Hoppning
3 september 2021 12:49

Live: Bommar ner för svenskarna

EM i hoppningEM i Riesenbeck bjuder på rafflande spänning. Tre av svenskarna har ridit med resultatet åtta fel var, medan Peder Fredricson satte en nolla.

Live: Bommar ner för svenskarna
Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W under första delen av lagtävlingen. Foto: FEI/Christophe Taniere

Hinderhöjden är 1,60, antalet hinder är 13 och antalet språng är 16. Maximitiden är 81 sekunder.

Banskiss hittar du här. 

Det är tio lag som gör upp om medaljerna, och Sverige ligger just nu på tredje plats med 11,59 straffpoäng efter Tyskland, som har 8,77 och Schweiz som leder med 5,47. Felen följer med i tävlingen.

Sverige har ett nedslag till silvret och två nedslag till guldet före dagens tävling.

Det svenska laget består av Douglas Lindelöw och Casquo Blue, Angelica Augustsson med Kalinka van de Nachtegaele, Peder Fredricson och Catch Me Not, liksom Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W.

Grekisk succé

Första felfria ryttaren blir nederländska Marc Houtzager och Sterrehof’s Calimero. En skräll är att han är den enda  tävlande från Nederländerna kvar i tävlingen, då landets lag petades av Österrike. Alltså deltar inte Houtzager i lagtävlingen.

Victoria Gulliksen är även hon individuell ryttare i dag. Hennes Papa Roach rev dock en oxer och fick ett tidsfel, vilket gör att hon har 8,96 fel – något som inte hindrade att han fick klappar och leenden från sin ryttare.

Leenden blir det även från grekiska Ioli Mytilineou och Levis de Muze, som rider felfritt och står kvar på 3,64.
– Mycket cred till ryttaren, sedan är det en häst som inte är av denna världen, det är en sån fröjd att se. Alla världsstjärnor tittar på och står upp och applåderar efteråt, säger Henrik Ankarcrona, lagkapten, till SVT.

Svår start för Storbritannien

För det brittiska laget blir det en svår start när första ryttaren Georgia Tame får en vägran på en ovanligt designad mur, och hon utgår. Nu har britterna bara tre ryttare som kan rida.

Belgien, som ligger på fjärde plats inför dagens ritter, håller för pressen när Pieter Devos och Jade vd Bisschop rider felfritt. Belgien har 5,92 till Sverige.
– Hon hoppade så bra och detaljerna stämde, min häst gjorde allt för mig så jag är mycket mycket glad, säger Pieter Devos till SVT.

Douglas Lindelöw river två hinder

Casquo Blue och Douglas Lindelöw och han ser lugna ut på framhoppningen, trots att det sätter press att rida som första ryttare i laget. Men det blir en rivning tidigt i banan, och en rivning till, trots en i övrigt fin ritt på en bra tid. Douglas Lindelöw tar med sig 13,17 poäng.
– Jag hade en bra känsla och är egentligen nöjd med känslan, men resultatet är jag inte nöjd med. Det är jättesurt så klart, säger Douglas Lindelöw till SVT.

Hemmanationen öppnar fint

Tysklands första ryttare Andre Thieme styr sin DSP Chakaria runt banan felfritt, och belönas med jubel från hemmapubliken.

Ledande laget Schweiz får 12 fel under Elian Baumanns ritt.

Danmarks andraryttare Konstantin Deeken Künnemann med AK’s Crowney inledde fint men hästen vägrade in i en tvåkombination.

Nollor kommer från Emily Moffit, Storbritannien och Belgiens Jos Verlooy.

51418927852_0fc2c7b97c_k
Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka Van De Nachtegaele under VM 2021. Foto: FEI/ Christophe Tanière

Åtta fel för Angelica Augustsson Zanotelli

För Sveriges andraryttare Angelica Augustsson Zanotelli blir det en rivning på samma hinder som Douglas Lindelöw rev, och senare en ytterligare rivning.  Det innebär att 11,59 måste adderas med åtta fel, så Sverige ligger på 19,59.
– Det är ganska billiga fel, det ville sig inte riktigt, säger Henrik Ankarcrona till SVT apropå de två svenskarnas åtta fel.
– Jag är ganska besviken. Hon blev lite springig och hoppade för mycket framåt. Samtidigt är det hennes första mästerskap, säger Angelica Augustsson Zanotelli till SVT.

Fler nollor

Rutinerade Marcus Ehning lotsar runt en bockande Stargold felfritt för Tysklands räkning. Jubel från publiken, en näve i luften från ryttaren och ytterligare ett bocksprång från hästen.

Ytterligare en nolla kommer från Irlands Bryan Balsiger och en pigg och fräsch AK’s Courage, liksom en nolla från Vivaldi Des Meneaux med franska Olivier Robert i sadeln. När Olivier Philippaerts sätter en nollaför Belgien  med Le Blue Diamond v’t Ruytershof är det svårt för Sverige att ta medalj om inte Tyskland eller Schweiz misslyckas.

Danmark får en uteslutning när Chico Z vägrar på den ”konstiga” muren, som en liggande oval, med Sören Pedersen.

51417937113_a943a0939c_h
Rolf-Göran Bengtsson och Ermimdo W, EM 2021. Foto: FEI/Christophe Tanier

Åtta fel för Rolf-Göran Bengtsson

Allt hopp står till Rolf-Göran Bengtsson, som dock river två hinder även han. Det påverkar även den individuella placeringen. Sverige är troligen borta från medaljstriden i lagtävlingen.

Tyska Christian Kukuks häst petar ner en bom. Regerande mästaren Martin Fuchs sätter en nolla med Leone Jei för Schweiz räkning.

Andreas Schou från Danmark går svenskarnas öde till mötes – han river två hinder med OS-hästen Darc de Lux.

För fransmannen Kevin Staut och Visconti du Telman blir resultatet i lagtävlingens sista runda rena plockepinnet med 16 fel.

Mark McAauley från Irland och Jasco vd Bisschop river två hinder.

Nicola Philippaerts kan rida utan press från laget, eftersom brorsan ridit felfritt. Trots det – eller kanske tack vare det – är han felfri med Katanga v/h Dingeshof. Alla fyra ryttare från Belgien  har därmed ridit felfritt.

51418929662_2e677681ab_k
Peder Fredricson och Catch Me Not under EM 2021. Foto: FEI/Christophe Taniere

Peder Fredricson och Catch me Not går ut sist i det svenska laget och det smäller i bommarna på flera hinder. Men för Peder Fredricson är turen på hans sida, och det blir en nolla. Det påverkar förutsättningarna för den individuella finalen.

Tyska David Will får ett nedslag med C Vier.

Den allra sista ryttaren, Steve Guerdat, ger allt med svenskfödda Albfuehren’s Maddox. Även Maddox är i bommar, och det blir ett nedslag. Trots nedslaget räcker Schweiz resultat till EM-guld.

Efter lagtävlingen är det dags för individuell tävling. 25 ekipage får rida första rundan, medan 12 ekipage får rida andra.

SVT Play sänder. 

Startlistor hittar du här. 

Arrangörens hemsida. 

Regler. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden