Avelsnyheter
8 november 2018 12:39
Ridsportplus

Viktoria Toccas första uppfödning Ariso såld till Shane Sweetnam

Framgångsrik uppfödningCasall-sonen Ariso är Viktoria Toccas första uppfödning och en fullträff som har gått stadigt i unghästårens alla tävlingar, upp till unghäst-VM, med Henrik Tapper. Nu har flerfaldiga mästerskapsryttaren Shane Sweetnam köpt den 7-åriga SWB-hästen – här berättar uppfödaren och tidigare ryttaren mer.

Viktoria Toccas första uppfödning Ariso såld till Shane Sweetnam
Henrik Tapper på Ariso, som numera har Shane Sweetnam i sadeln. Till vänster syns uppfödaren Viktoria Tocca. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Viktoria Tocca har bara två uppfödningar, båda från Osira (f 1999, e Contender-Mowgli, uppf Agathe Schrader) som hon själv tävlade i hoppning.  Den allra första uppfödningen Ariso (SWB, f 2011, e Casall-Contender), vars namn är mammans namn baklänges, har under åren synts i de stora unghäst-hoppningarna i Sverige. Nu har Ariso sålts till den flerfaldiga mästerskapsryttaren Shane Sweetnam, som har varit eller är framgångsrik med SWB-hästar som Cobolt, Main Road och Cyklon. Ariso har redan lämnat Sverige och lär få det skönt på irländarens anläggning i Florida.

– Som uppfödare är det en dröm att sälja till en ryttare på den nivån, särskilt när han köper hästen till sig själv som en framtida möjlig mästerskapshäst, säger Viktoria Tocca.

Img_6768
Viktoria och Ariso. Foto: Privat

Hon berättar hur många avrådde henne från att använda Casall på stoet med varningar om att avkomman kunde bli för skarp. Viktoria stod på sig och hennes första uppfödning blev ett riktigt lyckokast.
– Jag är ju inte alls en uppfödare på det viset egentligen, utan har bara tagit två föl på mitt eget sto. Det känns lite som att ha vunnit på lotto. När Ariso var liten skojade vi om att få sitta på VIP-läktaren och se honom hoppa, och det har jag fått göra nu. Det har varit en fantastisk resa och han har överraskat mig hela tiden. Ariso är stor, men har trots sin storlek gått från klarhet till klarhet, säger Viktoria.

Det har varit en fantastisk resa och han har överraskat mig hela tiden.

Lotsad av Tapper

Henrik Tapper har tävlat Ariso från de första 90-starterna år 2011 fram till unghäst-VM i september i år. Henrik öser beröm över 7-åringen.

– Ariso har varit helt fantastisk och extremt säker. Jag har hållit på med det här i över 20 år och har aldrig haft en häst som har varit så konsekvent felfri – det är lite unikt, säger Henrik.

171028henriktapperrt
Henrik Tapper och Ariso när de blev blev femma i 6-årsfinalen på Elmia. Foto: Roland Thunholm

Han berättar om alla finalplatser och placeringar i tävlingar som han och Ariso har säkrat. De har framgångsrikt varit med på allt stort, som Elmia, Breeders Trophy, Falsterbo och SWB Trophy på Scandinavium.
– Han är en stor häst, och jag har matchat honom lite försiktigt och ändå inte gjort allt, säger Henrik som kan konstatera att listan över milstolpar likväl är lång.

Naturligt steg

Ekipaget avslutade sin gemensamma resa med unghäst-VM. Efter dag ett med ett ryttarmisstag, enligt Henrik själv, blev det felfritt både dag två och tre på mästerskapet.
– Jag har alltid sagt att Ariso är något utöver det vanliga och det har varit en enorm förmån och inspirerande att träna och tävla honom. Även om jag rider vissa högre klasser arbetar jag huvudsakligen med unghästar och det känns som ett naturligt steg att Ariso går vidare nu.

Att Ariso kommer till en mästerskapsryttare och en ryttare av Shanes kaliber är extra kul.

Henrik Tapper berättar att det har funnits många intressenter genom åren. Han gillade vad han såg när Shane Sweetnam provred.
– Det såg väldigt bra ut. Min uppfattning är att man måste rida den här hästen på hans villkor och vara kompromissvänlig – och det är Shane. Att Ariso kommer till en mästerskapsryttare och en ryttare av Shanes kaliber är extra kul. Jag tror att vi kommer att få se mycket mer av dem framöver.

Ser fram emot framtiden

Viktoria Tocca är inne på samma spår kring matchningen av häst och ryttare. Hon berättar hur hon upplever att Shane Sweetnam är en känslig ryttare med stor förståelse för hästen, och att det passar särskilt bra för en häst som Ariso.

– Nu när Ariso är redo för större tävlingar hade det inte kunnat bli bättre än med Shane. Visst känns det sorgligt att sälja sin baby, men jag ser väldigt mycket fram emot att följa dem både i USA och internationellt.

Cyklon och Shane Sweetnamn är vana vinnare.
Shane Sweetnam rider ofta svenskt och är då och då i Sverige, bland annat på EM i Göteborg där det blev lagguld. Här på SWB-Cyklon i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden