Sverige
19 oktober 2020 13:24

Veterinär dömde ut häst för snabbt – får erinran

TvistEn veterinär har fått en erinran för att dömt ut en häst utan tillräckligt medicinskt underlag. Upprinnelsen till det hela var en hästaffär där köparen ville reklamera hästen, som visade sig ha kissing spines. Säljaren å sin sida uppger att hästen är fullt fungerande.

Veterinär dömde ut häst för snabbt – får erinran
Bilden till vänster visar hästens skick när säljaren hämtade hem den. Till höger syns hästen idag. Foto: Privat (säljarens bilder)

Det hela började med att hästen såldes i februari 2019. De nya ägarna tävlade dressyr på Medelsvår C-nivå med godkända procent i augusti 2019 och säljaren hälsade på hästen i september. Då verkade allt bra. En vecka senare fick dock säljaren ett meddelande från köparen om att hästen hade röntgats och att den hade kissing spines. Köparen uppgav att hästen inte svarade som önskat när de tränade byten och högre samlingsgrad och ville reklamera hästen.

Säljaren och köparen lyckades dock inte komma överens, och i oktober fick säljaren ett veterinärintyg där hästen dömdes ut. Dagen efter hämtade säljaren hem hästen och betalade tillbaka köpeskillingen. Hästen var då mager och omusklad. En tid bokades på en hästklinik två veckor senare, varpå den undersökande veterinären konstaterade att hästen var generellt stel och rekommenderade igångsättning. I övrigt var dock hästen ”utan anmärkning”.

Det var efter detta som säljaren valde att anmäla veterinären ”för att ha utfärdat ett falskt intyg och för att ha dömt ut och rekommenderat avlivning på en häst som fungerar felfritt”. Hästen hade inte heller fått chans till behandling när intyget skrevs. Detta enligt säljaren som även uppgav att hästen inte ens behövde en kortisonspruta vid den andra veterinärundersökningen, då den varken hade ont eller visade några symptom.

Svårbedömt tillstånd

Den anmälda veterinären har i sin tur inkommit med ett detaljerat svar på anmälan. Förutom att konsultera en kollega angående röntgenbilderna gjordes även en klinisk undersökning, där det bland annat ingick ett ridprov. Veterinären uppger här att hästen uppvisade så tydliga tecken på smärta att ridprovet fick avbrytas. Hästen rörde sig heller inte normalt vid longering. Böjprov och palpation av extremiteter var dock utan anmärkning, liksom skritt och trav på rakt spår.

Den anmälda veterinären menar att kissing spines är ett svårbedömt tillstånd och ville med sin rekommendation om avlivning utröna ”huruvida försäkringsbolagets veterinärer hade avvikande synpunkter på hur kissing spines-hästar borde hanteras”.

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård konstaterar att hälsotillståndet hos en häst kan variera från en vecka till en annan, men anser att det är en anmärkningsvärd skillnad mellan de två veterinärutlåtandena som gjorts med två veckors mellanrum. Även utan den jämförelsen framstår dock den anmälda veterinärens bedömning som tveksam, menar ansvarsnämnden.

Hästen borde ha utretts närmare

För att kunna göra ett säkert utlåtande om hästens framtid som ridhäst borde veterinären i fråga ha utrett hästen närmare, samt även prövat med olika behandlingsåtgärder, anser ansvarsnämnden vidare.

Slutsatsen från ansvarsnämndens sida blir således att det finns anledning att rikta kritik mot veterinären, och att denne inte kan undgå en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Ridsport har varit i kontakt med säljaren som uppger följande:
– Hästen mår toppen och har så gjort sedan han fick komma hem och blev ordentligt skött och fick mat. Nu har vi startat Msv C och kvalat Msv B. Jag hade haft honom i sju år, sedan sålde jag honom och han var borta i åtta månader innan jag hämtade hem honom.

– Han är precis som innan, tränas och rids helt som vanligt. Det enda ”felet” med honom var att han hade blivit otroligt misskött, han var mager, omusklad och hade en ”sadelskada”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden