Världen
20 januari 15:29

Ludger Beerbaum: ”Hästen ska bli en ekonomisk faktor att räkna med”

Samarbetet med Helgstrand Dressage och bildandet av nya Global Equestrian Group bjuder på enorma möjligheter i framtiden. Det säger hoppgiganten Ludger Beerbaum om att hans livsverk nu fortsätter utvecklas med ny styrka. Bland annat får årets hopp-EM en extra skjuts.

Ludger Beerbaum: ”Hästen ska bli en ekonomisk faktor att räkna med”
Fyra OS-guld, två VM-guld och fem EM-guld är bara några av Ludger Beerbaums meriter. Foto: Roland Thunholm

Tidigare i veckan kom nyheten om att danska Helgstrand Dressage och Ludger Beerbaum Stables ingår ett samarbete under namnet Global Equestrian Group. Detta med starkt stöd av Waterland Private Equity, som är majoritetsägare i Helgstrand Dressage. Resultatet? Ett starkt växande ridsportimperium med över 150 anställda i fyra länder och en omsättning på över 60 miljoner euro.

Andreas Helgstrand ansvarar för dressyrdelen medan Ludger Beerbaum tar hand om hoppningen, och målet är att utforska affärsmöjligheter för ytterligare expansion.
– Att arbeta med en ny strategisk partner innebär för mig en möjlighet att starta ett nytt kapitel och satsa på det jag tror på med stark support, säger Ludger Beerbaum i ett pressmeddelande.

– Jag lämnar över mitt företag men fortsätter resan som vd. Det betyder att mitt livsverk lever vidare på ett välordnat och säkert sätt, med skillnaden att jag inte längre är ensam ansvarig. Jag kommer fortfarande ha tyglarna i mina händer.

Satsar på hingstar i sporten

För 57-årige Ludger Beerbaum, som drog sig tillbaka från det tyska laget efter OS i Rio 2016, innebär detta en ny möjlighet att fokusera på tillväxt och utveckling av planerade projekt på hemmaanläggningen Riesenbeck International.

EM i hoppning är planerat till september, ett arrangemang som redan får glädje av det nya samarbetet. Redan till våren drar arbetet igång med att säkerställa 300 permanenta boxar, nya sandpaddockar och andra strukturella förändringar.

Även Ludger Beerbaum Stables kommer att genomgå förändringar. Anläggningen Riesenbeck International, tävlings- och försäljningsverksamheten och hingststationen kommer att införlivas under nybildade Global Equestrian Group.

Den nya organisationen kommer inte bara fokusera på att utforska möjliga synergieffekter mellan de inblandade parterna, utan även använda Ludger Beerbaums filosofi som har utvecklats inom toppsporten i en ny form.

– Vi kommer fortsätta förlita oss på de hingstar på hingststationen som också är internationellt framgångsrika i sporten. Något jag har mycket goda erfarenheter av, säger Ludger Beerbaum.

– Vi vill fortsätta med den här strategin på vår hingststation och genom det erbjuda uppfödarna hingstar vars utveckling och prestationer kan följas över många år.

Detta innebär även efter att hingstarna avslutat sin aktiva karriär. Goldfever, som nyligen fyllde 30 år, är fortfarande i fin form och njuter av livet i hagen. Han är symbolen för Ludger Beerbaums filosofi.

Hästen ska växa som affär

Syftet är också att satsa på att utveckla hästen som affär med Riesenbeck International som arena för olika tävlingar och arrangemang. I det här sammanhanget är Beerbaums yngre teamkollegor Philipp Weishaupt och Christian Kukuk starkt involverade i framtidsplaneringen. De kommer att fortsätta tävla på toppnivå och satsa mot mästerskap.

Tillväxten är också tänkt att komma från fler hästar som tränas och produceras för toppsporten, och genom fler anställda. ”Hästen” som ekonomisk faktor kommer att öka i betydelse i regionen, menar Ludger Beerbaum.
– Det börjar med uppfödaren och träningen av den unga hästen, arbete med hållbarhet och andra tjänster, vilket leder fram till kompetent personal och nya jobb.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden