Krönika, Ponny
26 januari 2018 06:00

”Baltic cup är en riktigt bra idé för ponnyryttarna”

KrönikaPonnykrönikören Lisbeth Pahnke-Airosto gillar idén med Baltic cup, men ser gärna att den är än mer internationell. "Det som är lite tråkigt är väl att det ibland blir nästan enbart en dansksvensk landskamp, så var det väl inte tänkt från början", skriver Lisbeth i sin krönika.

”Baltic cup är en riktigt bra idé för ponnyryttarna”
Baltic cup är en riktigt bra idé för ponnyryttarna tycker Lisbeth Pahnke-Airosto. Till höger syns Mathilda Bohlin och Top Silivio Hästak. Foto: Jenny Schwieler Staaf/Roland Thunholm

Det ser bra ut för svensk ponnyhoppning. Här kommer väldigt unga små ryttare i årets första Baltic cup i Helsingborg och vinner klasser i konkurrens med mestadels danskar. Se på Ellen Hammarström med Tullohea Minnie, Linn Arvidsson med Sting’s Yaris och Eivor, Ebba Danielsson med April is full of Surprises. Vi har Mathilda Bohlin, Philip Svitzer och Pontus Wettersten i kategori D/I. De svenska ryttarna var även starka i lagklasserna, alla tre kategorierna tog hem varsin lagseger.

Baltic cup är en riktigt bra idé för ponnyryttarna. De får lite internationell känsla utan att behöva känna stressen inför ett mästerskap som NM eller EM. De behöver inte resa jättelångt, tävlingarna är i Sverige, Norge och Danmark, och de får flera chanser, eftersom det är flera deltävlingar plus en stor final. Det som är bra är att även de minsta kategorierna får vara med. Ryttare som rider kategori B och C kan också träna på att rida i lag och att känna på atmosfären på en stortävling, som en förberedelse för större uppgifter, när de byter till kategori D.

Det som är lite tråkigt är väl att det ibland blir nästan enbart en dansksvensk landskamp, så var det väl inte tänkt från början. Men man kan väl förstå att ryttare från Finland kanske inte vill ge sig iväg över havet nu mitt i vintern, och att även norrmännen kan dra sig för att åka långt på vinterhala vägar. En gång var det väl också tänkt att Baltic cup skulle locka deltagare från Estland, Lettland och Litauen, även Polen och Tyskland, men de är väldigt få, någon enstaka ibland.

En annan sak är förstås att det kostar att ligga ute på meeting. Alla har inte råd. Det finns säkert många duktiga ryttare med fina ponnyer, som skulle bli ännu duktigare, om de hade möjlighet att tävla mer på lite större tävlingar. Jag vet familjer som planerar in ett enda meeting under året, för det är vad de har råd med, resten av tävlingarna blir endagars tävlingar, där man inte behöver kosta på uppstallning och boende.

Även nästa omgång av Baltic cup rids i Sverige, då är det Flyinge som arrangerar. Det är i slutet av mars, och förhoppningsvis blir det då fler deltagare från Finland och Norge, och kanske också några från de andra länderna runt Östersjön.

Lisbeth Pahnke-Airosto

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden