Ridsport Play, Sverige
13 december 2021 17:35
Ridsportplus

Ridsport play: Unik sko skapas med 3D-teknik

TeknikDet hela började med att hon ville rädda sin egen häst som led av strålbenshälta. Sedan växte visionen till en företagsidé.
− Min fanatiska envishet har tagit mig hit, säger Mia Guldhov.

Ridsport play: Unik sko skapas med 3D-teknik
Mia Guldhov tillsammans med sin innovation. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mia Guldhov är kemiingenjören som nu utmanar den traditionella hovslagarkonsten med sin patenterade sko som 3D-printas i polyamid, eller plast om man så vill.
    − Jag visste vad jag inte ville ha. Jag ville inte ha en sko som skulle spikas eller limmas fast på hoven, och jag ville inte ha en sko som skulle klämma eller trycka, berättar hon.
    − Sedan gällde det att jobba vidare utifrån det, säger Mia Guldhov.

    Vi sitter vid det stora matbordet på gården utanför Skene i Västergötland. På bordet samsas kaffekoppar med prototyper av skon och en industriskanner.
    − Jag hade mål som inte gick att uppfylla då, för tio år sedan när jag började, men nu har tekniken kommit i kapp.

    Mia-guldhov-satter-pa-sko-vers-foto-an
    Mia Guldhov visar hur man trär på och knäpper fast hästskon. Hästen är hennes avelssto, fullblodsaraben Na Zawze. Foto: Anna Nyberg

    Varje sko blir unik

    Hon har också förkovrat sig, genom att läsa hov- och anatomiutbildningar på SLU, gå fortbildningen för hovslagare och lära sig om hästens rörelseapparat. Hon har samarbetat med Simon Curtis i England, doktor i hovslageri, liksom med den australiska veterinären och professorn Christopher Pollitt, knuten till universitetet i Brisbane. 2018 tog hon patent på sin sko, som träs på hästens hov och spänns fast.
    − Eftersom varje sko blir unik kan du bestämma exakt om du till exempel vill ha ena sidan lite högre, eller göra den högre i trakten.
    − Utmaningen är att det ska vara millimeterprecision. Än så länge krävs en industriskanner som läser av hoven, och att bilderna manuellt förs över till en cadritning (en tredimensionell ritning i en dator, reds anm)  innan skon kan printas.
    − Vi samlar just nu in stora mängder data från hästar, med målet att skapa en app som med hjälp av AI kan föra över den inskannade datan direkt till printern.

    Mia Guldhov har fått inspiration både från tandläkarbranschen, där bryggor och tandimplantat 3D-printas, och från bilbranschen.
    − Jag arbetar med ungefär samma kriterier som vid konstruktion av en bil och måste ta hänsyn till väder, vind, temperatur, hastighet, friktion, tyngd och rörelse, för att nämna några faktorer.

    Tim-berndtsson-och-belinda-mossenberg-foto-an
    Mias son Tim Berndtsson och vännen Belinda Mossenberg har varit delaktiga i processen på olika sätt. Foto: Anna Nyberg

    Fakta

    De olika stegen för att få fram skon

    1. Hästägaren skannar av var och en av hästens hovar med hjälp av en app.
    2. Data från appen bearbetas och omvandlas till skor i en 3D-printer, en skrivare som skapar tredimensionella produkter, oftast i olika plastmaterial.
    3. Skorna skickas till beställaren.

    Kostnad

    • Beräknat pris till kund: 2 500 kronor.
    • Skornas livslängd beräknas vara cirka ett år.
    • Kostnaden för verkning/översyn av hovarna ungefär var fjärde vecka tilkommer.

    Men en hästsko i polyamid, eller förenklat, plast, kan den verkligen hålla?
    − Ja, svarar Magnus Karlsteen, docent vid Materialfysik på Chalmers i Göteborg och verksam inom Chalmers satsning på teknikutveckling inom ridsport och häst.

    Han har följt Mia Guldhov sedan hon började sitt projekt för tio år sedan.
    − Plast är ett brett materialbegrepp och blandas det med exempelvis kolfiber kan det bli mycket starkt och stadigt. Även bromshandtag till cyklar görs i polyamid och 3D-printas, och de måste också vara tåliga och starka, säger Magnus Karlsteen.

    I september var Mia Guldhov en av innovatörerna som fick testa sin idé på investerarna i SVT:s Draknästet. Det blev inga pengar där och då.
    −Men jag fick uppmärksamhet och har kontakt med andra investerare, säger hon.

    Efter programmet har travsporten visat intresse.
    − En travtidning frågade hur skorna påverkar möjligheten till expansion i trakterna, vilket är en stor fråga i travsporten. Det finns både expansion och kontraktion i trakterna, men den totala rörelsen är på 1,5 millimeter, så det är inga stora rörelser.
    − Däremot är den vertikala expansionen viktig om hästarna till exempel går i en doserad kurva och trampar snett. Detta finns det en studie på från SLU.

    Vill jobba med människor – inte mot

    Mia Guldhov håller också kurser om hästens hovar och får ofta frågor från hästägare angående hovproblem.
    − Jag har också god kontakt med många hovslagare, och vill inte skapa någon motsättning till traditionellt hovslageri. Jag vill jobba med människor, inte mot.
    − Men en hovslagare som inte fungerar kan förstöra väldigt mycket. Och varje gång du slår i en spik i en hov finns det en ingång för bakterier. Även hovvårdare som verkar fel kan ställa till stora skador.

    Barfotatrenden efter Peder Fredricsons och Henrik von Eckermanns prestationer i OS går också Mia Guldhovs väg.
    − Men min främsta drivkraft är att minska antalet hältor. Hälften av alla skador på hästar är hältrelaterade. På min gravsten ska det stå: ”Hon sänkte skadestatistiken”.

    Fakta

    Mia Guldhov

    • Namn: Mia Guldhov.
    • Ålder: 53 år.
    • Bor: På hästgård i Marks kommun i Västergötland.
    • Familj: Förlovad med Joe Laberos lillebror Kent Johansson, sonen Tim, bonussönerna Samuel och Oscar.
    • Drivkraft: Så nyfiken på det som finns runt hörnet.
    • Det gör jag en ledig dag: Kaffe på sängen, tar en härlig skogspromenad, lagar god mat tillsammans med min sambo, tar ett bad i spaet med ett glas champagne och somnar sen i soffan nöjd med livet.
    • Äter helst: Smakmeny på Hilton hotell i Gdansk, Polen.
    • Senast lästa bok: Factfulness av Hans Rosling.
    • Bästa hästuppfinningen förutom skorna: Elektroder i sulan som mäter hästens rörelseförändring och kraftpåverkan.
    • Detta vet de flesta inte om mig: Svensk mästare och sexa på VM i fitness 2001, var bra på att forma kroppen till perfektion, numera formar jag bara hovar.
    • Namnet: Mia hette tidigare Bengtsson, men bytte till Guldhov, som var namnet på hennes stuteri med uppfödning av arabiska fullblod.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden