Hoppning
3 september 2018 14:39

SWB-häst rids av förre olympiske mästaren

FörsäljningNu är det officiellt vem som köpt Maddox, en av Sveriges bästa 7-åriga hopphästar. Det är tyska företaget Hofgut Albfuehren, och de har Steve Guerdat som ryttare på hästen. "Det ska bli spännande att följa," säger Maddox uppfödare Liselotte Tillberg.

SWB-häst rids av förre olympiske mästaren
Stephanie Holmén tävlade Maddox när han ägdes av Grevlundagården. Foto: Roland Thunholm

Maddox (SWB f 2011 e Cohiba u Miami e Maraton) har tillhört toppen i sin årgång. Han har bland annat vunnit 3-årschampionatet och var nära final i unghäst-VM med Stephanie Holmén.

Han var fin som föl, men det här kunde jag inte förutse. Liselotte Tillberg, uppfödare.

Valacken skulle ha tävlat i Falsterbo i juli, men kom inte till start.
– Jag fick veta att han var såld men sedan var det svårt att få fram något mer, säger Maddox uppfödare Liselotte Tillberg, Norsholm.

Hon sålde Maddox redan som 1-åring till Sylvie Ragnarsson. Efter segern i 3-årschampionatet köpte Grevlundagården honom och han började så småningom att tävlas framgångsrikt av deras beridare Stephanie Holmén.

Och nu är det alltså klart att SWB-hästen har fått en riktig världsstjärna som ryttare genom Steve Guerdat, Schweiz. Hans största framgång hittills är individuellt OS-guld i London 2012.

Maddox_larsnickesson
Maddox med sin mamma vid fölvisningen 2011. Han utmärkte sig redan då. Arkivbild: Lars Nickesson

Maddox utmärkte sig redan som föl och gick vidare till riksfölutställningen. Han fick mycket beröm för sina fina gångarter.
– Han var fin som föl, men det här kunde jag inte förutse, att han skulle hamna hos en ryttare som Steve Guerdat, säger Liselotte Tillberg.
– Jag tror inte att Maddox har varit helt enkel att ha göra med när det började ställas krav. Han har nog kunnat vara lite speciell att arbeta med, fortsätter hon.

Liselotte.jpg
Liselotte Tillberg. Foto: Privat

Maddox heter numera Albfuehren’s Maddox och ägs av Hofgut Albfuehren, en stor rid- och hotellanläggning i södra Tyskland. Steve Guerdat startade sin nya häst i några kringklasser i Bryssel i helgen.

Liselotte Tillberg har ingen uppfödning längre. Hon har kvar en 2-årig halvbror till Maddox som hon äger tillsammans med en väninna. Och när hon födde upp Maddox var det på hobbynivå med heltidsarbete vid sidan om.
– Jag var i stallet på morgonen och kvällen. Och så tog jag semester när det var dags för fölningar och bodde i en husvagn vid stallet, säger hon.
– Vi tog bort Maddox mamma ganska nyligen. Hon fick fem föl, alla hingstar. Det hade varit kul att få ett sto undan henne och fortsatt avla på, men nu blev det inte så, säger Liselotte Tillberg.
– Jag har alltid följt Maddox men det ska bli ännu mer spännande nu, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden