Sverige
8 mars 2018 11:57

Liten uppfödare fick rätt mot Skatteverket efter fyra års väntan

GodkäntEtt hästföretag baserat på två avelsston har blivit godkänt som näringsverksamhet, efter fyra års väntan. Skatteverket godkände inte verksamheten, men både förvaltningsrätt och kammarrätt såg annorlunda på saken.

Liten uppfödare fick rätt mot Skatteverket efter fyra års väntan
Hästföretagaren fick slutligen rätt. Foto: Istock

Avelsverksamhet i liten skala är svårt att få godkänt som näringsverksamhet.
− Normalt nekar Skatteverket, och därför är den här domen mycket viktig, säger Fredrik Rosén, jurist på LRF Konsult och företagarens ombud i målet.

Det handlar om ett företag med två avelsston. Det fanns en affärsplan och flera andra bevis för att det handlade om en näringsverksamhet, inte hobby. Men yttre omständigheter medförde att stona inte kunde betäckas enligt plan, och då ville Skatteverket inte godkänna det som näringsverksamhet.

Annan bedömning

Både förvaltningsrätten och nu senast kammarrätten i Jönköping gör dock en annan bedömning, och godkänner företaget som näringsverksamhet.

Kammarrätten skriver att man ska ta hänsyn till att en verksamhet kan behöva ett uppbyggnadsskede, och att det ofta är motiverat att ta hänsyn till längre perioder än några få beskattningsår.

”Gjort allt rätt”

Enligt Fredrik Rosén på LRF Konsult borde andra hästföretagare kunna luta sig mot denna dom.
− De här företagarna har gjort allt rätt. Domen visar hur viktigt det är att ha en affärsplan, tydliga mål, bra marknadsföring och lång erfarenhet av häst, säger Fredrik Rosén.

Den berörda företagaren är lättad över domen.
− Jag hoppas att detta är ett tecken på att inställningen gentemot hästnäringen börjar ändras, och att synen på hårt arbetande hästföretagare blir annorlunda, säger hästföretagaren till Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden