Fälttävlan
23 oktober 2011 15:21

Malin och Usabella VM-åtta

Usabella gick som en vinnare och klättrade från 15:e till åttonde plats på unghäst-VM i Le Lion.
- Hon har varit felfri i hoppningen hela året, så jag tänkte att det kan inte vara möjligt att göra det igen - och här, säger Malin Petersen som var bästa svensk i 7-årsklassen.

VM-finalen för 7-åringarna följde mönstret från 6-årsklassen. Bara nio hästar var felfria. Det märktes att terrängbanan hade vässats till. Flera hästar såg matta ut och fick slarvfel. Men inte Usabella (e Carry) med Malin Petersen i sadeln. Så har också Malin vana av att rida på arenan där fransmän trängs tätt längs alla fyra sidor. För två år sedan vann hon just 7-årsklassen.
– Jag säger som Sara Algotsson Ostholt. Hon säger att hon är bra på att rida 6-åringar. Jag är bra på att rida 7-åringar.

Malin har flera anledningar till att vara glad. Dels avancemanget, dels att Usabella var så säker. Men kanske främst för att stoet återhämtade sig så bra från gårdagens terräng som var mycket lång för att var en unghästklass, knappt tio minuter.
– Hon var trött igår, riktigt trött, men inte i dag. Hon var fantastisk.

Den regerande världsmästaren i 6-årsklassen 2010, Sara Algotsson Ostholt och Mrs Medicott (e Rabino), var nöjd med 24:e plats och ett nedslag.
– Ja, hon var väldigt spänd och kom ihåg hur det var här i fjol på prisutdelningen. Hon är som en annan häst här i Le Lion, säger Sara.
– Men jag är jätteglad, det är en fantastisk häst som kan gå hur långt som helst. Så jag får prata med ägarna inför OS i Rio – hästen måste ju vara svenskägd vid årsskiftet före.

Mrs Medicott rev räcket efter trippelbarren.
– En kommunikationsmiss. Hon tog inte den första förhållningen, förklarade Sara och konstaterar att man inte kan vinna varje tävling. Ekipaget har haft en fantastisk säsong och kanske börjar formkurvan svikta.
 
Sara har ridit unghäst-VM fyra gånger och är orolig för tävlingens utveckling. Tidigare har terrängbanan bjudit på en positiv upplevelse; hästarna har ställts inför lagom svåra uppgifter och kommit härifrån en erfarenhet rikare.
– Men i år var det på gränsen till för svårt för både 6- och 7-åringarna. Det här ska vara en uppbyggnad, ett avstamp. Men det är klart – det ska heller inte vara en dressyrtävling.

Bommar föll även för toppryttarna. Ledaren Kitty King med Zidante (e Polydox) började med att riva det första hindret ganska rejält och blev nog omskakad. Resten var prickfritt och det brittiska paret lyckades ta VM-guldet med minsta möjliga marginal, 0,30 straff. Tack vare en felfri ritt klättrade Andreas Brandt, Tyskland, och FRH Escada JS (e Embassy I) från sjunde plats till silver. Bronset gick till Piggy French och Kiltealy Brief (e Kiltealy Spring) som rev ett hinder och därmed tappade sin silverposition.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden