Sverige
25 december 2022 12:15
Ridsportplus

Man döms för bedrägerier med flera hästsläp

DomHan lurade sin uppdragsgivare på pengar och sålde hästsläp som aldrig levererades. Nu döms mannen i västra Sverige för trolöshet mot huvudman och flera bedrägerier.

Man döms för bedrägerier med flera hästsläp
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var 2016 och 2017 som brotten mannen nu fälls för begicks.

  Enligt domen, som är tagen vid en tingsrätt, ska mannen bland annat ha lurat sin uppdragsgivare på pengar.

  Det handlar om att han sålde hästsläp på uppdrag från ett företag och har gentemot kunder agerat som företrädare för företaget. Sedan redovisade han inte alla släp han hade sålt till det aktuella företaget.

  Släpen som var till salu stod vid hans bostad. Betalningarna från flera släp som såldes av mannen hamnade i hans egen ficka. Detta upptäcktes när företrädare från företaget gjorde en inventering av hästsläp vid mannens bostad och upptäckte att flera släp som i deras egna register stod som osålda inte fanns där.

  Missbrukat förtroendeställning

  Brotten pågick under ungefär ett års tid och det handlar enligt tingsrätten om minst 400 000 kronor som företaget skulle haft. Tingsrätten anser att mannen har missbrukat sin förtroendeställning han hade på företaget.

  Mannen har också lurat andra på olika sätt. Bland annat har han hämtat tillbaka ett hästsläp som han sålt för påstådd garantiåtgärd och ett annat för påstådd reparation. Dessa släp kom sedan inte tillbaka till ägarna.

  I ett tredje fall ville den som köpt släp av mannen byta sitt släp mot ett annat. Mannen hämtade släpet som skulle bytas hos kunden men något annat släp levererades aldrig till kunden.

  Inte levererat släp

  Mannen har också sålt släp som sedan inte har levererats till köparen.

  Mannen har nekat till brotten genom hela rättsprocessen.

  Tingsrätten menar att de som har vittnat om de olika bedrägerierna är trovärdiga och att de har stöd för sina uppgifter genom olika former av dokumentation. Tingsrätten menar vidare att mannens förklaringar är efterkonstruktioner.

  Frias på en punkt

  Mannen döms för trolöshet mot huvudman och fyra bedrägerier, men han frias också från en åtalspunkt gällande bedrägeri där tingsrätten anser att händelseförloppet inte är styrkt av åklagaren.

  Straffet är villkorlig dom och 160 dagsböter. Han ska dessutom betala ett skadestånd på nästan 15 000 kronor till målsägande.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden