Sverige
14 april 2021 22:00

”Många hästtvister uppstår på grund av okunskap”

Juridisk expertisHästjuristen Victoria Leinehed är ny expert hos Ridsports samarbetspartner Hästlycka. Hon kommer även att bjuda Ridsports läsare på juridiska tips och råd för tryggare hästköp. Här berättar hon om sin bild av hästaffärer i allmänhet och ger sina bästa råd till säljaren och köparen.

”Många hästtvister uppstår på grund av okunskap”
Victoria Leinehed har egna erfarenheter av mindre lyckade hästaffärer. Foto: Privat

Hästjuristen Victoria Leinehed är ny bloggande expert hos salusajten Hästlycka, där hon kommer att blogga och bjuda på juridiska tips och råd för att skapa tryggare hästaffärer. Eftersom själva hästannonsen har stor betydelse för ett lyckat hästköp har Victoria Leinehed också sett över mallen som används när du skapar en annons via Hästlycka. Dessutom är hon nyligen invald ledamot i Svenska Ridsportförbundets juridiska utskott.

Genom Ridsports samarbete med Hästlycka kommer även Ridsports läsare kunna ta del av Victoria Leineheds kunskap och erfarenheter i olika former. Ridsport fick ett snack med henne om vad hon vill förmedla med sin rättsliga expertis.

Vilken är din roll på Hästlycka?
– Min roll är att tillsammans med Hästlycka skapa förutsättningar för lyckade hästaffärer.
Jag har genom åren stött på ett stort antal hästtvister. Målet är att minska antalet tvister, inte minst för hästens skull som ofta är den stora förloraren i dessa sammanhang oavsett vem av parterna som exempelvis vinner en tvist.

– Jag tror att många hästtvister uppstår på grund av okunskap, lagen är knepig och kan vara svår att tolka för den som inte är juridiskt kunnig. Jag hoppas därför att kunna bidra med kunskap och hjälpa till med att förklara den juridiska delen av en hästaffär på ett begripligt sätt genom att dela med mig av information och erfarenhet på området.

Vad är din bild av hästaffärer i allmänhet?
– De flesta hästaffärer blir nog lyckade, men det finns även ett stort antal som inte alls blir lika lyckade. En anledning till det tror jag är att det går lite för fort och att parterna slarvar med både avtal och besiktning av hästen – och kanske inte är helt uppriktiga vad avser hästens egenskaper och egen ridvana. Vanligt idag är också att man köper hästar osett. Det förekommer även dopning och försäljning av hästar med skador vilket är ett stort problem inom hästvärlden.

– För att hästaffärer ska bli så bra som möjligt framöver krävs att man som köpare och säljare får mer kunskap på området – det är svårt att göra rätt om man inte vet hur.

Vilket är ditt bästa råd till säljaren?
– Jag tycker att säljaren ska vara mer noggrann med vem man säljer till –  att det ska fungera för hästen hos köparen är viktigt. Jag tycker att säljaren ska vara noggrann med att ta reda på vad köparen exempelvis har för riderfarenheter. Säljaren bör vara noggrann med att se till att ekipaget verkligen passar ihop, inte minst för hästens skull.

– Viktigt är också att upplysa om relevanta fakta om hästen. Om hästen har vissa egenheter eller om det finns andra omständigheter, då ska det framgå av avtalet. Kort och gott ska säljaren vara så ärlig och uppriktig som möjligt!

Vad är ditt bästa råd till köparen?
– Köparen bör vara noga med att undersöka hästen, gärna på klinik där det finns bra underlag att tillgå.

– Sedan tycker jag att köparen ska provrida hästen i olika miljöer. Många gånger fungerar hästen fint på hemmaplan, i ridhuset eller på ridbanan, men när man sedan kommer ut i en annan miljö så beter sig hästen på ett annat sätt som man kanske inte hanterar om man inte är mycket erfaren. Hästen är ett levande djur vars beteende kan förändras i olika situationer, det är viktigt att ha med sig. Det är också bra att höra sig för med utomstående som har sett hästen, och att inhämta så mycket information om hästen som möjligt. Be säljaren att få tillgång till hästens journaler, sök på hästen via exempelvis tävlingsdatabasen.

– Sist men inte minst gäller det att skriva ett köpeavtal anpassat till det specifika hästköpet, det gäller både köparen och säljaren. På så sätt kan man undvika att en diskussion uppstår i efterhand om vad som avtalats.

Vad har du för egna erfarenheter av hästaffärer?
– Jag har varit hästintresserad sedan åtta års ålder och haft både ponny och häst. Sedan väcktes mitt hästintresse igen när jag läste juristprogrammet, jag hade några hästar under den tiden och köpte tyvärr grisen säcken. Det gjorde också att jag fick upp ögonen för hästjuridik.

– Just nu har jag ingen egen häst, men lever ut mitt hästintresse genom min dotter som rider. Förhoppningen är dock att vi ska kunna ha hästar och rida tillsammans längre fram. Med tre barn, hund och heltidsarbete krävs det nästan att man har en egen gård för att göra det möjligt tidsmässigt. Förhoppningen är att vi ska landa i det framöver.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden