Sverige
17 januari 2021 18:50
Ridsportplus

Lina stäms 2,5 år efter hästförsäljning – startar upprop för lagändring

KonsumentköplagenI dagsläget kan en hästköpare ha en häst i tre år och sedan hävda att det är fel på den. Det har Lina Wiman i Falun råkat ut för, och nu vill hon ändra vilken lag som gäller för hästköp.

Lina stäms 2,5 år efter hästförsäljning – startar upprop för lagändring
För att skapa opinion och lagändring tänker Lina Wiman ta sitt fall till domstol. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Nu har Lina Wiman, som driver verksamhet med hopphästar i Falun, startat ett upprop på nätet för att få till en ändring när det gäller lagen kring hästköp.

  En professionell hästföretagare som säljer en häst lyder idag under konsumentköpslagen, vilket gör att säljaren under tre års tid är skyldig att visa att en skada inte funnits vid köpets övergång. Lina Wiman sålde en häst som köparna hade i 2,5 år och som tävlades i hoppning. Sedan ville kunderna lämna tillbaka hästen.
  – Det är ju vansinne, så många är drabbade, inte bara inom hästnäringen utan även hunduppfödare, säger Lina Wiman.

  Det som gjorde att köparna tyckte sig ha rätt att lämna tillbaka hästen var att en ny veterinär hittat en förändring på ett ben på röntgen. Samma förändring hade bedömts ligga inom normala gränser av en annan veterinär som besiktigade inför köpet.

  ”Gör anspråk mot veterinären”

  – Jag menade att eftersom det är veterinären de är missnöjda med så borde anspråket göras mot honom. Men köparen berättade att deras jurist sagt att det i princip är omöjligt att vinna mot en veterinär och därför gett köparen rådet att kräva mig på pengar, säger Lina Wiman.

  Strax innan jul kom stämningsansökningen där köparen ville ha tillbaka 90 000 av de 100 000 som hästen kostat, men ändå behålla hästen.
  – Varför vill man behålla hästen om den är så obrukbar? Jag har tidigare varit med om att köpare som ingått förlikning börjar tävla hästen direkt efter förlikningen. Det är absurt, jag kan inte hitta något bättre ord för det, säger Lina Wiman.

  Vågar inte sälja till privatkunder

  Anledningen till att hon gått ut med uppropet är att det inte är ovanligt att det går till på liknande sätt som i hennes fall.
  – Ofta blir det förlikning för säljarna är rädda för att få dåligt rykte. Men jag tänker driva det här vidare. Jag vill få till en ändring. Jag kommer inte våga sälja hästar till privatkunder om det inte händer någonting.

  Lina Wiman berättar hur det skulle behöva gå till om hon skulle sälja till privatkund med de nuvarande reglerna:
  – Om jag säljer för 100 000 skulle jag behöva sätta in pengarna på ett konto, och sedan 5-10 000 per månad eftersom köparen kan kräva ersättning för omkostnader för hästen. Sedan efter tre år skulle jag kunna använda pengarna om jag inte behöver betala tillbaka.

  Köplagen vore bättre

  Nu kämpar Lina Wiman för att köplagen och inte konsumentköplagen ska gälla vid hästköp.
  – Då blir det ett mer jämlikt förhållande mellan köpare och säljare.

  Lina Wiman tror att många företagare som handlar med hästar är av uppfattningen att en ändring av vilken lag som gäller är på gång.
  – Enligt moderaten Sofia Westergren, som hjälpt mig med uppropet, är det flera inom hennes parti som ser bristerna med att djur hanteras i konsumentköplagen. Däremot antyder hon att regeringen inte vill se någon förändring.  Just nu ligger frågan i regeringskansliet så jag hoppas att många skriver under mitt upprop och skapar opinion i frågan, säger Lina Wiman.

  Här finns uppropet, och mer om Lina Wimans fall.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden