Hoppning
12 mars 20:16
Ridsportplus

Arena Youth Tour avgjort: ”Nu hoppas jag få chansen att rida för Sverige igen”

LandslagsaspirantArena Youth Tour är avgjord för i år – vann gjorde junioren Izabelle Stolth med hästen Hero. Tvåa och bästa young rider blev Erik Nordström, som gjort ett rejält omtag efter att ha blivit av med sina bästa hästar och trillat ur landslagstruppen. Nu gör han sig redo för blågul comeback med nya hästen "Love".

Arena Youth Tour avgjort: ”Nu hoppas jag få chansen att rida för Sverige igen”
Erik Nordström och Diarado's Love ELiTH. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Erik Nordström vet hur man gör raketkarriär med en häst – strax innan pandemin slog till 2020 gjorde han det med hästarna Mprez och Chanel, med vilka han tog sig till svår klass och seger i Krafft Young Rider Cup i Scandinavium på kort tid. Något som gav honom en plats i young rider-landslaget. På sommaren samma år bildade han tävlingsteam med sikte på mästerskap tillsammans med landslagsjunioren Ebba Danielsson. Glädjen blev dock inte långvarig när han kort därefter blev av med båda sina topphästar.

Men skam den som ger sig. Efter att ha tagit ett modigt kliv och startat eget för drygt ett år sedan, har Erik Nordström fyllt stallet med både yngre förmågor och hästar som kan ta honom till toppen igen. Han har bara haft Diarado’s Love ELiTH (val f-10 e Diarado-Cardento, uppf Lisa, Emma och Kjell-Åke Thim, äg Torbjörn Bredenlöw) sedan i augusti och duon har redan hunnit visa framfötterna. I helgen blev de tvåa och bästa young rider-ekipage när Arena Youth Tour avgjordes i Kungsbacka.

Efter en hästletarresa i Europa hittade han till slut ”Love” nästgårds hos Satu Liukkonen, en häst som gått stora klasser men som ”kanske inte riktigt haft den där försiktigheten”.
– Det jag föll för var att det var så otroligt lätt att hoppa stora hinder. Han gav mig sådant självförtroende, han bara gick, säger Erik.

Izabelle Stolth-hero 3 220312 Rt
Izabelle Stolth och Hero tog hem totalsegern i Arena Youth Tour. Foto: Roland Thunholm

”Har rätt mentalitet”

Att hitta hästar som kan gå de större klasserna är inte det lättaste och Erik kände ändå att kalkylen gick att räkna hem med känslan han fick i sadeln. Någon bom ner ibland mot att också kunna leverera felfria rundor och vinna. Att Love utvecklas med Erik vid spakarna är tydligt, inte minst med avancemanget till vårfinalen i Arena Youth Tour.
– Han har verkligen rätt mentalitet, säger Erik, som målmedvetet har arbetat för att bygga upp och lära känna Love.
– Det har ju gått otroligt fort, och det senaste har han verkligen blommat ut.

För inte så länge sedan fick duon chansen att fylla en ledig plats på en förbundsträning för gudfar Rolf-Göran Bengtsson, och Eriks förhoppning är att landslagsledaren Henrik Lannér ska plocka ut honom och Love till en nationshoppning i vår.
– Vi har inte visat vad vi kan ute ännu, säger Erik.

Nyligen flyttade han sin verksamhet till Fulltofta, gården där Douglas och Agneta Lindelöw hade sin bas till i höstas. Att ta steget till en professionell anläggning är guld värt, här kan Erik verkligen få utväxling på det han gör.

Erik Nordström-diarados Love Elith 2 220312 Rt
”Rolf-Göran gillar Love”, säger Erik Nordström. Foto: Roland Thunholm

Systern Sara hjälper till

Till sin hjälp har han två år äldre systern Sara Nordström, som lider av hjärntrötthet och en synnedsättning. Detta efter upprepade hjärnoperationer på grund av en cysta som upptäcktes när hon var liten. Sara hjälper till i stallet och med bokföring i den mån hon orkar, och bror och syster är värdefulla för varandra.
– Det är dyrt att ha anställda men Sara och jag hjälps åt. Vi känner ju varandra utan och innan och bägge vet hur den andre vill ha det, säger Erik, som bor tillsammans med sin storasyster i Douglas Lindelöws gamla lägenhet på Fulltofta.

”Med på köpet” av Love kom en annan potentiell toppklättrare, nämligen ingen mindre än superrutinerade Gurra Hop (sto f-07 e Hip Hop-Little Boy, uppf Gunilla Persson, äg Iwona Majevska), som gått det största med Satu Liukkonen.
– Förhoppningsvis kan Love och Gurra dra jämsides i de större klasserna. Sedan har jag några fina hästar som kommer underifrån också, bland annat ALFAB Uno och Diva Divine, säger Erik, som också väntar på att få in en 8-åring som tidigare ridits av Jens Fredricson.

Resultatlista Arena Youth Tour vårfinal.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden