Dressyr
20 februari 19:45

Många vill tävla dressyr online

Digital dressyrDressage Powers onlinetour har rönt stort intresse bland ryttarna – det finns till och med spanska och franska ekipage anmälda. Peter Härnstam, som är en Dressage Powers grundare, tror att tävlingsformen är här för att stanna.

Många vill tävla dressyr online
Ella Calamia och Vlagberg´s Carway. Foto: Privat

Det är högt tryck på Dressage Powers onlinetour, som under söndagen drar igång vårens andra omgång av totalt fyra tävlingstillfällen.
– Vi är överväldigade över det stora intresset. Det är många som rider alla fyra omgångar. Andra omgången är full och vi har fått stänga. Omgång tre och fyra börjar bli fulla, säger Peter Härnstam, en av Dressage Powers grundare, i ett pressmeddelande.

Till och med ekipage från Spanien och Frankrike har anmält sig.
– Jag har ingen aning om hur de fick reda på tävlingen, men det är väldigt roligt. Vi har fått skicka de svenska programmen till dem, fortsätter Peter Härnstam, som tror att tävlingsformen är här för att stanna.

– Den kanske inte ersätter vanliga tävlingar men det är ett väldigt bra komplement, och på det här sättet kan vi inkludera många fler i sporten.

– Många lyfter att det är miljövänligt och bra för dem som inte har möjlighet att köra hästen. Man kan tävla på hemmaplan eller hos grannen, det blir inte så dyrt och man måste inte vara borta så lång tid.

Ella Calamia från Falun var med även förra våren, när onlinetouren räknades som programridning. Nu har hon och ponnyn Vlagberg´s Carway vunnit första omgången.
– Jag älskar att träna men det här har blivit ett avbrott, något att se fram emot när man inte kan åka på vanliga tävlingar, säger Ella Calamia, som inte hade en tanke på att hon skulle vinna.

– När jag såg på min egen film kände jag att jag inte kan styra, och att det är så himla dumt att inte planera programmet. Men det var superkul att vinna, det är alltid roligt att bli positivt överraskad.

Men det är inte bara Ella Calamia som haft glädje av onlinetouren.
– Vi som håller på med hästar, när det bara är lera och vardag, blir det en guldkant. Tänk att få klä upp sig och sin häst, gå upp tidigt och knoppa. Det är lite magi över dagen, säger Ellas mamma Marie Undevik.

Filmerna som skickas in till tävlingen blir bättre och bättre, menar Peter Härnstam.
– Det är nog inte alla som filmat sina ritter under tävling förut. Men nu har man filmat och förhoppningsvis tittat på filmen, sedan får man bedömningen och kan jämföra den med filmen. På det sättet kan man bli ännu bättre. Deltagarna kommer att vara ännu bättre förberedda när det är skarpt läge igen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden