Hoppning
3 september 2021 18:19
Ridsportplus

Guerdat om sin svenskfödde guldhäst: ”Speciell karaktär”

MästerskapSvenskfödde Albfuehren’s Maddox är Europamästare i lag. "Det är en speciell dag för oss eftersom vårt lag förlorat både Bianca och Clooney. Maddox har gjort det fantastiskt bra fast han är grönare än man kan tro," säger SWB-valackens ryttare Steve Guerdat.

Guerdat om sin svenskfödde guldhäst: ”Speciell karaktär”
Albfuehren’s Maddox och Steve Guerdat på väg mot EM-guld. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den spännande lagtävlingen på EM i Riesenbeck är över.

Han ger känslan av att det inte finns något han inte kan göra. Steve Guerdat om Maddox.

Likaså prisutdelningen där SWB-hästen Albfuehren’s Maddox (SWB f 2011 e Cohiba u Miami e Maraton, äg Hofgut Albführen, uppf Liselotte Tillberg) har fått galoppera först under ärevarvet under Steve Guerdat som Europamästare i lag för Schweiz.

Och det var ett lättat guldgäng som kom till presskonferensen efter prisutdelningen. Laget förlorade sin topphäst Bianca, det numera döda SWB-stoet som reds av Steve Guerdat samt regerande Europamästarhästen Clooney, som fick en allvarlig skada, inför årets EM.
– Det kom lite snabbt på att Maddox skulle gå EM. Han är egentligen ganska grön, grönare än man kan tro. Det här är hans första år i toppsporten. Han är visserligen tio år, men förra året gick det ju inte att göra så mycket på grund av coronasituationen, säger Steve Guerdat.

Mästerskapsdebutanter

Hela Schweiz guldlag består av mästerskapsdebutanter.
– Vi var väl inte favoriter på förhand, men vi är alla bra ryttare och vi var motiverade att göra vårt bästa. Till slut föll allt på plats för oss, vi gjorde riktigt bra rundor över de tre dagarna. Maddox har gjort det fantastiskt bra, fortsätter han.

Han har den stora guldmedaljen kring halsen och folk som går förbi stannar och gratulerar.
– Och med tanke på omständigheterna är det en speciell dag för oss eftersom vårt lag förlorat både Bianca och Clooney, våra bästa hästar.

När det gäller Maddox har Steve Guerdat stora drömmar.
– Jag har alltid tänkt att det är en häst som kommer att något stort med. Han ger känslan av att det inte finns något han inte kan göra.

”Mycket karaktär”

Han köpte Albfuehren’s Maddox från Grevlunda när valacken var sju år.
– Det är en häst med väldigt speciell karaktär på ett sätt som jag gillar. Han är en underbar häst. Jag tror att han kan utvecklas ännu mer.

Stevemaddox
Albfuehren’s Maddox och Steve Guerdat på EM-arenan.

Den speciella karaktären yttras framförallt i en väldig uppmärksamhet på allt runt omkring.
– Han ser allt och väldigt intresserad av allt som hörs och låter. Det kan vara svårt att få honom att fokusera på jobbet, han gillar att spralla omkring.

Leder individuellt

Övriga ekipage i Schweiz guldlag var Bryan Balsiger/AK’s Courage, Elian Baumann/Campari Z och Martin Fuchs/Leone Jei. Den sistnämnde är regerande Europamästare och leder individuellt inför söndagens final.
– Hon har hoppat fantastiskt de här tre dagarna. Hon är ju bara nio år gammal och jag hade inte väntat mig det med en så ung häst. Det känns extra skönt efter chocken med Clooney för två veckor sedan, säger Martin Fuchs och menar olyckan där skimmeln skadades allvarligt.

De senaste dagarna har dock besked om att hästen är på bättringsvägen kommit.
– Jag ska försöka ta ännu en guldmedalj igen på söndag, fortsätter Martin Fuchs.

Steve Guerdat och Albfuehren’s Maddox ligger tia i den individuella tävlingen.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden