Hoppning
1 september 2021 12:07
Ridsportplus

Svenska uppfödaren om sin EM-häst: ”Han hade mycket spring i benen”

MästerskapNär SWB-valacken Albfuehren's Maddox gör entré på EM-banan tillsammans med världsstjärnan Steve Guerdat, Schweiz, på onsdagens eftermiddag håller hans svenska uppfödare Liselotte Tillberg tummarna lite extra. "Jag vet inte om jag vågar titta på livesändningen," säger hon.

Svenska uppfödaren om sin EM-häst: ”Han hade mycket spring i benen”
Steve Guerdat lät Albfuehren's Maddox smaka på gräset inne på EM-arenan under tisdagens uppvärmningshoppning. I dag börjar allvaret. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Albfuehren’s Maddox (SWB f 2011 e Cohiba u Miami e Maraton, äg Hofgut Albführen) har tillhört toppen i sin årgång ända sedan han föddes hos Liselotte Tillberg i Norsholm. Han är en av två SWB-hästar i årets EM i tyska Riesenbeck och rids av Steve Guerdat.
– Steve är fantastisk med sina hästar och han har redan vunnit en nationshoppning i lag och en Grand Prix, säger Liselott Tillberg.

Maddox var som en i gänget och utmärkte sig väl inte på något vis. Liselotte Tillberg.

Hon minns tillbaka på Maddox som föl:
– Han galopperade alltid och hade mycket spring i benen. Han växte upp med två jämnåriga och de byggde upp sina kroppar med mycket utevistelse i stora kuperade hagar och bra grovfoder. Maddox var som en i gänget och utmärkte sig väl inte på något vis.

Men utmärkelserna skulle komma. Han har bland annat vunnit 3-årschampionatet och var nära final i unghäst-VM med Stephanie Holmén. 2018 köptes Maddox av Steve Guerdats hästägare,

Nio uppfödningar

Han tillhör en av nio SWB-hästar som 60-åriga Liselott Tillberg i Norsholm har fött upp.
– Ett helt okej utfall med en världshäst. Jag har fått mycket beröm för att mina uppfödningar är lätthanterliga och trygga individer, säger hon och betonar att det viktigt att hästarna hamnar rätt.
– Det kan ju bli en medioker häst av en fantastisk individ om inte förutsättningarna finns.

Hon hade Maddox mamma Miami (f 1998 e Maraton u Pärla e Happy Day-Furidant) från att hon var tre år innan hon dog på grund av en skada som 20-åring. Hon fick totalt fem föl, alla hingstar.

Inga hästar

Nu har hon inga hästar längre.
– Jag är duktig på att hantera hästar och allt vad det innebär, men red inte alls på nån hög nivå och gör mer nytta på marken och sitter med i styrelsen för SWB Östergötland och är sedan flera år bedömningsledare för våra fölbedömningar.

Maddox_föl
Maddox som föl. Foto: Privat

– Men med massor av hästutrustning kvar i gömmorna så finns väl tanken att hästar kan komma in i mitt liv återigen.

När hon sålde Maddox hamnade han hos Sylvie Ragnarsson när han var drygt ett år och där fick han de bästa förutsättningarna.
– Givetvis är det jättekul och så spännande att följa Maddox. Maddox får bli en värdig ersättare för Bianca och för att SWB-hästar visar sig ute i världen.
– Förhoppningsvis kommer jag kunna se dem på riktigt live framöver, säger Liselott Tillberg som nu först alltså har ett EM att följa.
– Men jag vet inte om jag vågar titta på livesändningarna.

Den andra SWB-hästen på EM är Catch Me Not S som rids av Peder Fredricson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden