Krönika, Ponny
15 december 2017 08:51

Pahnke Airosto om EM-bronset: ”En storslagen prestation”

PonnykrönikaRidsports krönikör Lisbeth Pahnke Airosto tycker att det fattades en kategori under Ryttargalan nyligen. Och hon har också klart för sig vem skulle ha prisats i den kategorin.

Pahnke Airosto om EM-bronset: ”En storslagen prestation”
Cora Hirn borde ha uppmärksammats efter sitt individuella brons på EM för ponnyer i hoppning. Det tycker i allafall Ridsports krönikör. Foto: Eventing photo

Jag saknade verkligen en kategori på årets Ryttargala, där så många av våra framstående ryttare och personligheter i hästvärlden hyllades. Årets ponnyekipage, om det hade funnits ett sådant pris, skulle då självklart ha gått till Cora Hirn och Miskaun Harvey. Förstår ni vilken prestation att ta en individuell medalj på ett Europamästerskap? För Cora och Harvey blev det ett EM-brons i hoppning – när hände det senast, att ett svenskt ponnyekipage tog medalj?

Ja, det svenska hopplaget vann EM-silver förra året, en storslagen prestation det också förstås, men en individuell medalj? Det måste ha varit när Elin Hultberg vann guld med Queen i Frankrike 1998…

Turbulent år för ponnyhoppningen
Ponnyhoppningen har haft ett turbulent år, som resulterat i att vi nu har en ny landslagsledare, Ulrika Bidegård. Det är nog viktigt att backspegeln inte blir större än framrutan, så nu ser vi framåt och förväntar oss att hoppryttarna blir sedda och får stöd från ledningen för att nå sina mål. Det finns många bra ryttare och många bra ponnyer på gång. Det kan mycket väl bli killarnas år nästa år. Ingemar Hammarström och Ocean des As är i en klass för sig, och så har vi även Pontus Wettersten och Philip Svitzer.

Dressyren har just avslutat årets Development Tour i Helsingborg, Moa Sundelöf på Dancing Daylight vann totalt. Landslagsledaren Pytt Hamberg har många goda idéer, och dressyren kommer att rivstarta med obs-tävling i Halmstad i januari.

Ponny-EM i England
England och Bishop Burton arrangerar Ponny-EM nästa år, i hoppning, dressyr och fälttävlan. I år deltog inga svenskar i fälttävlans-EM i Kaposvár i Ungern, men det finns förhoppningar om nästa år. I Bishop Burton, som är en lantbruksskola i Yorkshire med vidsträckta marker, var vi år 2010. Det året vann Bertram Allen Ponny-EM i hoppning, på sin femtonårsdag dessutom. I år, i Ungern, var det hans lillebror Harry som red hem guldet – se där vilken konkurrens om medaljerna, och Cora Hirn alltså en av tre på pallen.

Hitta glädjen i vardagen
Det är många ponnyryttare i alla tre grenarna som tänker satsa inför nästa år. Det är bra att ha en målsättning. Men hästlivet består till stor del av vardagsbestyr på vägen mot det stora målet. Till och med forskare med Nobelprisstatus uttryckte på Nobelfesten nyligen att deras storartade forskningsresultat inte hade varit möjliga utan glädjen de kände inför varje dags arbetsuppgifter. Tål att tänka på – att ta vara på glädjen i vardagen med hästarna.

Detta är en krönika, en personligt skriven text med skribentens egna åsikter.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden