Avelsnyheter
16 mars 2017 09:56

Ludo Philippaerts bästa tips för hästaffärer

I dag har den världsberömde hoppryttaren Ludo Philippaerts, flitig SWB-hästköpare, delat med sig till svenska uppfödare om vad han tycker är viktigast för att köpa en svensk häst. Läs hans fem bästa tips här.

Ludo Philippaerts bästa tips för hästaffärer
Ludo Philippaerts har fått smak för svenska hästar och kommer hit 3-4 gånger per år för att handla. Men han säljer också hit. Ludo var den som sålde All In till Peder Fredricson.

 
Ludo Philippaerts omgiven av de uppfödare som var snabbast på att anmäla sig till exportkursen på Solvalla som blev fullbokad på rekordtid.

Det är Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) som tillsammans med SWB och Flyinge AB arrangerar en kurs för svenska uppfödare i konsten att sälja hästar, allra helst på export. Dagens huvudnummer var Ludo Philippaerts, själv framgångsrik tävlingsryttare i hoppning, men som nu lämnat över tyglarna till sina söner, tvillingarna Nicola och Olivier, samtidigt som han ägnar sig mer åt att köpa och sälja hästar.

Ludo besöker Sverige flera gånger per år för att titta på hästar som ett par tre medhjälpare till honom här i Sverige vaskat fram.

Vad krävs då för att han ska bli intresserad av att köpa?
Ludo räknar upp de fem viktigaste komponenterna:
• Lätthet och känslighet.
• Resultat – hästen ska helst vara tävlad, med framgång.
• Sund – hästen ska vara utan veterinära anmärkningar, i alla fall betydande sådana.
• Big heart – hästen måste vara modig nog för att kunna starta i de allra högsta klasserna.
• En ärlig säljare.

Om du därtill lägger en bra video på hästen, som helst ska vara mellan fem och åtta år, och ett bra pris, då kan du ha i alla fall Ludo på kroken. Men han åker inte och tittar på hästar där han inte fått ett pris först.


Anna Nyström, dagens konferencier, tillsammans med den Ludo Philippaerts som fått smak för svenska hästar. Foto: Lena Sellman

Fördelar i Sverige
Ludo ser flera fördelar med att handla i Sverige. I Belgien har få proffsryttare stallet fullt av hästar som ska ridas och utbildas. I Sverige finns mängder av amatörryttare som lägger ner en massa tid på att utbilda en enda häst. Det resulterar i välutbildade hästar.

Själv säljer han till både proffs (det var Ludo som hittade och sålde OS-tvåan All In till Peder Fredricson) och amatörer.
– Det är alltid trevligt att sälja till en bra ryttare, även för uppfödaren. Om hästen går bra och kommer på tv är det bra PR, säljs den till en amatör riskerar man att den bara ”försvinner”. Därför kan det vara bättre för en uppfödare att sälja en häst billigare till en bra ryttare, det kan löna sig i längden.

Även om Ludo vill köpa meriterade hästar är det provridningen som avgör.
– Viktigast är hur de går när jag testar dem. Jag vill hoppa de höga hindren, även med yngre hästar. En 6-åring måste ha ett tillräckligt stort hjärta för att klara ett rättuppstående på 1,40 om den ska kunna gå de högsta klasserna senare. Jag hatar när de vägrar.

”Dyrt i Falsterbo och Flyinge”
Ludo återfinns ofta i publiken under unghästchampionaten både på Flyinge och i Falsterbo.

– Men där är hästarna oftast för dyra. Ringer man tre månader senare brukar priset vara bättre, ler han.
– Faktum är att jag tror att det är därför som så få internationella spekulanter kommer till Sverige, för att priserna som hästarnas ägare sätter är för höga.

Kontrakt ligger inte för Ludo. Han nöjer sig oftast med en faktura.
– Men visst händer det att jag skriver kontrakt, om säljaren vill det.

 Det är inte ofta han behöver ta tillbaka en såld häst heller.
– Det beror på vad det gäller. Jag försöker lösa problemet i stället för att dra in advokater.

När hästarna Ludo har handlat i Sverige hamnar på hans gård i Belgien är det sönerna eller någon av de anställda beridarna som tränar och tävlar dem ytterligare. Sedan säljs de vidare. Helst till USA.
– Det är den bästa marknaden att sälja till. Men det kräver hästar som är väldigt välutbildade, med väldigt bra röntgenbilder, amerikanarna tar ibland 100 röngenbilder på en häst.
Dessutom ska de göra bra byten och ha en bra teknik över hinder.

Stammen inte viktigast
Ludo tittar alltid på härstamningen, men individen väger tyngre.
– Men kommer de ur väldigt bra möderne är chansen större att det är en bra häst. Fast hoppar den bra spelar varken stammen eller avelsförbundet den är registrerad i roll.

Han tror att Kina är en framtidsmarknad men menar att än är det för tidigt att sälja dit.
– Det kommer att ta några år, de är inte hästmänniskor och har ingen där som kan häst, varken ryttare eller veterinärer. Pengar finns, men inte kunskapen.

Men åter till All In, hur gick det egentligen till när Ludo sålde honom till Peder?
– All In hoppade väldigt spektakulärt redan som unghäst, det är mycket blod i honom och han har en otrolig inställning och så mycket kraft i sin galopp, som är stor och explosiv. Dessutom har han väldigt bra teknik.

Ändå fick Ludo enligt egen utsago tjata på Peder när han kom.
– Han tyckte att han var alldeles för liten och ville inte ens prova honom. Men jag tjatade och sa att du måste sitta upp. Till slut gick han med på det, hoppade tre hinder och sa sen ”otrolig!”

Resten är, som man brukar säga, historia. OS-historia.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden