Krönika
5 april 2018 08:50

Lotta Björe: ”Det räcker inte med bara talang”

Krönika"Det viktigaste är inte att rida ett mästerskap på ponny eller som junior, eller för den delen som ung ryttare, men det är förstås en bonus om det händer. Det gäller i stället att så tidigt som möjligt lära sig förstå hur hästar fungerar, att inte ta för mycket för givet." Det skriver gästkrönikören Lotta Björe.

Lotta Björe: ”Det räcker inte med bara talang”
"Att få ryttarna att stanna kvar i sporten och bli bra som seniorer, det är mitt slutmål för de elever jag tränar" skriver Ridsports gästkrönikör Lotta Björe. Foto: Roland Thunholm/Jenny Schwieler Staaf

Med årets Göteborgs-tävlingar i färskt minne, och med många andra framgångar som svenska ryttare har haft den senaste tiden, blir det både lättare och roligare att komma ut i ridhusen och hålla träning för ambitiösa elever.

Det märks hur mycket ryttare som Stephanie Holmén, Irma Karlsson och Karin Martinsen inspirerar när de kommer in på banan och levererar så fin ridning och framstående resultat. Kanske att de här unga tjejerna ger ännu fler ryttare hopp, än när våra etablerade världsnamn som Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann levererar. Jag vet att många av mina elever ser upp till de äldre ryttarna, men de yngre ryttarnas framgångar sporrar ännu mer.

För mig som tränar många yngre ryttare är det viktigt att de får bra förebilder och mål att jobba mot. Det är så lätt att börja jämföra sig med andra som har fler ponnyer eller hästar, som kan rida större tävlingar av högre dignitet. Man vill så mycket – och det är en bra början. Med vilja kommer man långt, men det räcker inte.

Ponnytiden är fantastisk. Jag som nu är mitt i den här resan som mamma till en tonårsdotter, skulle inte vilja vara utan den, precis som många andra ponnyföräldrar. Men för mig som tränare är det viktigt att få fram budskapet att resan är så mycket längre än bara ponny- och juniortiden. Att få ryttarna att stanna kvar i sporten och bli bra som seniorer, det är mitt slutmål för de elever jag tränar.

Det viktigaste är inte att rida ett mästerskap på ponny eller som junior, eller för den delen som ung ryttare, men det är förstås en bonus om det händer. Det gäller i stället att så tidigt som möjligt lära sig förstå hur hästar fungerar, att inte ta för mycket för givet. För mig är det viktigt att lära den yngre ryttaren att läsa av hästens signaler, att förstå hur man utbildar och matchar hästar.

Jag fick själv lära mig att utbilda och utveckla yngre hästar i början av min karriär – självklart med mycket hjälp av skickliga vuxna omkring mig – och i dag har vi samma upplägg hemma hos oss där jag och min dotter tillsammans utbildar och producerar hästar.

Lars Sederholm sa en gång något som jag gillar: ”Talent beats education, but education combined with talent makes a winner” (Talang vinner över utbildning, men utbildning kombinerat med talang gör en vinnare).

Jag tror inte att det bara räcker med talang. Det måste till hårt arbete, bra utbildning, vilja och hängivenhet om du ska nå ända fram. Ett framgångsrikt ponny- och juniortävlande är ingen garanti för att bli en framgångsrik seniorryttare.

 

 

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Texten publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva, nummer 6 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden