Krönika, Ponny
23 februari 2018 11:23

Ponnykrönikan: ”Alla små ryttare har sin egen historia”

Finalen i Sverigeponnyn i Göteborg är veckans stora ponnyhändelse. "För många blir det kanske en en-gång-i-livet-upplevelse, någonting att bära med sig som ett härligt minne. För andra kan det bli början på en framgångsrik ryttarkarriär," skriver Ridsports ponnykrönikör Lisbeth Pahnke-Airosto.

Ponnykrönikan: ”Alla små ryttare har sin egen historia”
Alla ponnyryttare i som tävlar i Scandinavium bär med sig sin egen historia, skriver Ridsports krönikör Lisbeth Pahnke-Airosto. Foto: Jenny Schwieler Staaf/iStockphoto

Göteborg och Scandinavium hela den här veckan. Världscuphoppning, GP-dressyr, unghästar, ungdomsfinaler, stor fest – och för ponnyryttarna finalen i Sverigeponnyn! Här kommer de från olika delar av vårt land för att rida på den stora arenan i Scandinavium.

För många blir det kanske en en-gång-i-livet-upplevelse, någonting att bära med sig som ett härligt minne. För andra kan det bli början på en framgångsrik ryttarkarriär. Det vet vi inte nu, men vad vi vet är att alla de här ponnyryttarna, mellan 12 och 18 år, på sina kategori C-ponnyer, bär med sig en egen historia.

De kan berätta om hur de har kämpat med sin ponny och med sin ridning, gått in för att rida bättre och bättre. Nu har de vänt upp och ner på hela familjen genom att kvala till semifinalen på onsdagen med hopp om att ta sig vidare till finalen på lördagen. Det betyder en hel veckas planering och för många en väldigt lång resa med transport och häst i ett snöigt Sverige, troligen på ganska hala vägar. Några ryttare har kvalat från Luleå, Umeå och Sundsvall – det blir många mil i bilen.

Att ta sig till semifinalen i Göteborg kan vara både omvälvande, oväntat och väldigt roligt, men samtidigt för det med sig massor av bestyr. Lisbeth Pahnke Airosto om de ponnyryttare som tävlar i Scandinavium. 

Barnen måste få ledigt från skolan (om de inte råkar ha sportlov precis den här veckan), föräldrarna måste ta ledigt från jobbet och i många fall ordna med hästvakt hemma, om det finns flera hästar i stallet. Så – att ta sig till semifinalen i Göteborg kan vara både omvälvande, oväntat och väldigt roligt, men samtidigt för det med sig massor av bestyr. Man ska ha någonstans att bo, det är så mycket som ska ordnas.

Och så till slut får ryttarna rida in på hoppbanan – fantastiskt! Vilket stort äventyr!

Det är så roligt att följa de riktigt unga ryttarna och se deras utveckling genom åren. Just nu har jag ett särskilt intresse för dem som platsade bland ”Hetast 2018” i sista numret av Ridsport förra året.

Pontus Wettersten har redan tagit flera fina placeringar med sin D-ponny Poetic´s Floura och vunnit 1.35-klass på sin stora häst Ice of Diamonds. Villiam Grönberg, som rider dressyr, vann i helgen som gick FEI:s mästerskapsprogram på Decoy Di Caprio i Dagstorp. Och Vilma Beiron, fälttävlanstalang, vann Sverigeponnynkvalet i hoppning i Borås nyligen och henne får vi alltså se här i Scandinavium.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden