Hoppning
3 september 2021 16:10

EM-guld till Schweiz – Sverige fyra

EM i hoppningSchweiz höll hela vägen medan Tyskland tog silver. Sverige miste sin tredjeplats till Belgien, och resultatet för svenskarna blev en fjärdeplats.

EM-guld till Schweiz – Sverige fyra
Steve Guerdat och Maddox rev ett hinder men Schweiz kunde ändå bärga hem EM-guldet. Foto: FEI/Christophe Taniere

Banan som designats av Frank Rothenberger gav en hel del nollor – men också många åtta-felare eller till och med en tolvfelare.

Casquo Blue och Douglas Lindelöw såg lugna ut på framhoppningen, trots att det sätter press att rida som första ryttare i laget.

Men det blev en rivning tidigt i banan, och en rivning till, trots en i övrigt fin ritt på en bra tid. Douglas Lindelöw tar med sig 13,17 poäng.
– Jag hade en bra känsla och är egentligen nöjd med känslan, men resultatet är jag inte nöjd med. Det är jättesurt så klart, säger Douglas Lindelöw till SVT.

Fler svenska rivningar

För Sveriges andraryttare Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele blev det en rivning på samma hinder som Douglas Lindelöw rev, och senare en ytterligare rivning.  Det innebar att 11,59 måste adderas med åtta fel, så Sverige låg på 19,59.
– Det är ganska billiga fel, det ville sig inte riktigt, säger Henrik Ankarcrona till SVT apropå de två svenskarnas åtta fel.
– Jag är ganska besviken. Hon blev lite springig och hoppade för mycket framåt. Samtidigt är det hennes första mästerskap, säger Angelica Augustsson Zanotelli till SVT.

Mycket hopp stod till Rolf-Göran Bengtsson, som dock rev två hinder även han. Det påverkar även den individuella placeringen. Sverige var troligen borta från medaljstriden i lagtävlingen.

Peder Fredricson och Catch me Not gick ut sist i det svenska laget och det smällde i bommarna på flera hinder. Men turen var på Peder Fredricsons sida och det blev en nollrunda.
Peder Fredricson hörde att Catch me Not var i bommarna.
– Han började känna sig fram i banan man får bara fors hålla andningen lugn och hålla rytmen. Han avslutade väldigt bra, säger Peder Fredricson till SVT.

Det svenska resultatet, 27,59, gav laget en fjärdeplats.

Henrik Ankarcrona är ändå nöjd med resultatet eftersom hästarna är så pass färska.
– Vi gör ett jättebra mästerskap så här långt men det är klart att man alltid vill mer. Schweiz hade ett fint lag och de är välförtjänta vinnare.

Spännande slutstrid

Det blev en spännande slutstrid om guldmedaljen mellan Tyskland och Belgien. Båda lagen fick ett nedslag var, och det var den allra sista ryttaren för Tyskland, David Will, som fick ett nedslag med C Vier.

Den allra sista ryttaren, Steve Guerdat för Schweiz, gav allt med svenskfödda Albfuehren’s Maddox, som sålts till Steve Guerdat av Peder Fredricson. Även Maddox var i bommar, och det blev ett nedslag. Trots nedslaget räckte Schweiz resultat till EM-guld.
– Jag är jättenöjd och har haft ett tufft år och min pappa gick bort så jag är väldigt glad, säger en tydligt påverkad Steve Guerdat till SVT.

Schweiz slutade på 9,47 och Tyskland på 12,77.

På tredje plats kom Belgien, med ett lag där alla fyra ryttare gick nolla under dagen, med resultatet 17,34.

Resultatlista hittar du här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden