Sverige
18 januari 2021 16:06
Ridsportplus

Politikern: ”Hästen är inget kylskåp”

KonsumentköplagenVilken lag ska gälla vid hästköp? Enligt riksdagsledamoten Sofia Westergren har konsumentköplagen satt proffs i hästbranschen i en omöjlig sits. Tingsrätterna saknar alltför ofta tillräcklig hästkunskap.

Politikern: ”Hästen är inget kylskåp”
Sofia Westergren kämpar för bättre balans mellan hästköpare och hästsäljare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Tingsrätterna dömer ofta till köparens fördel när det gäller exempelvis kissing spines, enligt den moderata riksdagsledamoten Sofia Westergren.
  – Och det oavsett om det är grundorsaken eller har någon betydelse för hästens användande. Kissing spines är närliggande tornutskott i ryggen. Om en vältränad häst tappar ryggmuskulatur så svankar den mer och då kommer ömhet från ryggen. Grundorsaken är egentligen en otränad häst men diagnosen blir kissing spines, säger Sofia Westergren.

  Hon arbetar för att politiker ska få upp ögonen för att konsumentlagen inte passar för djur.
  – Djuren ska funka som kylskåp men så är det inte. Vi köper och säljer inte brukshästar, vi har högavlade hästar som är så ömtåliga, säger Sofia Westergren.

  Detta apropå det faktum att hästar som säljs av företag faller in under konsumentlagen i stället för under köplagen – något som gör det lättare för köpare att hävda att fel funnits hos hästen från början. Dessutom kan köparen kräva ersättning för vård, transporter, uppstallning med mera som hen lagt ut under tiden hästen varit i hens ägo.
  – Det blir väldigt rättsosäkert när köparen kan lägga på så mycket kostnader, säger Sofia Westergren.

  Domaren har ryggen fri

  En diagnos som ofta leder till att köparen vinner är kissing spines.
  – Vi som håller på med hästar vet att det finns hästar med kissing spines som till och med går världscupen, men det vet inte en domare i tingsrätten. Det finns så många prejudicerande domar att domaren har ryggen fri om domen går till köparens fördel. Enligt min uppfattning kan du alltid häva ett köp på grund av kissing spines, säger Sofia Westergren.

  Kan gå miste om vård

  Ännu ett problem med processerna är att en häst som det tvistas om kan gå miste om viktig vård.
  – Om hästen drar på sig en hälta kan den förbli obehandlad eftersom den skulle kunna sätta köparen i dålig dager om hävningen av köpet gäller något annat.

  Sofia Westergren menar att konsumentköplagen har ett gott uppsåt, nämligen att skydda konsumenter.
  – Men hästmänniskor är ofta små företag som kanske avlar lite, vi är inte proffs-proffs som Ikea som säljer möbler. Lagen passar inte.

  ”Ett ansvar att köpa ett djur”

  Ytterligare ett problem är att företagen som säljer hästar är rädda om sitt rykte, vilket leder till att det ofta blir förlikning i stället för domstolsprocess, enligt Sofia Westergren.
  Eftersom dagens hästar är så känsliga borde fler tänka efter innan de köper häst, menar hon.
  – Den typen av köpare som tror att man kan köpa en häst och parkera som en motorcykel ska ingen häst ha. Det är ett ansvar att köpa ett djur.

  Inte optimistisk

  Just nu bereder regeringskansliet frågan om vilken lag som ska gälla vid djurförsäljning. EU har nämligen öppnat upp för att det går att ha djurköp under andra lagar än konsumentköplagen. Det skulle Sverige kunna ta till sig. Men Sofia Westergren är inte optimistisk.
  – Jag tror inte det blir ändring. Morgan Johansson (socialdemokrat och justitie- och migrationsminister, red anm) skojade lite och sa att hans dotter rider och att om hon ska köpa häst så är det bra att det är konsumentköplagen som gäller. Men vi ger inte upp utan jobbar för att skapa opinion så att det här ändras.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden