Hoppning
2 augusti 13:46
Ridsportplus

Live från OS i Paris: Guld till Storbritannien – Sverige utan medalj

OS i ParisDet blev inte en andra guldmedalj för Sverige när finalen i OS laghoppning reds i Versailles på fredagen. Det blev faktiskt ingen medalj alls. Samtliga tre svenska ryttare rev varsitt hinder.
Guldet gick till Storbritannien, silver till USA och brons till hemmanationen Frankrike. Här kan du läsa om klassen, med bilder, kommentarer och rapportering från ritterna.

Live från OS i Paris: Guld till Storbritannien – Sverige utan medalj
Rolf-Göran Bengtsson - Zuccero Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Förväntningarna var höga på Sveriges regerande olympiska mästare när lagfinalen i hoppningens OS reds på fredagen. Men det slutade utan medalj för Sverige. Guldet gick istället till Storbritannien. USA fick återigen silver – som i Tokyo där de red en gastkramande omhoppning mot Sverige. Den franska publiken jublade över Frankrikes brons. Kanske hade vissa av fransmännen, som ju tog guld i Rio, tänkt sig en ädlare valör, men glädjen var det inget fel på.

    Medaljpallen_alla_ju_tf2_kcl08831
    Guld till Storbritannien, silver till USA och brons till Frankrike. Foto: Kim C Lundin

    Ridsport liverapporterade från finalen och här kan du följa spänningen i text och bild med kommentarer från ryttarna.

    I kvalet höll Henrik von Eckermann nollan tillsammans med King Edward, som dock sparkade av sig en av sina nya limmade skor – troligen får vi se honom barfota idag. Rolf-Göran Bengtsson briljerade på den tekniska och bitvis mycket stora banan med Zuccero, som aldrig tidigare hoppat något i den här storleken. Peder Fredricsons Catch Me Not S skrämde upp den svenska publiken ordentligt genom att bryta ut på muren – och då hoppade hästarna ändå inte mot den sidan av muren där det fanns ett obehagligt stort porträtt av Serge Gainsbourg och Jane Birkin. Peder redde dock upp det hela och trots tidsfel och ytterligare en rivning hamnade Sverige med 17 fel inom gränsen för att gå till final med en 8:eplats bland de 10 finallagen.

    Bangång Hinder-16
    Lyssna på Malin nu Peder! Foto: Kim C Lundin

    Det blir endast 9 av 10 lag till final idag. Mexiko har utgått på grund av skada eller sjukdom hos Carlos Hank Guerreiros häst Porthos Maestro WH Z.

    Tyskland som var bästa lag i kvalet har idag förmånen att starta sist. Startordningen är omvänd och Israel som var näst sist igår (Mexiko sist) går ut först, Sverige är nummer tre med Henrik von Eckermann och King Edward som första ekipage.

    Fra-emanuel-macron-1
    Frankrikes president Emanuel Macron fanns på läktaren för att heja fram sitt lag till medalj. Foto: Kim C Lundin

    Reglerna

    De 10 bäst placerade lagen efter första omgången har gått vidare till final.
    I finalen börjar lagen om på 0 fel. Det lag som har lägst antal fel i finalen vinner.
    Vid lika antal fel sker omhoppning om medaljerna.
    Alla lagryttare startar i en eventuell omhoppning.
    När det är dags för den tredje och sista ryttaren blir det en paus och startordningen blir omvänd från den aktuella ställningen. Det lag som leder efter två ryttare startar alltså sist.
    Lagen får inte byta ut ryttare eller hästar mellan kval och final om det inte finns medicinska eller andra särskilda skäl.
    Ryttarna måste starta i samma ordning i finalen som i kvalet.

    Live från lagfinalen

    Snart är det dags för lagens tredje ryttare och de kommer nu att rida i omvänd ordning mot den ställning som är just nu. Det innebär att Storbritannien som står på endast 1 fel startar sist, Israel går ut först.

    Ska det bli andra guldet för Storbritanniens Scott Brash, som rider Jefferson (BWP val f-09 e Cooper van de Heffink-Irco Mena, uppf Bernard Mols, äg Lady Pauline Harris, Lady Pauline Kirkham)? I London-OS 2012 var han med och tog lagguld, nu ser det ut att kunna upprepas. De vann individuella kvalet i OS i Tokyo, men i finalen hamnade de utanför medalj, på 7:e plats. Jefferson slickar några hinder men inga bommar rubbas så mycket som en millimeter. Guldet är Storbritanniens.

    Fraepaillard7-1
    Foto: Kim C Lundin

    Julien Epaillard är sist ut för Frankrike med EM-bronshästen från 2023 Dubai du Cedre (SF sto f-13 e Baloubet du Rouet-Diamant de Semilly, uppf Sylvain Pitois, äg Exeptional Horses, Cateline Perrine, Sylvain Pitois) som han också tog silver med i världscupfinalen i Riyadh i år. Publiken har haft svårt att lugna sig när de franska ryttarna varit inne, men nu håller alla andan. Dubai har lite speciell stil med häng i luften och en rejäl bakbenskick – den får hon ta ut ordentligt på några hinder idag. Dock river de nummer 9 och Frankrike står nu på 7 fel, vilket innebär brons om inte avslutande ledaren Storbritannien river bort sig.

    Mclain_ward_(usa)_ilex__ju_tf2_remote_kcl6897
    McLain Ward-Ilex. Foto: Kim C Lundin

    McLain Ward, USA har två OS-guld och två OS-silver och verkar nu vara på väg mot ännu en medalj med Ilex (KWPN val f-12 e Baltic VDL-Chin Chin, uppf G Maris, äg Bonne Chance Farm, McLain Ward) – de är felfria och USA får silver – igen. I Tokyo blev det ju omhoppningsduell mellan Sverige och USA – där svenskarna till sist segrade.

    Irlands Cian O’Connor, som tränat på att bli snabb tillsammans med Sveriges Peter Eriksson, rider Maurice (BWP val f-12 e Thunder vd Zuuthoeve-Eros Platiere, uppf Johan Juwet, äg Cian O’Connor, Keira och Sarah Stoute) och fick tidsfel igår, så även idag. Dessutom river de två hinder och det gör att Irland placerar sig bakom Sverige med 14 fel.

    Ned-smolders-7
    Harrie Smolders-Uricas vd Kattevennen. Foto: Kim C Lundin

    Nederländernas Harrie Smolders lotsar skickligt och utan att ta några risker Uricas v/d Kattevennen (HOLST hingst f-12 e Uriko-San Patrigniano Cassini, uppf Otto Boje Schoof, äg Harrie Smolders, Spronken Leon) genom banan och får endast ett tidsfel. Nederländerna står därmed på 7.

    Philipp Weishaupt-Zineday
    Philipp Weishaupt-Zineday. Foto: Kim C Lundin

    Philipp Weishaupt med Zineday (WESTF val f-14 e Zinedine-Polydor, uppf Franz-Georg Ottman, äg Philipp Weishaupt, Alice Lawaetz) är sista ryttare för Tyskland. Det blir en riktig uppvisning och de slutar felfritt. Därmed slutar Tyskland på 8 fel.

    Peder Fredricson-Catch Me Not S
    Peder Fredricson-Catch Me Not S. Foto: Kim C Lundin

    Sista ryttare i Sveriges lag är Peder Fredricson med Catch Me Not S (SWB val f-06 e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf), kallad ”Charlie”, som håller den svenska linjen idag – 4 fel blir det även för dem och det innebär att Sverige slutar på 12 fel och – om inga stora dramer inträffar – därmed är utanför medaljplats. Men allt kan hända.

    – Vi är besvikna. Det var guldet vi ville ha. Det är viktigt att man sätter ribban högt och att man inte slätar över och hittar ursäkter utan lär sig något av det. I kväll kommer vi säkert att sitta ner och analysera alla nedslag noga, fortsätter Peder Fredricson när Ridsport möter honom efteråt.

    Jerome Guery-Quel Homme de Hus
    Jérôme Guéry-Quel Homme de Hus Foto: Kim C Lundin

    Jérôme Guéry för Belgien med Quel Homme de Hus (HOLST hingst f-06 e Quidam de Revel-Candillo 3, uppf Andreas Kosicki, äg Jérôme Guéry, Eden Farm, Alexander Oancea) som han beskriver som ”sin krigare”. Quel Homme, som nu är 18 år, jämngammal med Peder Fredricsons ”Charlie”, tog lagbrons i Tokyo, men fick en svår skada efter att de tagit individuellt VM-silver i Herning. Efter lång, lång rehab har han tävlats sparsamt i vår och är nu tillbaka precis i tid för OS. Han är i strålande form och visade verkligen upp sig igår. Känslan är att han blir lite för djup idag – det blir två nerslag och Belgien slutar på 20 fel.

    Israels Daniel Bluman med Ladriano Z (ZANG val f-08 e Lawito-Baloubet du Rouet, uppf Schockemöhle Pferdehaltung, äg Blue Star Investments, Over the Top Stables, Daniel Bluman) avstår att rida den sista rundan.

    Richard Vogel-United Touch S
    Richard Vogel-United Touch S Foto: Kim C Lundin

    Richard Vogel, ryttare nummer två för Tyskland rider United Touch S (WESTF hingst f-12 e Untouched-Lux Z, uppf & äg Julius-Peter Sinnack) som vi nyligen presenterade i Ridsport. Banan kräver en hel del av hästen och i tvåkombinationen blir det en bom ner. Tyskland står nu på 8.

    Usa-cook-2
    Foto: Kim C Lundin

    Karl Cook, USA, med Caracole de la Roque (SF sto e Zandor-Kannan, uppf SARL Top Stallions Company, äg Eric Navet, Signe Ostby). Miljardärssonen har kanske världens skarpaste team, med legendariska Eric Navet som tränare och tidigare franske landslagsveterinären Philippe Benoit som privat veterinär. Han tar hjälp av de bästa för att finslipa varje detalj, bland annat Maria Terese Engell, veterinären och forskaren som arbetar med metoder för att utveckla ryttarens sits och balans. 
I en intervju i Ridsport kallade vi honom ”USA:s Peder Fredricson”.
    Karls medvetna satsning ger utdelning och han är felfri. Inte blir det heller sämre av att han rider hästen som Julien Epaillard toppade världens ekipagerankning med under en period.

    Harry Charles-Romeo 88
    Harry Charles-Romeo 88. Foto: Kim C Lundin

    Harry Charles, Storbritannien med Romeo 88 (ZANG val f-09 e Contact vad de Heffink-Orlando, uppf Picobello Horses, äg Ann Thompson, Harry Charles)
 ser ut att riva i trekombinationen men alla bommar håller sig på plats och Harry är felfri. Storbritannien står nu på endast 1 fel.

    Wilm Vermeir, Belgien, med IQ van het Steentje (BWP val f-08 e Toulon-Kannan, uppf Pauwels-Caluwe, äg Bongaerts, Vermeir) river det första hindret i trekombinationen och slutar på fyra fel, Belgien ligger nu på 12.

    Kim Emmen, Nederländerna, med Imagine (KWPN val f-13 e Cassini Gold-Lord Z, uppf C.Viscaal, äg Conny Viscaal, Eric Berkhof Paarden BV) är ännu bättre idag än igår, Imagine ligger på rejält, men Kim håller ihop det hela vägen. Det blir nu en nolla.

    Irlands Daniel Coyle med Legacy (ZANG sto f-10 e Chippendale Z-Bon Ami, uppf Romain Rotty, äg Daniel Coyle, Ariel Grange) rider ännu bättre än igår och det blir ännu en ritt som är felfri på hinder för Irland, nu utan tidsfel.

    Olivier Perreau-Dorai D'Aigully
    Olivier Perreau-Dorai D’Aigully Foto: Kim C Lundin

    Olivier Perreau, Frankrike, med Dorai D’Aigully (SF sto f-13 e Kannan-Toulon, uppf Ecurie Perre Et Fils, äg Ecurie Perre Et Fils, Emilie Perreau) rider för kung och fosterland och publiken sätter andan i halsen flera gånger. Men det är felfritt och Olivier galopperar ett halvt varv med uppåtsträckta armar.

    Swe-rgb-5
    Foto: Kim C Lundin

    Rolf-Göran Bengtsson, tog lagsilver i OS för Sverige 2004 i Aten och individuellt silver i Hong Kong 2008. I Tokyo var han reserv, men igår var han tillbaka OS-hetluften med Zuccero HV (HOLST hingst f-12 e Zirocco Blue) och det var en njutning att se hur banan som innehöll många utmaningar och teknikaliteter manövrerades. De river första hindret, men Rolf upprepar sin magnifika ridning från gårdagen. Idag innehåller banan fler och trixigare utmaningar. Ändå, sånt flyt, så små och avvägda justeringar. Fyra fel och Zuccero får dagens coolhetspris när han makligt skrittar ut från arenan som en kung.

    – Jag skulle ha ridit lite mer aggressivt på första hindret. Det är inte många gånger jag har rivit första hindret. Det ska inte hända, säger Rolf efter ritten.

    Vi går in på lagens andraryttare och för Israel, Ashlee Bond med Donatello 141 (WESTF val f-11 e Diarado-Lamoureux I, uppf Elke Schafers, äg Ashlee Bond) som river flest bommar hittills – 20 fel blir det.

    Det tyska laget höll nollan hela vägen i gårdagens lagkval och har därmed privilegiet att starta sist. Först att vara sist ut för Tyskland är Christian Kukuk och Checker 47 (WESTF val f-10 e Comme Il Faut-Come On, uppf Wolfgang Kipp, äg Madeleine Winter-Schultze, M.H. Partner). Det ser lite mer vilt ut än man är van att se ekipaget, Checker är för het på några hinder och Christian får ta tillbaka, sedan får han rida hårt på muren. De är nära att bli först att riva hinder nummer 12, som inspirerat av badorter som Deuville, men river sedan istället b i tvåkombinationen som följer efter. 4 fel för Tyskland.

    Laura Kraut-Baloutinue
    Laura Kraut-Baloutinue. Foto: Kim C Lundin

    Amerikanska Laura Krauts Baloutinue (HANN val f-10 e Balou du Rouet-Landor S, uppf Heinrich Meyer, äg St Bride’s Farm) kommer inte in rätt i trekombinationen och river det första hindret, men klarar resten. Det blir 4 fel.

    Regerande olympiska guldmedaljören Ben Maher, Storbritannien, bytte i sista minut ut SWB-hästen Point Break som inte var fräsch efter resan och tog in Dallas Vegas Batilly (SF sto f-13 e Cap Kennedy-L’Arc de Triomphe, uppf Jean-Claude Viollet, äg Ben Maher, Charlotte Rosseter, Pamela Wright). Ben tar inga chanser och rider med fantastisk precision – men ett tidsfel blir det.

    Gilles Thomas, Belgien med omtalade hingsten Ermitage Kalone (SF hingst f-14 e Catoki-Kannan, uppf Magali Dessalles, äg Joris van Dijck) får även han bekymmer i trekombinationen, river det sista, men håller sedan rent fram till sista hindret med vintunnor, där den främre bommen faller. 8 fel.

    Nederländernas Maikel van der Vleuten rider Beauville Z (ZANG val f-10 e Bustique-Jumpy des Fontaines, upp Pascal Habets, äg Pontegadea Espana slu Marta Ortega Perez, Springstal van der Vleuten) en N.O.P-häst som alltså sponsrats av det nederländska förbundet för att gå OS. De får enorma problem i trekombinationen där b klaras med ett skrik och Beauville i princip sätter sig i c-hindret. Maikel förlorar sekunder när han reder upp det, men det blir inte mer än 2 tidsfel, totalt 6.

    Även Irlands Shane Sweetnam med James Kann Cruz (SH val f-13 e Kannan-Cruising, uppf Patrick Connolly, äg Shane Sweetnam, Gizmo Partners) drar på sig ett tidsfel i en runda som inte alls ser ut att kunna ge några problem med tiden.
    Maxtiden ser ut att bli en utmaning idag, men de ryttare som hunnit se några ekipage brukar hinna se var man kan hitta sätt att klara tiden.

    Fra-delestre-1
    Simon Delestre- I Amelusina Foto: Kim C Lundin

    Simon Delestre, först ut för Frankrikes lag, rider I Amelusina R 51 (KWPN hingst f-10 e Dexter R-Chin Chin, uppf Stal Roelofs, äg S.A. M.S.H., Philippe Berthol, Pascale Bliscaux) är felfri på hinder och jublet känner inga gränser i den franska publiken. Dock får ekipaget 3 tidsfel.

    Kcl03260

    Så kommer Henrik von Eckermann med King Edward (BWP val f-10 e Edward 28-Feo, uppf Wim Impens, äg Dufour Stables, Henrik von Eckermann).
    Man ser hur King Edward verkligen får använda all sin fantastiska elasticitet, men den räcker inte till lavendelhindret som kommer efter trekombinationen, där en bom faller.

    – Trekombinationen är byggd så att man måste ha puls ut ur kombinationen, och det skapar mycket kraft framåt. Det är en kort distans till plankan och jag får inte King Edward tillräckligt på bakbenen, utan jag drivs lite in i botten på plankan.Där får han ett frambensfel. Det är fullkomligt mitt fel och det är förjädra tradigt, säger Henrik när vi träffar honom utanför banan.

    Först ut av alla är Robin Muhr, för Israel, med Galaxy HM (KWPN val f-10 e Quality Time TN-Crawford, uppf HRJ Mentink, äg Robin Muhr) ”Före varje tävling går han in i badrummet för att meditera, men också för att bli lättare för sin häst”, skriver israeliska teamet på sitt instakonto. Till skillnad från merparten av de ryttare som tävlar för Israel bor han inte i USA, utan i Aix-en-Provence, Frankrike.
    Han inleder fint och klarar det som vi alla tror ska vara det allra svåraste, trekombinationen med hinder inspirerade av Frankrikes filmhistoria som följs av ett plankhinder med lavenel. Men, så som man kan vänta sig av banbyggaren Santiago Varela, det finns fler och mindre uppenbara svårigheter och det är banans andra tvåkombination som blir Robins fall med båda hindren ner. Totalt tre rivningar och ett tidsfel, 13 blir summan.

    Bangång Hinder-17
    Än så länge kan man chilla i bistrohindret på arenan. Foto: Kim C Lundin

    Individuella OS

    De individuella medaljerna gör man upp om på måndag och tisdag 5-6 augusti. Där startar även 15 ryttare som ej har egna lag.
    I det första individuella kvalet startar alla ryttare (75). Kvalet rids som en tidshoppning där fel och tid räknas.
    De 30 bästa (fel och tid) går vidare till den individuella finalen som avgörs med grundomgång och omhoppning.
    I finalen startar alla om på 0 fel. Vid lika antal fel blir det omhoppning om medaljerna.

    Startlista för lagfinalen

    Start- och resultatlistor för OS

    Här finns Ridsports samlade rapportering om OS i Paris.

    Hela tidsprogrammet för ridsporten i Paris.

    Max sänder från tävlingarna (krävs betalabonnemang)

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym