Mathildas stora mål just nu.
– Under Global Champions Tour samlar på mig erfarenhet, rider mot de bästa ryttarna och på många av de bästa tävlingarna.

I Sri Lanka är ridsportkulturen helt annorlunda än i Sverige och i Mathildas nuvarande hemland Tyskland. Hoppryttare är det ont om, men distansryttarna är fler och det finns ett aktivt förbund. Där har Mathilda tagits emot med öppna armar.

– De är så stolta och glada, och har stöttat mig otroligt mycket. Förbundet har hjälpt mig mycket och utan dem hade hela den här processen med allt pappersarbete och alla översättningar inte gått.

Sg14897
Snart landar Mathilda i Sverige och rider i Falsterbo. Foto: Stefano Grasso/LGCT.

”Ett fantastiskt land”

Mathilda bor i Tyskland sedan 15 år då hennes satsning på ridsporten lockade henne söderut. Hon besökte förra året Sri Lanka för första gången.
– Jag blev helt fascinerad. Det är ett helt fantastiskt land, så vackert och alla människor är så omtänksamma. Innan dess hade jag inte känt att jag kunde rida för Sri Lanka, men efter att ha varit där kändes det så mycket mer rätt.

Därefter tog processen fart på allvar och Mathilda har numera dubbla medborgarskap. Om ett par dagar gör hon alltså premiär på banan med Sri Lankas flagga intill sitt namn i startlistan.

– Visst känns det samtidigt lite vemodigt på ett sätt, men det här har redan öppnat nya dörrar. Bland annat får jag rida i Falsterbo, säger Mathilda som därmed hoppar på skånsk gammal hemmaplan om några veckor.

Läs mer om Mathilda och hennes liv i Tyskland i ett vårt tidigare hemma hos-reportage (PLUS).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden