Hoppning
11 oktober 2017 14:07
Ridsportplus

Flest KWPN i topp på unghäst-VM

ToppadeNästan 700 av världens bästa 5-, 6- och 7-åriga hopphästar samlades i slutet av september belgiska Zangersheide för att göra upp om de åtråvärda titlarna i årets unghäst-VM.
Hästarna från den nederländska stamboken KWPN lyckades allra bäst.

Flest KWPN i topp på unghäst-VM
Niklas Arvidsson och Decurio tog sig till final på UVM, där holländska stamboken KWPN hade flest finalister. (Arkivbild) Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Unghäst-VM i Belgien avgjordes mellan den 20-24 september i år för elfte gången. Tävlingen blir allt viktigare, något som inte minst märks i startlistan. Många mästerskapsryttare finns på plats för att visa fram de yngre förmågorna.
Dessutom är det ett stort antal hästar som byter ägare under eller precis efter tävlingarna. Till exempel köpte Stephex Stables bronsmedaljören i 6-årsklassen, Halland van de Mispelaere (val e Hasali van de Mispelaere-Landsleger I), som tillhörde stamboken OS (Spring-pferdezuchtverband Oldenburg).

26 finalister från KWPN

Oldenburg fanns flitigt representerat bland finalisterna med sju deltagare från de två stamböckerna i regionen. Men flest finalhästar tillhörde nederländska KWPN – tolv 7-åringar, sex 6-åringar och åtta 5-åringar, totalt 26 av 127 finalhästar.
Näst mest hade ”hemmastamboken” Zangersheide med 25 finalister. Även belgiska BWP, irländska ISH, franska SF och tyska Holsteiner hade många hästar i final.

Inga SWB-hästar felfria

SWB-hästarna lyckades inte tillräckligt bra i kvalen för att ta sig till final. Det krävdes idel felfria rundor för att komma vidare och svårighetsgraden var hög.
Bäst bland 5-åringarna lyckades Heartcore L (hingst e Heartbeat-Cortez, uppf/äg Lögshögs gård). Magnus Jacobson red med 4+0 fel.

I 6-årsklassen hade Maddox (hingst e Cohiba-Maraton, uppf Liselotte Tillberg, äg Grevlundagården) 0/4 och 4 fel i de båda klasserna, riden av Stephanie Holmén. 7-åringen Prince Nandor (hingst e Nintender-Dinard L, uppf/äg PB Investor) var nära final med 0/0 i första klassen och 4 fel i den andra.

Decurio bästa svensk

En enda svenskriden häst tog sig till final, 7-åriga Decurio (Hann, val e Diarado-Cornet Obolensky, äg Vattle). Niklas Arvidsson red förtjänstfullt och slutade femma i det första kvalet, kom på 15:e plats i det andra och hade sedan ett nedslag i finalen.

Decurio var en av många hästar med Diamant de Semilly i härstamningen. Den franske stjärnförvärvaren (f -91 e Le Tot de Semilly-Elf III) var själv far till fyra finalhästar – alla högt placerade, dessutom morfar till fem. Han hade också ett antal söner med avkommor i finalen, som just Diarado, men även Favorit Ask, med flera.

Tävlande fadershingstar

Flest avkommor hade dock Chacco-Blue (f -98 e Chambertin- Contender) och Numero Uno (f -95 e Libero H-Lord Calando) med sex finalavkommor var.
Gemensamt för dessa tre topphingstar är – förutom att de är framgångsrika i aveln – att de själva har tävlat på högsta nivå. Något som hela tiden visar sig i resultatlistorna. Avkommor efter hingstar som själva presterat på tävlingsbanorna är i klar majoritet.
Till exempel var vinnaren i 5-årsklassen, Chilli, en avkomma till Colestus (f -06 e Cornet Obo- lensky-Stakkato), som nyligen var placerad i Global Champions Tour-deltävlingen i London med Christian Kukuk i sadeln.

7-årsvinnaren Koriano van Klapscheut hade inte bara en högt meriterad far – Lord Z (f -90 e Lord-Calando I) utan en minst lika meriterad mor. Coriana van Klapscheut (f -02 e Darco-Heartbreaker) har bland annat gått världscupfinal med Eric Lamaze och senare EM med Pilar Lucrecia Cordon.

Denna text publicerades första gången den 5 oktober i Ridsports pappersutgåva nummer 19-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden