Sverige
1 april 2021 12:20
Ridsportplus

Löften i hästannonsen är en guldgruva vid tvist

Hästföretagarforum─ Påståenden i en annons kan bli farligt när tvisten hamnar i domstol. Särskilt gäller det utfästelser om framtiden. Det sade advokat Jenny Johansson som tillsammans med Anna Brorsson pratade om risker vid hästförsäljning, under dagens Hästföretagarforum.

Löften i hästannonsen är en guldgruva vid tvist
Orden i annonsen spelar stor roll när du ska sälja häst. Bildmontage. HästFoto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Är alla hästsäljare skojare och alla köpare okunniga? Så inledde moderator Karin Moberg den programpunkt på torsdagens Hästföretagarforum, som handlade om hästförsäljning och vad som gäller.

Advokat Jenny Johansson och Anna Brorsson, HR-chef som tidigare drivit försäljningsstall, var de två som redde ut begreppen.

─ Vi ser i media och läser i olika hästforum att det finns mycket diskussioner kring de lagar som finns, och vi hoppas på förändringar i konsumentköplagen, men det vi vill förmedla är att det finns mycket att tänka på för att undvika fällor och kommande tvister, sade Anna Brorsson.

Lagändring löser inte allt

Jenny Johansson redogjorde för de två lagar som gäller vid hästköp, dels köplagen som gäller mellan privatpersoner, och oftast inte vållar så stora problem, dels konsumentköplagen som gäller då en näringsidkare säljer till en privatperson.
─ Konsumentköplagen är en skyddande lagstiftning som kan bli direkt felaktig vid djurförsäljning, sade Jenny Johansson.
─ Men en lagändring löser inte alla problem. Vi menar att det finns fler saker tänka på, däribland annonseringen, sade Anna Brorsson, och berättade om olika formuleringar de hade hittat i försäljningsannonser.
─ Hästen kan ridas av alla – vilka är alla? Även gammelmormor? En 7-årig ponny garanteras inte växa över ponnymåttet. Vad händer om den ändå är för stor vid slutmätningen? Hästar som hoppar 1,30 ”med vem som helst”, och så ett av våra favorituttryck ”lastar sig själv”. Vad menas med det?

Dressyrhästen kan åka hiss

Andra formuleringar de sett är att hästen är 100 procent trafiksäker, och en 6-årig dressyrhäst som kan tas med till köpcentrum och åka hiss.

─ Det är säkert inget illa ment, men faktum är att påståenden i en annons är farliga när tvisten hamnar i domstol. Att göra utfästelser om vad som hänt är ofarligt så länge det är sant, som att hästen varit skadefri, men var försiktig med utfästelser om framtiden, sade Jenny.
─ En häst måste stämma överens med vad som sagts, och får inte avvika från marknadsföringen och köparens förväntningar.

Hästförsäljning Klar
Karin Moberg ställde frågor till Anna Brorsson och Jenny Johansson om hästförsäljning. Foto: Skärmdump från Hästföretagarforums sändning

─ I stället för att skriva att hästen är 100 procent trafiksäker, berätta i stället om hästens miljö nu, om ni bor vid en trafikerad väg och hur den uppför sig i trafiken, fortsatte Anna Brorsson.

Med för fina ord och ett högre pris, så har man bjudit på ett guldläge för köparens jurist

En bra grund för en annons är att berätta fakta om hästen, och gärna gå igenom med en vän så att beskrivningen stämmer,
─ Om man skriver för fina ord och dessutom sätter ett högre pris, så har man bjudit på ett guldläge för köparens jurist om det blir en tvist, sade Jenny.

Hoppa inte över veterinärbesiktningen

Köplagen innebär att köparen har en undersökningsplikt, medan konsumentköplagen inte kräver någon uttrycklig undersökningsplikt av köparen. Det kan exempelvis innebära att köparen väljer att inte göra någon veterinärbesiktning.

─ Det kan ju vara skönt för säljaren att slippa besiktning. Men man ska komma ihåg att det då blir svårt att bevisa att ett fel inte fanns vid tiden för köpet, sade Jenny Johansson.

Konsumentköplagen innebär också en långtgående upplysningsplikt för säljaren.
─ Den innebär att säljaren ska informera om allt som köparen kan anses vara intresserad av, förklarade Jenny Johansson.

Hästföretagarforum är i år ett digitalt forum och pågår under torsdagen. Ridsport återkommer med fler artiklar om programpunkterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden