Sverige
5 april 2019 06:00

Lisens tips till hästföretagare ”Var inte så styrda av känslor”

HästföretagarforumSvenska uppfödare är för ofta känslostyrda, och borde tänka mer business. Det var Lisen Bratt Fredricsons budskap när hon placerades i Heta stolen under Hästföretagarforum.

Lisens tips till hästföretagare ”Var inte så styrda av känslor”
Foto: Anna Nyberg

Felet som många hästföretagare gör är att de mockar, jobbar och sliter från morgon till kväll sju dagar i veckan, konstaterade Lisen Bratt Fredricson på Hästföretagarforum i Göteborg under torsdagen.
− Det finns väldigt lite tid till att göra budget, eller fundera på hur saker kan göras bättre.
Vi kör ner huvudet, jobbar på och hoppas på det bästa i stället för att ta en dag eller några timmar och sätta sig och tänka efter.

Lisens och Peder Fredricsons Grevlunda har i dag 15 anställda och omsätter 35 miljoner, och en anledning till framgångarna är att Lisen började fundera på vad de var bäst på.
Därifrån utvecklades företaget dels kring Peders tävlande, dels kring Lisens förmåga att hitta talangfulla unga hästar.

Samarbeta mera

Hennes råd till deltagarna på Hästföretagarforum var att samarbeta mera.
− Tio uppfödare skulle kunna gå ihop och ha ett gemensamt stall med en eller två anställda. Samarbeta med människor som du inspireras av och handplocka dem du vill arbeta med.

Ett annat råd handlade om att hästföretagare behöver bli mer professionella.
− De hästar jag vill köpa är inte alltid till salu, för svenska uppfödare är ganska känslostyrda. De vill gärna behålla sina hästar till sig själva eller till dottern. Om fler uppfödare vill gå från hobby till business måste man våga satsa.

Lisen Bratt Fredricson fick också frågan om hon är nervös när Peder tävlar, som nu under världscupfinalen.
− Hemma vid tv:n kan jag bli nervös, men när Peder tävlar och jag är med går jag in i ett tävlings”mode” och ser till att vara lugn och hålla jämn puls, annars märker Peder det och påverkas.

En längre intervju med Lisen Bratt Fredricson från januari 2019 kan du läsa här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-