Avelsnyheter
25 september 2022 10:11
Ridsportplus

Ljus framtid för vinnare av Breeders

Breeders TrophyAlla vinnare blir inte svår klasshästar, men många topphästar i Breeders Trophy lyckas i sporten senare i livet. Häng med på en genomgång av några årgångars vinnare i hoppning och dressyr.

Ljus framtid för vinnare av Breeders
Christina Olssons uppfödning Astoria är ett lysande exempel på en Breedersvinnare som gör karriär i toppsporten. Ryttare är Jeanna Högberg. Foto: Mikael Persson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I den här genomgången av Breedersvinnarna har vi satt 5-åringarna i fokus. Tidsspannet är 2015 till 2019, vilket betyder att hästarna nu har hunnit visa sin talang på tävlingsbanan i lite större sammanhang.

En Breedersstjärna i dressyr är Astoria (f -12 e Sir Donnerhall II), som har vunnit tre Breeders, riden av Jeanna Högberg. Ekipaget har också gått till final på UVM. I år visade stoet att hon är en mästerskapshäst då hon ingick i det svenska fjärdeplacerade laget på VM.
– Det går ju att se tidigt om hästen har talang, men sedan är det så mycket som ska klaffa hela vägen. Jag är lyckligt lottad att det har gjort det med Astoria. Hon har varit bra sedan hon föddes, säger Astorias ägare och uppfödare Christina Olsson.
– Det är fantastiskt att få vara med på en sådan resa som vi har gjort med henne. Det finns inte så många sådana hästar, fortsätter hon.

Jag är lyckligt lottad att det har gjort det med Astoria. Hon har varit bra sedan hon föddes.

Christina Olsson

2015 vann Springbank VH (f -10 e Skovens Rafael) BT för 5-åringar tillsammans med Jeanna Högberg. Ekipaget blev 14:e på UVM samma år, två år senare gick hästen UVM med Andreas Helgstrand. När han hade nått upp till Intermédiaire såldes han till en amatör i USA.

Vann sju år i rad

Valackens namne och helbror, den godkände hingsten Springbank II VH (f -14), har gjort stort avtryck i den svenska Breedershistorien genom att vinna som 4-, 5-, 6- och 7-åring samt ha varit i final på unghäst-VM– allt med lite olika ryttare på ryggen.

Att han är en häst för de stora uppgifter råder det knappast någon tvekan om, men han är lite för ung än.

Hans ägare och ryttare, tyska Yara Reichert, är seriös och satsande, men frågan är om hon kan ta sig in i det getingbo som tysk dressyr är på landslagsnivå. Hingsten ligger i fas när det gäller sin utveckling och blev nyligen tvåa i en Intermediare I på internationella tävlingar i Slovakien.

Ebba-von-essen-macacho1-160707-rt
Ebba von Essen och Macacho BT. Foto: Roland Thunholm

Går internationell Indermédiare

2016 vann Macacho BT (f -11 e Maserati) i dressyr för 5-åringar. Ebba von Essen red honom i final på UVM två år senare och nu går han Intermédiare internationellt med Elisabet Ehrnrooth.

Hans dressyrstammade halvsyster Delelia (f -15 e Deodoro) vann Breeders i fälttävlan som 5-åring.

Athena (f -13 e Tailormade Temptation) tillhör också vinnarna av dressyrens BT som 5-åring. Hon är ännu ett sto som visat framhovarna hela vägen genom dåvarande Sverigefölet, seger i 3-årstest och placering i tröstfinalen på UVM, riden av Rebecca Mauléon.
– Nu är hon satt i avelsboxen, det är ju ett högt avelsvärde i de här bra stona också, säger Christina Olsson, som också berättar att Athena och Astoria inte är släkt med varandra.

Nu är hon satt i avelsboxen, det är ju ett högt avelsvärde i de här bra stona också.

Christina Olsson

2019 vann den då godkände hingsten Demand (f -14 e Ampère) dressyrens BT för 5-åringar. Han kastrerades sedan, har gått UVM och tävlat upp till Prix S:t Georges.

Stephanie-holmen-crusader1-161009-rt
Crusader Ice har tävlat internationellt upp till 1,50-hoppning. 2016 vann han Breeders, riden av Stephanie Holmén. Foto: Roland Thunholm

Än finns tid för hopphästarna

I hoppningens BT är det ingen av segrarna under den utvalda perioden 2015-2019 som har nått hela vägen till internationella mästerskap, men de yngsta är födda 2014 så än finns det tid.

Flera 5-årsvinnare är ändå välkända för Ridsports läsare. Detta gäller till exempel den godkände hingsten Crusader Ice (f -11 e Cabachon) som nyligen såldes från Grevlundagården till USA. Skimmeln har tävlats upp till internationell 1,50-klass med Peder Fredricson och Stephanie Holmén – den sistnämnda satt också i sadeln vid BT-segern 2016.

Året efter vann Herta Beata (f -12 e Heartbeat) bland 5-åringarna. Stoet såldes till Ridskolan Strömsholm.

En annan godkänd hingst, Mr Vain GJ (f -13 e Diarado), vann BT första året det var testridning för 5-åriga hopphästar, 2018. Samma år blev han tia på UVM. I år debuterade han svår hoppning med placering.
– Nu är planen att han ska etablera sig i svår klass. Han har hävdat sig bra i sin årskull hela tiden, trots att han har betäckt mycket, säger uppfödaren och ägaren Gustaf Johansson.
– Han har levt upp till alla förväntningar, inte minst i avelsboxen. Jag tycker att han har en funktion att fylla i svensk avel. Statistiken visar att han tillför hoppförmåga till sina avkommor och han är yngst bland hingstarna på 20-i-topp-listan som grundar sig på förärvning, fortsätter Gustaf Johansson.

Var sin årgångs stjärna

Henrik-von-eckermann-yajamila3-160819-rt
Yajamila vann Breeders 2011 och blev fem år senare OS-häst under Henrik von Eckermann. Foto: Roland Thunholm

Även 2019 var det en godkänd hingst som vann bland 5-åringarna genom Baloé HP (f -14 e Balou du Rouet). Han var sin årgångs  stjärna med seger i bruksprovet och BT som 4-åring. Under 2022 har han hunnit med flera starter i internationell 1,45-hoppning med sin ägare i USA.

5-årsvinnaren i hoppning 2015, valacken Northern Diamond (f -10 e Diamant de Revel), hamnade i Mexiko. Han har gått femstjärniga GP-hoppningar, Nations Cup och världscuper tillsammans med sin ägare Miguel Maron Kahwagi.

Det saknas inte hästar som har gått VM och OS bland Breedersvinnarna i hoppning, men de finns lite längre tillbaka i tiden. Henrik von Eckermanns OS-häst 2016, Yajamila, och Lisen Bratt Fredricsons OS-häst 2000, Casanova, är några exempel. Yajamila vann BT som 5-åring 2011 och Casanova vann som 6-åring 1996.

Fakta

5-årsvinnare i Breeders Trophy

2015

Antonia-andersson-northern-diamond6-151003-rt
Northern Diamond vann Breeders Trophy 2015. Foto: Roland Thunholm
 • Dressyr: Springbank VH, SWB val f -10 e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri.
 • Hoppning: Northern Diamond, SWB val f -10 e Diamant de Revel- Calypso II, uppf Ingrid Ragnarsson.
 • Fälttävlan: Box Leo, SWB val f -10 e Jaguar Mail-Quite Easy, uppf/äg T Örup.

2016

 • Dressyr: Macacho BT, SWB val f -11 e Maserati-Camaro M, uppf J Joelsson och P Jansson.
 • Hoppning: Crusader Ice, SWB f -11 e Cabachon-Corland, uppf T Stigsson.
 • Fälttävlan: Aramis, SWB val f -11 e Cartier-Alpen Fürst, uppf E och B Pettersson.

2017

 • Dressyr: Astoria, SWB sto f -12 e Sir Donnerhall II-Quarterback, uppf/äg Hipponews KB, C Olsson.
 • Hoppning: Herta Beata, SWB sto f -12 e Heartbeat-Maraton, uppf L och V Andersson.
 • Fälttävlan: Box Cayenne, SWB sto f  -12 e Cuper-Cardento, uppf T Örup.

2018

 • Dressyr: Athena, SWB sto f -13 e Tailormade Temptation-Master, uppf/äg C Olsson.
 • Hoppning: Mr Vain GJ, SWB f -13 e Diarado-Lavirco, uppf/äg G Johansson.
 • Fälttävlan: Bossanova, SWB sto f -13 e Boss-Voltaire, uppf C och M Christensen, äg J Automation.

2019

 • Dressyr: Springbank II VH, SWB hingst f -14 e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri.
 • Hoppning: Baloé HP, SWB hingst f -14 e Balou du Rouet-Clearway, uppf M Carlsson.
 • Fälttävlan: Maggie, SWB sto f -14 e Common Sense-Tolan R, uppf Stall Österlund, äg C, E och O Bergåkra.

Så gjordes urvalet

 • Detta är ingen heltäckande genomgång av vinnare sedan BT startade -92. Fler hästar än de nämnda har presterat på hög, internationell nivå.
 • Åldersgruppen 5-åringar är i fokus då det oftast är en relativt stor åldersgrupp i alla tre grenar och därmed också säger mer om hur framtida stjärnor eventuellt kan gallras ut än i en mindre åldersgrupp.
 • Tidsspannet 2015-2019 är valt utifrån att segerhästarna ska ha haft möjlighet att hinna visa framhovarna i lite större sammanhang sedan de vann Breeders. Vi ville inte heller gå alltför långt tillbaka i tiden för att resultatet av spaningen ska kännas relevant i relation till dagens Breeders.

Fakta

Stjärnor även i fälttävlan

OS- och EM-medaljörer samt en deltagare på årets VM. Det har hittats framtida stjärnor vid Breeders i fälttävlan också.

Vinnaren för 5-åringar 2015, Box Leo (f -10 e Jaguar Mail), ska när detta skrivs  gå VM i Italien. Sedan 2021 är det Frida Andersén som rider valacken. Ekipaget har vunnit trestjärnig klass och gjort flera Nations Cup. 2017 blev Box Leo femma på UVM med sin dåvarande ryttare Ludwig Svennerstål. Vid BT-segern 2015 reds han av Jonna Friman. Värt att nämna är att Box Leos mamma Box Qutie tillhörde Sveriges topphästar innan hon skadades så illa att hon fick avlivas vid VM 2018.

Bland 5-åriga BT-vinnare i fälttävlan finns en annan Box-häst, Box Cayenne (f -12 e Cuper) som vann med Frida Andersén 2017.
– ”Kakan” såldes till en junior 2020 men tyvärr kom coronan i vägen för den satsningen, berättar uppfödaren Therese Örup om BT-vinnaren.

Även 5-årsvinnaren 2016, Aramis (f -11 e Cartier) har hamnat hos en yngre ryttare som läromästare, berättar Linda Algotsson som var hans ryttare/ägare i samband med BT-segern. Hon och Aramis var uttagna till UVM två år i rad.
– Men jag avstod båda för han var inte riktigt redo, berättar Linda Algotsson som tävlade valacken upp till internationell trestjärnig klass.

För Bossanova (f -13 e Boss), BT-vinnare som 5-åring 2018 med Hanna Berg, finns inga resultat i officiella register efter 2019 och hon är nu satt i avel.

Maggie (f -14 e Common Sense), BT-vinnare som 5-åring med Frida Andersén 2019, har framför allt tävlat hoppning upp till 1,20 med sina ägare.

Det har vaskats fram ytterligare en mästerskapshäst via BT i fälttävlan på senare år, och det är Chicuelo (f -11 e Click and Cash). Han ingick i det svenska EM-bronslaget 2021 tillsammans med Sara Algotsson Ostholt – som för övrigt vann BT med sin OS-silvermedaljör Wega som 5-åring 2006. Chicuelo vann BT som 6-åring med Niklas Lindbäck.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden