Dressyr
13 januari 2019 11:30
Ridsportplus

Lussans stjärnor lyser klart på dressyrbanorna

Lussans ligaDe började sin bana med att mocka, rykta och rida hos Louise Nathhorst. Nu är de klart lysande stjärnor, i Sverige och ute i världen. De förblir Lussans tjejer – läs mer om ligan här.

Lussans stjärnor lyser klart på dressyrbanorna
”Jag försöker ge alla som jobbar hos mig mycket hjälp och en bra grund att stå på”, säger Louise ”Lussan” Nathhorst. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det glänste om dressyren under Sweden International Horse Show under första advent. Tio av världens bästa ryttare kompletterades med en liten exklusiv skara svenska stjärnor i framtidsklasserna. Fem av dessa toppryttare har börjat sin bana hos Louise ”Lussan” Nathhorst, på Hogsta strax utanför Stockholms innerstad. I ett litet, allt annat än lyxigt stall.

  Det här var en tid som haft en mer eller mindre avgörande betydelse för dem alla.
  – Jag försöker ge alla som jobbar hos mig mycket hjälp och en bra grund att stå på. Det är viktigt. Hästar är ett hårt jobb, säger Lussan.

  Lussans mästerskapshäst Dante, som blev skadad strax före OS i Barcelona 1992, var i många år med och fostrade de unga stalltjejerna. Han lärde dem hur GP-dressyr ska kännas.
  – Tessan (Therese Nilshagen) brukar prata om det ännu. Hon glömmer aldrig att hon fick rida Dante, säger Lussan.

  Sökt sig till Lussan

  Alla har själva sökt sig till jobb i Louise Nathhorsts stall.Therese Nilshagen, till exempel, kom genom Anna Blomgren som var hos Louise Nathhorst i många år. De båda var kompisar från Vällingby ridskola.

  – Det är svårt att veta hur det ska gå i framtiden, om de ska kunna försörja sig på det här. Att det går så bra som för Tessan är ju fantastiskt.

  Ridsport, Ullevi Dag 4
  I sannsagan om Therese Nilshagen finns förstås Lussan med. Här syns de på EM 2017 i Göteborg där Therese var med i bronslaget och slog igenom på allvar. Foto: Roland Thunholm

  Therese Nilshagens resa är en sannsaga. Hennes familj har ingen hästbakgrund och på så sätt är hon en viktig förebild för andra, menar Louise Nathhorst.
  – Tessan var verkligen ingen särskild talang från början. Men hon har bitit ihop, jobbat duktigt och lärt sig. Och är fortfarande så ödmjuk.

  En supertalang

  Rebecka Mauléon var däremot något extra som ryttare redan från början. En supertalang, enligt Lussan.

  – Hon hade en otroligt fin sits och mjuka händer, en förmåga att få svåra hästar med sig och stor känsla för hästar och ridning. Hon har steget till GP kvar, men kommer säkert att ta det.

  Mikaela Alderin-Danielsson har redan tagit det steget. Det har gått många år sedan hon var på Hogsta, men Lussan har koll.
  – Mikaela jobbar hårt, rider Grand Prix och är alltid med i unghästfinalerna.

  Sofie Lexner var aldrig anställd hos Louise Nathhorst. Hon var för ung när hon stod med sin ponny på Hogsta och fick vara med på Lussans smått legendariska tisdagsträningar.
  – Det var svårt att säga något då, men hon var flitig och duktig. Hon har verkligen vuxit upp och blivit otroligt duktig.

  Tight duo

  Tinne Vilhelmson Silfvén är ett kapitel för sig. Hon och Lussan skolades tillsammans hos Walter Christensen i Tyskland.

  Tinne Vilhelmson-silfven1 110717 Rt(1)
  Tillsammans under många år. Tinne Vilhelmson Silfvén, Lussan Nathhorst och Bo Jenå, just här fotade i Aachen 2011. Foto: Roland Thunholm

  Tillbaka i Sverige för över 30 år sedan, ställde Tinne Vilhelmson Silfvén sin bästa häst hos Lussan. Och på den vägen är det. Det har fortfarande ett mycket nära samarbete.

  För tio år sedan slutade Lussan att tävla. Hon följer nu Tinne på alla hennes tävlingar och har helt tappat suget för att tävla själv.
  – Det är lika kul det här. Jag är stolt och glad över att se vilken resa de alla gör. Det är ”mina tjejer” absolut.

  På Friends är det små men naggande goda startfält. Fem ur Lussans skara fanns bland de ryttare som hade kvalat in till unghästfinalerna eller bjudits in till Top 10-dressyren. Läs vad de säger om tiden med Lussan:

  Ridsport
  Sofie Lexner. På Friends tvåa i Champions of the Winners med Inoraline W och Dressage Power Future Stars kürfinal med Fame (bilden).
  ”Jag red ponny och ville mest rejsa i skogen. Så kom vi till Hogsta och fick se Lussans fina hästar. Då ville jag bli som hon.
  På loven fick jag hjälpa till lite i hennes stall. Mocka och rykta, lära mig ordning och reda, Jag var superstolt när jag fick rykta Walk on Top. Den starten betydde jättemycket.” Foto: Roland Thunholm
  Theresenilshagendante_rt
  Therese Nilshagen. På Friends femma i GP och sexa i küren i Saab Top 10 Dressage med Dante Weltino Old.
  ”Sista året på gymnasiet jobbade jag hos Lussan en dag i veckan. Det var en stor förmån, inte bara att se ridningen på tävlingsbanan, utan även hur man kommer dit.  Jag ville gå vidare, lära mig ännu mer, och hos Lussan fick jag verkligen blodad tand och hjälp på vägen.” Foto: Roland Thunholm
  Ridsport
  Mikaela Alderin-Danielsson. På Friends sexa i Champion of the Winners med Belle.
  ”Lussan var min idol. Efter gymnasiet var jag hos henne i ett år. Jag fick en ovärderlig hjälp med min häst och Dante lärde mig hur piaff och passage ska kännas. Det var wow. Jag insåg att det var hästar jag ville hålla på med. Lussan gav mig en grund som för alltid är en del av mig.” Foto: Roland Thunholm
  Tinnefriends2_rt
  Tinne Vilhelmson Silfvén. På Friends åtta i GP och femma i küren i Saab Top 10 Dressage med Don Auriello.
  ”Lussan är nästan som ena benet för mig, en självklar del av hela mitt hästliv.
  Nu har det kanske gått över mer till bollande, men i slutändan är det ingen diskussion. Hon är tränaren och jag eleven. Hon är hård, hon är tuff. Säger till om det inte är bra. Det fungerar så bra. Vi trivs och gör det här ihop.” Foto: Roland Thunholm
  Ridsport
  Rebecka Mauléon. På Friends vinnare i Dressage Power Future Stars kürfinal med Divine (bilden) och fyra i Champion of the Winners med Athena (5).
  ”Jag började på ridskola och trodde att det var allt. Hos Lussan förändrades hela min värld.
  Det var ingen lyx och man fick jobba hårt. Men Lussan lade ner jättemycket tid på oss. Jag är evigt tacksam, hon har gett mig hela min grundinställning till vad jag vill göra i livet. Jag tänker ofta på det.” Foto: Roland Thunholm
  Faktalussan
  .
  Faktalussan2
  .

  Artikeln publicerades första gången i Ridsport 24/2018.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden