Hoppning
12 mars 2022 10:01
Ridsportplus

Linus Herzig satsar allt med sin Greyson: ”Att man kan fästa sig så vid en häst”

KungsbackaDet började med fler avramlingar än någon tidigare sett maken till i tv-serien Ponnyakuten. Idag bor Linus Herzig ovanpå familjens stall som fylls på med lovande unghästar som han själv tar fram – och med stjärnan "Glenn" siktar han på EM i år. I helgen går ekipaget för vinst i Arena Youth Tour. "Han är superfokuserad på banan", säger Linus om sin bästa vän. Missa inte filmklippet från tävlingsboxen.

Linus Herzig satsar allt med sin Greyson: ”Att man kan fästa sig så vid en häst”
"På Ponnyakuten vet jag inte hur många gånger jag flög av", säger Linus Herzig, här på stjärnan Greyson PH i Kungsbacka. Foto: Zandra Ahl Olausson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Många minns säkert tv-serien Ponnyakuten och en liten 11-årig kille som ständigt flög likt ett litet bowlingklot in i hinderbommarna. Att det var början på ett liv där allt kretsar kring hästar och en mästerskapssatsning var det ingen som anade då. Efter ha suttit framför mamma i sadeln, red han över sina första bommar med shettisen Fynd hemma på gården utanför Skövde. Idag har Linus Herzig flyttat in ovanpå familjens stall och startat eget hästföretag.

    Förhoppningen är att kunna leva på att ta fram och sälja fina hästar för sporten, och behålla några lovande för egen del. Stjärnan i stallet heter sedan drygt tre år tillbaka Greyson PH (val f-11 e Cardento-Nimmerdor, uppf Jonas Persson, äg Linus Herzig, Helena Holm och familjen Jonas Persson), alias ”Glenn”, som Linus satsar allt med sitt sista år som young rider. Ekipaget klickade direkt.

    – Det har varit en superkul resa, det har gått jättebra hela tiden. Jag har blivit bortskämd, säger Linus Herzig och ögonen lyser när han pratar om sin skimmelvalack.
    – Det är den bästa hästen jag någonsin har haft, han ger en underbar känsla.

    När jag trimmar på tävling har han fullt fokus hela tiden, sedan när jag skrittar av är han som en bomb.

    Första året tillsammans och Linus sista juniorår tog ekipaget brons på SM, därefter har duon visat framfötterna både på svenska arenor och internationellt. I fjol tog de individuellt silver och lagguld med det svenska young rider-laget på NM, och 2022 har startat med idel topplaceringar. Målet för året är att få rida EM.
    – Tyvärr krockar det med Falsterbo. Jag hade helst velat rida så många unghästar som möjligt i Falsterbo. Kommer jag inte till EM hoppas jag verkligen på att få rida NM, säger Linus.

    Vill utveckla unghästarna

    Det som från början bara var ett stort fält på Billingen utanför Skövde, där familjen Herzig först byggde ett par boxar och en spilta till shettisen Fynd, har idag vuxit till en mindre ridanläggning med ridhus och plats för sju hästar. Med undantag för Greyson är det främst unghästar som köpts in som föl, flera av dem delägda med tränaren Helena Holm som tidigare red och nu deläger Greyson ihop med Linus och uppfödaren Jonas Persson.

    – Han bits och han är busig och glad, sammanfattar Linus Greysons karaktärsdrag.
    – På banan är han helt annorlunda, där är han superfokuserad på sin uppgift. När jag trimmar på tävling har han fullt fokus hela tiden, sedan när jag skrittar av är han som en bomb.

    Linus tränar alltid hemma hos Helena Holm, ofta flera gånger i veckan eftersom han har flera hästar. Till Helena kommer även Peter Eriksson varannan vecka.
    – Att träna för både Helena och Peter är en väldigt bra kombo, säger Linus.

    190728_sm_rolandthunholm_linusherzig
    En glad bronsmedaljör 2019. Av hästsparken som spräckte skallen över högerögat, vid ett olyckligt intag från hagen 2013, syns nästan inget. Titaniumplattan som opererades in har vuxit in i skallbenet, berättar Linus. Foto: Roland Thunholm

    Att Linus har ett speciellt band med sin Glenn råder det ingen tvekan om, se klippet här under.

    Att vässa samarbetet med Greyson är förstås en viktig del, men han är också angelägen om att komma vidare med unghästarna. Särskilt med tanke på kvalen till Falsterbo.
    – Det är klart att jag vill komma så högt som möjligt, men jag vill också lära mig att utveckla de yngre hästarna så bra som möjligt. Också för att andra ska kunna rida de så bra som möjligt. Att utbilda hästarna är min motivation till träning, säger Linus, som redan hunnit ridit upp och sälja flera fina hästar.

    – Det ska kännas enkelt på banan, det får aldrig kännas jobbigt. Hästarna ska alltid vara väl förberedda, säger Linus.

    Tidigare var Marcus Ehning den stora förebilden, men den rollen har Peder Fredricson tagit över. Att världsettan också tränar för Peter Eriksson känns bra, inte minst för att de gjorde den avgörande omhoppningsträningen inför OS tillsammans.
    – Någon dag möter jag förhoppningsvis Peder på banan och då vill jag kunna slå honom, ler Linus som suger åt sig alla knep han kan för att själv bli snabbare.
    – Vi brukar alltid avsluta träningen med någon omhoppningssväng.

    Vad är det svåra med omhoppningssvängar?
    – Att behålla tempot genom svängen, säger Linus.

    – Jag tävlar ju mot juniorerna också och de hoppar fem centimeter lägre, det gör att jag måste vara ännu lite snabbare. Det tar lite extra tid i luften att hoppa 1,45, fortsätter han med tanke på helgens vårfinal i Arena Youth Tour, dit han kvalade via Andra chansen på Strömsholm.

    Hör hästarna krafsa

    Efter nian jobbade han ett ”läsår” hos Royne Zetterman på Magic Park Stables och fick massor av intryck. Med sig hade han moppen och han red och lärde sig om stallskötsel. Klivet var nyttigt men lite tidigt taget och Linus flyttade hem igen och läste teknik på gymnasiet. I somras tog han studenten och då var tiden mer mogen för att helhjärtat kasta sig ut i hästeriet. Idag driver han eget hästföretag och hoppas på att kunna bygga till stallet ytterligare.

    – Nu är tanken att jag ska köpa in hästar och rida så mycket som möjligt. Drömmen är att bygga ett riktigt tränings- och tävlingsstall, säger Linus, som i dagsläget har tre 5-åringar, två 4-åringar och en 3-åring.

    En av 4-åringarna rider han åt Hugo Ramos och lillasyster Heidi Herzig äger en häst.
    – Hon åker bara skridskor och rider inte alls, men hon är väldigt noga med att det är hennes häst, ler Linus.

    Hästarna rids in av Evelina Bromér och sedan är Linus med och rider när hästarna hoppas in. Därefter tar han över och utbildar vidare. Fölen köps in av Karin Råhnängen med uppfödarsuffixet TT.

    Drömmen är att bygga ett riktigt tränings- och tävlingsstall.

    Under pandemin byggde han tillsammans med pappa Peter Herzig en lägenhet ovanför stallet. Linus har flyttat hemifrån – ungefär tio meter.
    – I början var det jobbigt när hästarna krafsade hela tiden. Nu har jag blivit lite döv för det, men folk som kommer hit och hälsar på reagerar på det, skrattar Linus.
    – Det är verkligen som att bo i stallet, det är bara ett golv emellan.

    Senaste tillskottet i stallet är 5-åriga Bianca (e Glenfiddich), som nyligen kom till stallet direkt från det holländska stuteriet VDL.
    – Det är första hästen som vi inte har köpt som föl och som jag har valt ut själv, säger Linus, som var nere i Holland hos VDL tillsammans med Greysons uppfödare Jonas Persson.
    – Hon är ganska grön och har bara hoppat någon liten bana i Holland. Med henne är Falsterbo målet i år. Det är ett ganska stort mål för henne, men just nu känns det som att det kan gå.

    Om Bianca känns lika lovande som hon gör nu får hon hänga kvar lite i stallet.
    – Annars får hon säljas tills jag hittar en ny Glenn, skrattar Linus.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden