Sverige
13 juni 05:55

Lucka i lagen för personer med djurförbud

Lämnar landetSvenska djurägare som får förelägganden eller förbud för att de missköter sina djur kan flytta utomlands och fortsätta som vanligt. Det visar en granskning av SVT Nyheter Stockholm och Ålands radio.

Lucka i lagen för personer med djurförbud
Det är oklart hur många hästar som idag finns på den kritiserade anläggningen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

SVT har hittat fyra fall där personer som varit skrivna i Stockholm flyttat till Åland efter att de fått djurförbud, och sedan anmälts på nytt till Ålands djurskyddsmyndighet.

På Åland får myndigheterna aldrig kännedom om personens historik – om inte någon aktivt tipsar dem. Och ett djurförbud utfärdat i Sverige gäller inte där.

Laura Ölander, veterinär på Ålands landskapsregering, säger till SVT att man känner till problemet, och vill se över möjligheten att skapa ett gemensamt nordiskt register för djurförbud.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden