Sverige
12 november 2019 19:40
Ridsportplus

Mamman om att ha sin dotter i Göran Lindbergs stall

OmdiskuteratAtt den våldtäktsdömde tidigare polischefen Göran Lindberg driver stall i Småland rör upp känslor hos många. Ridsport har pratat med en ponnymamma som hyr stallplats hos Göran Lindberg och en kvinna som har valt att ta avstånd.

Mamman om att ha sin dotter i Göran Lindbergs stall
Stallet som Göran Lindberg driver är fullt av både barn och unga tjejer. (Bilden har inget samband med artikeln.) Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nyheten om att Göran Lindberg hade gripits för grova sexbrott slog ner som en bomb i den småländska landsbygdsidyllen för snart tio år sedan.

– Då hade jag aldrig kunnat ana något, men nu vet alla vad han har gjort och för min del vill jag inte ha med honom att göra. Men så tycker inte alla, säger en kvinna som Ridsport har pratat med och som hyrde stallplats hos Göran Lindberg för drygt 20 år sedan.

Vill inte gynna honom

Hon berättar att det blev ett ”väldigt liv” när han kom ut från fängelset för fem år sedan och skulle bosätta sig permanent på gården, som han tidigare främst hade besökt under somrar och helger sedan 80-talet. Men det lugnade ner sig och nu ser hon honom röra sig som vem som helst i mataffären och det lilla samhället.

Jag skulle aldrig ställa mig där, både på grund av vad han har gjort och för att jag inte vill gynna honom.

– Det finns de som tycker att han har sonat sitt brott och folk hyr ju uppenbarligen in sig på gården. Men jag skulle aldrig ställa mig där, både på grund av vad han har gjort och för att jag inte vill gynna honom. Även om det kanske inte är några problem att stå där, fortsätter kvinnan som fortfarande har häst och en dotter i yngre tonåren som rider.

– Jag skulle aldrig vilja ha henne i närheten av Göran Lindberg, säger kvinnan.

Jobbigt att försvara sig

Ridsport har även pratat med en annan kvinna som är mamma till en flicka vars ponny står uppstallad hos Göran Lindberg. Hon tycker att hela situationen är oerhört jobbig, framför allt känslan av att hela tiden behöva försvara sig.

– Jag ser det ju från ett annat perspektiv, annars skulle jag inte haft min dotters ponny där. Men det är väldigt känsligt och svårt att säga om det är rätt eller fel, säger mamman.

– Gården i sig sköts fantastiskt bra, det är anledningen till att vi står där. Men jag försvarar förstås inte det han har gjort, fortsätter hon och dementerar samtidigt uppgiften om att det skulle bedrivas ridskoleverksamhet på gården.

Det är väldigt känsligt och svårt att säga om det är rätt eller fel.

Vidare berättar hon att det finns 24 boxar på gården samt lösdrift och att det endast handlar om inackorderingsverksamhet. Göran Lindberg sköter morgonfodring och utsläpp samt kvällsfodring på vardagarna.

Skillnad om det varit en ridskola

Ridsport har även varit i kontakt med länsstyrelsen i Kalmar län, som bekräftar att Göran Lindberg beviljades tillstånd för att bedriva verksamhet för maximalt 35 hästar 2016. Då gjordes även en kontrollbesiktning där man konstaterade att ”djurhållningen är mycket god och att gården är välskött”.

Att bedöma huruvida Göran Lindbergs brottsförflutna kan ha betydelse då verksamheten inkluderar kontakt med flickor och unga kvinnor, är inte ett ställningstagande som åligger länsstyrelsen att göra.

– Även om vi hade fått den informationen så vet jag inte riktigt vad vi skulle ha gjort med den, säger djurskyddshandläggaren Maria André.

Inte heller Smålands Ridsportförbund har något att säga till om.
– Det hade varit skillnad om han hade bedrivit en ridskola eller haft tränarlicens, men i det här fallet är det inget som vi kan påverka, säger ordförande Kerstin Hultquist.

Ingen är själv i stallet

Någon oro över att dottern vistas i stallet och rider med tanke på Göran Lindbergs förflutna känner ponnymamman dock inte.
– Han är ganska anonym och jag är alltid där med henne. Då kan jag snarare reflektera över när jag själv var i 20-årsåldern och hade häst hos Göran, och var där ensam. Och jag tänker på alla de andra tjejerna som var där ensamma.

– Men idag är det en helt annan sak, nu är ingen själv i stallet, säger kvinnan och tillägger att det har blivit en obekväm situation för alla i det lilla småländska samhället.

Hon har valt att vare sig läsa boken eller se tv-dokumentären om ”Kapten klänning”, men hon var nära att läsa en artikel i Expressen som dock visade sig vara låst.
– Om vi inte hade haft vardagen med vår ponny där, hade jag säkert tyckt som många andra. Kanske till och med som dem som skriver på sociala medier att man är en dålig förälder.

Här kan du se TV4-dokumentären ”Kapten klänning – polischef och våldtäktsman”.

Ridsport har sökt Göran Lindberg men ännu inte lyckats nå honom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden