Ridsport Play, Sverige
25 februari 2022 08:06

Lisen Bratt Fredricson: ”Jag tycker om att få saker att hända”

Ridsportens 25 mäktigaste kvinnorHon är det främsta exemplet på entreprenörskap inom svensk ridsport. Drivkraften är en passion för sporten. En önskan att förbättra och driva framåt.
− Jag får hela tiden nya idéer, säger Lisen Bratt Fredricson.

Det är andra gången Ridsport utser Lisen Bratt Fredricson till Sveriges mäktigaste kvinna. Förra gången var 2019, den första gången maktlistan gjordes. Den gången tvekade hon inför utnämningen som mäktigast, och ville hellre prata om ledarskap än makt.
– Det känns väldigt hedrande att bli utnämnd, men det är fortfarande inte någon titel jag strävar efter, säger hon i dag.
– Begreppet makt kan tolkas på många sätt, och för mig innebär det möjligheter att påverka och utveckla saker. Det är också kopplat till ett ansvar, där jag måste se ett steg längre och tänka på vad mina åsikter och handlingar får för konsekvenser.

På de tre år som gått sedan förra utnämningen har flera av de företag som hon är delägare i ökat sin omsättning.
– De har blivit mer stabila, och jag har också utvecklats. Jag har ett stort kontrollbehov, men har insett att jag inte behöver göra allt utan har blivit lite coolare på det området.
– Samtidigt har jag fått mer självförtroende och har lättare att ta beslut utifrån mina egna värderingar.  Som yngre vill man gärna vara alla till lags, men nu tar jag beslut som jag själv kan stå för.

Tänker du på dig själv som en förebild?
– Inte i vardagen, men jag vet att jag ses som en sådan, särskilt i det offentliga rummet. Jag vill gärna dela med mig av det jag tycker är bra för sporten, och när vi lyckas med saker, som med arrangemanget Jönköping Horse Show.

Jag har aldrig slutat leka och fantisera. Och jag tycker om att få saker att hända.

Lisen Bratt Fredricson

För Lisen Bratt Fredricson går entreprenörskapet hand i hand med önskan att driva ridsporten framåt.
– När jag växte upp var det nödvändigt att engagera sig för att göra sin röst hörd, inte bara skriva i ett kommentarsfält på sociala medier. Jag var tvungen att själv ta tag i saker. En förebild för mig var, och är fortfarande, Jana Wannius, med sin kunskap och bredd. Han hade tävlat på elitnivå, han påverkade aveln framåt och han drev evenemang – han utvecklade svensk ridsport på flera nivåer.

Hon skulle vilja se fler med samma driv att förändra.
– Det är lätt att kritisera exempelvis förbundet eller tävlingsplatser. Att i stället faktiskt engagera sig för att få en förbättring är svårare men det ger också tillfredsställelse och avkastning på ett helt annat sätt.

Lisen01
Lisen Bratt Fredricson är Sveriges mäktigaste kvinna i ridsportvärlden. Foto: Lars Jansson

Tycker om att få saker att hända

Lisen Bratt Fredricson har funderat över hur hon blev som hon blev, och kommit fram till att hon aldrig har slutat fantisera och leka med olika möjligheter.
– Redan när jag var liten lekte jag ridskola och ritade stall. Tolv år gammal arrangerade jag min första tävling. Jag har aldrig slutat leka och fantisera. Och jag tycker om att få saker att hända.
– Jag ser olika produkter eller organisationer och funderar på hur det skulle kunna göras annorlunda och bättre. Jag skulle kunna jobba heltid som idécoach, för jag älskar att komma med input.

När jag växte upp var det nödvändigt att engagera sig för att göra sin röst hörd.

Att koppla ihop det som varit med nuet och framtiden är också en nyckel.
– Jag tänker att jag är en länk i en kedja, och jag hoppas att fler unga ser alla möjligheter som finns i ridsporten. Du kan arbeta inom horse tech, avel, utbildning, mode, evenemang eller genom att rida. Det är som en öppen bok, bara att börja läsa.

Fakta

Lisens bolagsengagemang

Lisen07
Lisen Bratt Fredricson Foto: Lars Jansson

Grevlundagården i Vitaby AB

 • Bildat 1997.
 • Delägare och styrelseledamot.
 • Omsättning: 21 053 000 kr 2020 (minskning med 45,8% sedan 2019).

FRED Horses AB

 • Bildat 2020.
 • Styrelseledamot
 • Omsättning: Inga rapporterade uppgifter ännu.

Get the Gallop AB

 • Bildat 2015.
 • Delägare, vice vd och styrelseledamot.
 • Omsättning: 4 380 000 kr 2020 (ökning med 40,6% sedan 2019).

Scandinavian Horse Event Production AB

 • Bildat 2015.
 • Delägare och styrelseledamot.
 • Omsättning: 4 000 kr 2020 (minskning med 100 % sedan 2019).

Swedish Showjumping Horse Sale AB

 • Bildat 2006.
 • Delägare och styrelseledamot.
 • Omsättning: 613 000 kr 2020 (minskning med 68,2 procent sedan 2019).

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden